aannemer
Bouwen & Wonen

De juiste aannemer, de enige garantie voor een geslaagd (ver)bouwproject

26.02.2018
door Fokus Online

Marc Jacobs draagt ecologisch bouwen hoog in het vaandel. Hij besloot om een mooi project op te starten in La Glanerie: “Ik wilde een duurzame woning in alle betekenissen van het woord: een energieneutraal – en liefst zelfs energiepositief – huis, gebouwd met ecologische materialen en technieken. Bovendien wilde ik de flexibiliteit om de indeling eenvoudig aan te passen aan mijn noden.”

Een positieve eerste indruk

Het lukte Marc om, na lang zoeken, de perfecte aannemer voor het project vinden: “Ik wilde heel graag met stro werken als vulling voor de muren en het dak. Ik vond een aannemer die de ruwbouw in amper 14 dagen wist neer te zetten. Na een bezoek aan de constructiehal en de medewerkers, wist ik dat het goed zat.”

Een ecologische aannemer voor een ecologisch project

Marc is ervan overtuigd dat elk bouwproject een goed uitgekozen aannemer verdient: “Wees kritisch en onderzoek of de aannemer dezelfde waarden nastreeft. Ik zocht niet zomaar een aannemer om voor mij te werken, maar om met mij samen te werken. Zo konden we alles tot in detail bespreken”, zegt Marc vol overtuiging. Zowel de bouwheer, de architect en de aannemer moeten als team kunnen samenwerken en moeten hetzelfde doel voor ogen hebben. En dat was in mijn geval het bouwen van een ecologische woning met strobalen en leempleister.”

Wat zijn de taken van de aannemer?

Hij neemt bouwkundige opdrachten aan om deze te coördineren en te realiseren. Naast een organiserende en uitvoerende rol heeft een aannemer ook een adviserende rol: als echte vakman duidt hij de bouwheer op risico’s en mogelijkheden. Wanneer je bij een (ver)bouwproject beslist de werken te laten uitvoeren, bestaan er drie formules om uit te kiezen:

1. Algemeen aannemingsbedrijf

De algemene aannemer neemt de volledige uitvoering van je project voor zijn rekening. Op basis van een afgesproken prijs en een vastgelegde opleverdatum ontvang je uiteindelijk een voltooide woning. Tijdens het hele proces sta je als bouwheer enkel met de algemene aannemer in contact, die op zijn beurt alle bouwpartners en eventuele onderaannemers aanstuurt. Een algemene aannemer moet de woningbouwwet naleven.

2. (Ver)bouwen met verschillende aannemers

Je zoekt zelf vakmannen om de verschillende werken voor je (ver)bouwproject uit te voeren: van de ruwbouw tot het sanitair en de schilderwerken. Met elke aannemer wordt een apart contract afgesloten en de coördinatie van de werken ligt bij jezelf of bij je architect.

3. Coördinatieovereenkomst

Je neemt een bouwcoördinator onder de arm die het beheer van het bouwproject voor zich neemt. In tegenstelling tot een algemene bouwheer heeft een bouwcoördinator een minder operationele rol.

De voordelen van een goede aannemer op een rijtje

  1. Je werken worden op een professionele manier uitgevoerd.
  2. Je aannemer is op de hoogte van nieuwe technieken en trends.
  3. Ook krijg je advies op maat over risico’s, problemen, alternatieve mogelijkheden en opportuniteiten.
  4. Je aannemer is snel en flexibel, wat voor een realistische planning zorgt.
  5. Aannemers zijn tien jaar aansprakelijk lang voor het werk dat ze hebben uitgevoerd, wat jou een extra garantie biedt.
  6. Je aannemer kan de materialen voor je verbouwproject aan een verlaagd btw-tarief van 6% aanschaffen.
  7. En je aannemer kent de bouwwereld en zijn contacten zijn waardevol.
  8. Je kunt premies aanvragen voor bepaalde werken. Meer info vind je hier.
Vorig artikel
Volgend artikel