interieurtrends
Bouwen & Wonen

De interieurtrends van 2023: Invasie van kleur

30.01.2023
door Victor Peeters

Met dit artikel vallen we met de kleur in huis. We laten het grijs- en beigespectrum ver achter ons en kijken vol enthousiasme naar de dominantste interieurtrends van 2023. Blind Gekocht-duo Béa Vandendael en Bart Appeltans leggen uit.

De minimalistische Scandinavische en Japanse interieurs achtervolgen ons al bijna een decennium. Ooit maakten deze looks hun introductie in verschillende woonkamers en waren daarbij duidelijke trends. Vandaag zijn ze zo alomtegenwoordig dat ze niet meer als interieurtrends, maar als de basis gezien worden. Een goede basis is essentieel in het creëren van de ideale woning, maar die basis vraagt af en toe wel om wat extra pit. “Als ik de trends van volgend jaar in één woord zou moeten samenvatten, dan zeg ik: kleur”, aldus Bart Appeltans. “Het is duidelijk dat we de somberheid van de afgelopen jaren achter ons willen laten en daarop is kleur het ideale antwoord. Ik heb het hierbij niet over een accentmuur, maar echt kleur in overdaad. Opvallende combinaties aangevuld met rijkelijke stoffen, geometrische vormen en dit alles met een stevige knipoog naar de jaren 70 zijn de grootste trends.”

Persoonlijke touch

Hoe ontstaan deze trends? “Net zoals bij kleding zetten de grote merken de toon”, haalt Béa Vandendael aan. “Verder zijn het architecten, trendsetters en influencers die kenbaar maken wat de trends van het volgende jaar zijn. Niet alle trends sijpelen door naar de woonkamer, de mensen moeten het natuurlijk ook mooi vinden. Hiermee wil ik ook ineens aangeven dat het niet de bedoeling is om elk jaar opnieuw je huis overhoop te halen en alle trends klakkeloos over te nemen. Je moet kijken naar je interieur en je dan de vraag stellen: wat mis ik? Daarna kan de zoektocht beginnen in het vervolledigen van je woning. Trends kunnen daarbij helpen, maar zie het zeker niet als een verplichting.” Een persoonlijk interieur creëer je niet in een week, het groeit geleidelijk. Een tragere en bewustere manier van inrichting kan daarbij ook worden gezien als een trend.

Vintage

“Vintage staat vandaag ook volop in de belangstelling. We zoeken steeds meer naar stukken met een voorgaande geschiedenis om zo meer karakter en eigenheid in onze woning te brengen. Het positieve gevolg van deze trend is dat de tweedehandsmarkt bruist”, zegt Vandendael. Je interieur op punt stellen hoeft daarbij geen bergen geld te kosten. Zelfs met een klein budget is heel wat mogelijk. “Wanneer de basis van je woning bestaat uit zachtere kleuren en natuurlijke elementen is het relatief makkelijk om per seizoen of jaar een nieuwe wind doorheen je woning te laten waaien. Vintagewinkels en rommelmarktjes zijn de ideale plaats om inspiratie op te doen en misschien zelfs een interieurschat tegen te komen”, zegt Appeltans. Opties genoeg dus. Zelfs zonder budget kun je je woning transformeren. Wees creatief en durf opnieuw te beginnen. Zet de meubelstukken aan de kant en draai je zetel eens in de omgekeerde richting. Kastanjes uit het bos kunnen dan weer dienen als gepaste decoratie. Trends komen en gaan, maar tijdloos blijft steeds bestaan.

Vorig artikel
Volgend artikel