slimme technologie
Bouwen & Wonen

Cocoonen met technologie

07.08.2019
door Hilde Van Raemdonck

Waarom zou je je leven lastig maken als je het ook op een luxueuze manier met technologie kunt organiseren, structureren en commanderen? Dankzij het Internet of Things kun je nu heel je huis vanop afstand bedienen. Zelfs met enkel je stem als tool.

“Honey, I’m coming home!” De honey in dit scenario betreft je besturingssysteem door technologie dat meteen in actie schiet wanneer het thuiskomen een halfuur eerder geanticipeerd wordt. De rolluiken gaan neer, de verlichting gaat aan, de verwarming schiet in cosy modus, dankzij slimme technologie. De koerier die je overdag via je slimme deurbel op je smartphone voor de deur hebt zien staan, heeft je pakketje ondertussen keurig aan de achterdeur gezet, zoals je – live en op afstand – gevraagd hebt toen hij aanbelde. Eens thuis, loopt je bad vol en speelt je lievelingsmuziek. Het is netjes in huis, de stofzuigerrobot heeft immers zijn rondes gedraaid. En de boodschappen zijn besteld door je slimme koelkast, dankzij slimme technologie.

Alles geconnecteerd

Futuristisch is dat alles al enige tijd niet meer. Vandaag is al die slimme technologie bijna vanzelfsprekend geworden. “Wat een paar jaar terug nog onder de noemer ‘domotica’ viel, is veel eenvoudiger én betaalbaarder geworden”, zegt Dirk Gaudeus. Hij is innovation coach van Living Tomorrow. “Vroeger was alles sterk merkgebonden en door één centrale computer gestuurd. Met de slimme technologie is nu alles geconnecteerd en merkonafhankelijk.” Dat maakt dat je vandaag bijna alle functionaliteiten van je woning met je stem kunt bedienen en de status ervan kunt opvolgen via een app. Dat impliceert natuurlijk ook dat alles goed beveiligd moet zijn. Met een pincode, bijvoorbeeld. Het spraakherkenningssysteem moet best ook waterdicht zijn. Anders kunnen toestellen een eigen leven leiden wanneer ze bijvoorbeeld een tv-gesprek voor een commando aanzien. “Smart living met technologie verhoogt niet alleen je comfort. Het zorgt ook voor meer veiligheid, een lager en efficiënter energieverbruik. En maakt dat mensen langer autonoom in hun eigen huis kunnen blijven wonen”, besluit Gaudeus.

Gemak in stappen

Waar ‘domotica’ nog erg complex en duur was – precies de reden waarom het ook nooit echt van de grond gekomen is – kun je vandaag heel wat zelf installeren. Met een veel kleiner budget. “Je kunt ook in fasen werken en geleidelijk aan meer connecteren. Zo doseer je je budget van technologie.” Al die luxe en comfort is natuurlijk heerlijk. Maar even belangrijk voor je interieur is het aspect gezelligheid. En daarin speelt verlichting de hoofdrol. “Vandaag kies je met slimme technologie niet alleen de lichtintensiteit. Maar vooral de lichtkleur”, legt Luc Lenaerts van Detelec Lichtdesign uit. “Die bepaalt de mood, de stemming in huis.”

“We kunnen perfect een kantoorruimte zo inrichten dat er dubbel zo hard gewerkt wordt.”
Luc Lenaerts, Detelec Lichtdesign

Licht-elijk aanpassen

Stel, je komt thuis, opent de deur met slimme technologie en de ingebouwde aanwezigheidssensor weet meteen dat jij het bent. Je ploft neer op de bank, zet de tv aan. En de sensor geeft je vanzelf een sfeerverlichting van 2.700 kelvin. Wat later komt je partner thuis, die met de boodschappen naar de keuken wandelt. Daar gaat het licht vanzelf aan – 4.000 kelvin deze keer. De sensor weet dat de boodschappen zo meteen opborgen zullen worden en het eten bereid wordt. We zijn ons niet bewust van de lichtkleur, weet Lenaerts. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat de kleur van het licht je gedrag beïnvloedt. “Zo zijn wij met slimme technologie bijvoorbeeld perfect in staat om een kantoorruimte zo in te richten dat er dubbel zo hard gewerkt wordt.” Ook in supermarkten kan de juiste lichtkleur ervoor zorgen dat klanten meer in hun winkelkarretje laden.

Vanop afstand

Alles is bovendien via bluetooth-technologie te bedienen. Zelfs vanuit het buitenland. Je kunt dus perfect vanop afstand de lichten aan en uit doen of de rolluiken op en neer laten om je huis een bewoonde indruk te geven als je met vakantie bent. En je kunt de bediening zo programmeren dat zelfs je moeder, de poetsvrouw of de babysit geen handleiding nodig heeft. Een laatste troef is beveiliging. Want er wacht een ongewenste bezoeker een onaangename verwelkoming. Met een hels alarmsignaal en een stroboscopisch lichtspel waar de indringer gegarandeerd knetter van wordt.

Vorig artikel
Volgend artikel