Home Lifestyle Bouwen & Wonen Een blok hout in de maag?

Een blok hout in de maag?

Bouwen. Het is geen verhaal meer van een hoop bakstenen die tegen elkaar worden gemetst. Voor een bouw start, wordt er nagedacht over de positie van het huis, de meest energiezuinige oplossingen en het rendement op lange termijn. 

Vroeger had de Belg een baksteen in de maag, binnenkort is dat misschien een blok hout. Wie vanaf 2021 van plan is om een nieuwbouwwoning te kopen, zal sowieso een BEN-woning aanschaffen, want dit wordt de bouwnorm. Even situeren: BEN staat voor Bijna-Energie-Neutrale woningen. Het is een bouwconcept met een zeer beperkte energievraag waarbij de energie vooral geleverd wordt uit hernieuwbare bronnen. “Het energieverbruik zo laag mogelijk houden. Daar is het om te doen”, vertelt Jef Dauwen, zaakvoerder van Arkana. “Aangezien een BEN-woning nu reeds voldoet aan de toekomstige energienormen, heeft dit een positieve invloed op de waarde van je woning. Je bespaart vooral op hogere energieprijzen.”

Nieuwe technieken, optimale woningen, duurzame isolatie. Het staat garant voor een betere, milieuvriendelijke en duurzame woning, maar de euro’s tikken uiteraard ook aardig aan. “Klopt, maar de meerkost van een BEN-woning wordt gecompenseerd door een onmiddellijke besparing op de energiefactuur. Als je bouwt, mag je niet meer met oogkleppen op kijken. Je moet toekomstgericht denken. Een BEN-woning is klaar voor de toekomst en biedt een hogere marktwaarde op lange termijn. Het is een verhaal van en/en, niet van en/of. BEN biedt energiezuinig wonen, groene energie en een lage factuur.”

Binnen dat plaatje past ook de opmars van skeletbouw. Nieuwe woningen zullen binnenmuren steeds vaker vervangen door een houten muurkader. Jef Imants, zaakvoerder van 3bouw legt uit: “Het voordeel is dat je de kaders helemaal kunt opvullen met isolatie. De veertien centimeter van een binnenmuur kun je perfect benutten om je woning beter te isoleren. Je wint plaats en het rendement ligt hoger.” Vroeger had skeletbouw eerder een minderwaardige bijklank. “Die tijden zijn echter gelukkig verleden tijd”, weet Imants. “Het past momenteel perfect bij de vereiste wetgevingen en het vergt minder inspanningen. Bovendien speelt het ecologische verhaal bij een bouwproject steeds vaker een rol. Hout is veel duurzamer dan baksteen.”

Vergeet niet dat grondstoffen uitgeput raken. Het circulaire verhaal moet ook de komende jaren in de bouw meespelen.— Jef Dauwen, Arkana

Aan de andere kant, wie denkt aan hout, denkt aan ontbossing. En dat staat dan weer haaks op het ecoverhaal. “Niet correct”, countert Imants. “Wij werken met hout dat afkomstig is uit Scandinavische bossen. Voor iedere boom die wordt gekapt, wordt er ook een nieuwe aangeplant.”  

Wat de prijs van een skeletbouw betreft, is Imants duidelijk. “De constructie is een stuk duurder, maar net zoals met een BEN-woning, win je het hier op termijn terug. Energiebesparend bouwen is de norm geworden. Op het einde van de rit is het gewoon beter voor je portefeuille en voor de natuur.”

Jef Dauwen beaamt: “Skeletbouw is ideaal voor een betere isolatie. De luchtdichtheid is geoptimaliseerd en je kunt werken met een goede, doorlopende isolatie. Bovendien kun je ook veel aandacht besteden aan ventilatie en dat is ideaal. Zeker in de zomermaanden.” Wie opteert voor een skeletbouw kan best informatie inwinnen, want het is en blijft toch specialistenwerk. “Het begint vooral met de materiaalkeuze. Kies niet voor de goedkoopste oplossing, maar kies in functie van duurzaamheid. Kijk, vroeger was die trend nog minder ingeworteld, maar nu kun je architecturaal echt prachtige dingen doen. Kies een goeie oriëntatie voor je huis en zet in op een energiezuinig project.”

“De markt evolueert snel”, besluit Dauwen. “Het ecoverhaal is belangrijk, maar het circulaire aspect evenzeer. Vergeet niet dat grondstoffen uitgeput geraken. Het circulaire verhaal moet ook de komende jaren in de bouw meespelen.”

MEER

Een gezonde geest in een gezonde student

Gezonde StudentHet studentenleven lijkt wel een vrijgeleide voor een ongezond bestaan: vaak stilzitten, weinig slapen, ongezond eten en (te) veel pintjes drinken. Maar is dat eigenlijk wel zo? En wat kun je als student doen om je lichaam en geest – toch enigszins – fit te houden? 

‘Jong beginnen noodzakelijk’

Liesbeth HomansOp het eerste zicht doen we het in Vlaanderen niet slecht op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wanneer we echter focussen op de sociaal-economische positie van vrouwen in Vlaanderen, krijgen we volgens minister Liesbeth Homans een genuanceerder beeld.

‘Het is niet hoe goed je bent, maar hoe...

Marc SlusznyToen Sir George Mallory zich in 1924 opmaakte om als eerste Brit de hoogste berg van de wereld te beklimmen, vroeg een reporter hem: “Why do you want to climb Mount Everest?” Mallory antwoordde kort en bondig: “Because it’s there.”

3 vragen aan… Financial Boardroom Amsterdam

Vermogensbeheer In hoeverre is vermogensbeheer anders dan voorheen? Ten eerste is er zeker binnen vermogende families, behoefte aan het verkrijgen van grip.

De essentie van preventie

Preventie & veiligheid Gevaarlijke stoffen, moeilijke werksituaties: vaak een harde realiteit voor werknemers in de chemiesector. Daarom zetten onze chemische bedrijven extra in op veiligheid en risicopreventie. We laten drie experten aan het woord.

Een klimaatneutrale chemiesector? Kwestie van de juiste ‘reactie’

Duurzaamheidsrapport Uit het nieuwe duurzaamheidsrapport van essenscia blijkt onder meer dat 95 procent van alle producten en goederen in Europa gerelateerd is aan chemie of chemische processen. Met andere woorden: duurzame inspanningen in de chemiesector kunnen een grote impact hebben. Die inspanningen worden vandaag al ruimschoots geleverd, maar zoals het tv-programma al wist: Alles kan beter.