lenen
Bouwen & Wonen

De overheid helpt je huis zuiniger te maken

22.06.2022
door Fokus Online

Door je woning te renoveren ga je veel minder energie verbruiken en daardoor daalt de CO2-uitstoot. Zowel je portefeuille als het milieu varen er wel bij. Om de financiële pil van de werken te verzachten zijn er gelukkig ook ondersteuningsmaatregelen door de overheid uitgewerkt. Elisabeth en Janus uit Kessel-Lo maken er al gebruik van.

Nieuwe formule voor renteloze renovatiekredieten

Toen Elisabeth De Witte en haar vriend Janus vorig jaar hun droomhuis kochten in Kessel-Lo, hoorden ze dat de Vlaamse overheid aan een nieuwe formule werkte voor renteloze renovatiekredieten. “Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoe ver je wilt gaan om het EPC-label van je woning te verbeteren”, legt Janus uit. “Als je je engageert om de woning naar label A te brengen, kan je tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 45.000 euro en voor label C is dat 30.000 euro. Voor appartementen liggen die cijfers iets lager.”

Het huis van Elisabeth en Janus heeft nu een F-label, behoorlijk ondermaats dus. Na de werken moet dat een B worden. “We hebben een stevige totaalrenovatie voorzien”, zegt Janus. “Het huis is een bel-étage waarbij we vanachter een uitbouw gaan bijbouwen. We gaan het dak volledig isoleren, driedubbel glas steken, de elektriciteit moderniseren en een warmtepomp plaatsen. En dan willen we ook nog zonnepanelen leggen, als er nog geld overblijft (lacht).”

Premies van andere instanties

Naast het renteloos lenen, doen Janus en Elisabeth trouwens beroep op nog verschillende andere premies van andere instanties. “In totaal hebben wij voor ongeveer 20.000 euro aan premies en steun gevonden”, zegt Elisabeth. “Ook bijvoorbeeld netbeheerder Fluvius heeft premies in petto voor energiezuinig renoveert. In ons geval was dat 4.000 euro, alweer een stevig slok op de borrel.” “We laten ons ook begeleiden door een renovatiecoach van de stad Leuven”, zegt Janus. “Die expert begeleidt ons van A tot Z, maakt ons wegwijs in de subsidies en kijkt de offertes van leveranciers en bouwbedrijven na. Hij helpt ons dan te vergelijken en de juiste keuze te maken. Dat is natuurlijk een fantastische troef als je zelf geen bouwexpert ben.”

Tot slot: hoeveel energie zullen Janus en Elisabeth nu eigenlijk besparen door al die inspanningen en moeite? “Goh, eerlijk gezegd: helemaal exact weet ik het niet”, zegt Janus. “Maar het zal in ieder geval een pak zijn. Alleen al bijvoorbeeld die warmtepomp en alle isolatiemaatregelen gaan enorm veel energieverspilling voorkomen. We moeten eerlijk zijn: al die ingrepen zijn behoorlijk duur, maar na een tijdje zullen ze zichzelf ook weer terugverdienen.” Geïnspireerd door het verhaal van Elisabeth en Janus? Het renteloze krediet voor renovatiemaatregelen kan ook in 2022 nog afgesloten worden. Voor wie een huis geschonken krijgt of erft, is er trouwens een gelijkaardig initiatief opgezet: de energielening.”

Vorig artikel
Volgend artikel