nieuwbouw
Bouwen & Wonen

Doe je eigen ding zoals Ingrid & Renaat en kies voor nieuwbouw

08.02.2016
door Fokus Online

Renaat Leysen is eigenaar van een verzekeringskantoor in het centrum van Mol. Daarboven woonde het koppel samen met hun dochter Eveline, maar eigenlijk wilden ze al heel lang de rust opzoeken. Na een vruchteloze zoektocht naar een bestaande woning, kocht het koppel in 2012 een rustig gelegen bouwgrond in Wezel, het Mols gehucht waarvan Ingrid afkomstig is.

Stijl & visie

Gelukkig had het koppel een duidelijke stijl en visie. Ingrid en Renaat kozen voor een stijlvolle landelijke nieuwbouw, met oog voor harmonie en comfort, natuurlijke elementen en lichtinval. Toch was het hard werken om tot het eindresultaat te komen. “Er is drie jaar overgegaan, en dat is normaal”, vertelt Ingrid. “Zulke dingen doe je niet overhaast. En omdat we eigenlijk niet van plan waren om een nieuwbouw te bouwen, moesten we onze mindset veranderen, maar zo konden we wel helemaal ons ding doen. En onze droomwoning realiseren.”

Reputatie & referenties

Na de aankoop van hun bouwgrond klopte het koppel aan bij een architect die hun wensen en voorkeuren in een plan vertaalde. Ingrid: “Zo kregen we al een mooi beeld van hoe onze nieuwbouw er ging uitzien.” Met dat plan klopte ze aan bij een bouwbedrijf met een goede reputatie en mooie referenties. “Uiteraard hebben we verschillende aannemers vergeleken, maar we zijn niet voor de goedkoopste gegaan. Dat is volgens mij niet altijd de slimste keuze.”

Oude bekenden

Bovendien waren Ingrid en Renaat niet aan hun proefstuk toe. Ze hebben namelijk naast hun verzekeringskantoor een appartementsgebouw laten bouwen om de appartementen te verhuren. “We hebben veel geleerd toen”, meent Ingrid. “Bijvoorbeeld wie goede vakmannen zijn. Met hen werken we nu ook samen, volledig in samenspraak met de aannemer, die alles coördineert.”

Inspraak op elk moment

Na de administratie, de aanvraag van de vergunningen, zijn de werken aan de nieuwbouw gestart in 2014. Dankzij goede contacten met de aannemer en regelmatige werfvergaderingen met alle betrokkenen waren ze steeds op de hoogte van de verschillende fases in het bouwproces en kreeg het koppel inspraak op elk moment. Ingrid: “Dat vonden we heel positief. Er is zo goed als niets misgegaan. En dat is te danken aan goede communicatie, goede afspraken en respect voor de planning.”

Energie & milieu

Of het koppel een budget in gedachten had? “Ja natuurlijk, maar daar zijn we zwaar over gegaan”, lacht Ingrid. “Vooral omdat we hebben gekozen voor hoogwaardige materialen, zoals natuurleien op het dak. Daar hangt helaas een prijskaartje aan vast.” Bovendien investeerde het koppel in een warmtepomp en driedubbel glas. Zo besparen ze energie en respecteren ze het leefmilieu. Met een E-peil dat volgens voorberekeningen minder dan 46 zal zijn, is de woning best energievriendelijk.

Architect maakt droomwoning

Eind 2015 trok het koppel tevreden in de nieuwbouw. Ingrid: “We hebben onze stempel kunnen drukken op deze woning, die onze persoonlijkheid helemaal vertegenwoordigt. En dat hebben we te danken aan onze architect en aannemer. Want zij maakten de vertaalslag van onze dromen naar onze droomwoning.”

De Wet-Breyne, wat is dat?

De Wet-Breyne biedt u als koper van een te bouwen woning bescherming op verschillende vlakken, waaronder een duidelijk contract, de naleving van de uitvoeringstermijn en de afgesproken prijs en de verplichte voorlopige en definitieve oplevering.

Voorlopige en definitieve oplevering

Het aannemingscontract moet duidelijk beschrijven hoe de oplevering van de nieuwbouw zal gebeuren. Dat moet in twee fases verlopen: eerst de voorlopige oplevering, en pas een jaar later – niet vroeger – de definitieve oplevering. Bij een voorlopige oplevering wordt een proces-verbaal opgesteld waarin genoteerd wordt welke fouten er nog moeten hersteld worden en welke werken nog moeten worden uitgevoerd. Na deze voorlopige oplevering zijn alle zichtbare gebreken gekend. Achteraf is het als bouwheer moeilijk om er nog aan toe te voegen. Minstens een jaar later volgt de definitieve oplevering. Hierin aanvaardt u de werken. Daar kan u later niet meer op terugkomen. De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en de architect starten vanaf deze definitieve oplevering.

Vorig artikel
Volgend artikel