Businessflats
Bouwen & Wonen

Businessflats: opkomende markt in Belgisch vastgoed

Het is intussen een oud zeer: je spaarboekje brengt niets meer op, terwijl de beurzen onbetrouwbaar lijken. Vastgoed biedt je een rendabel alternatief, tenminste als je het beheer vereenvoudigt. Businessflats spelen helemaal in op die behoefte, én op de groeiende vraag van expats.

Het is intussen een oud zeer: je spaarboekje brengt niets meer op, terwijl de beurzen onbetrouwbaar lijken. Vastgoed biedt je een rendabel alternatief, tenminste als je het beheer vereenvoudigt. Businessflats spelen helemaal in op die behoefte, én op de groeiende vraag van expats.

Een rendabel alternatief voor je spaarboekje

Vastgoed is al een tijdje hot. Enerzijds brengen de klassieke veilige beleggingen zoals spaarboekjes en kasbons amper iets op. Anderzijds zijn kredieten – voorlopig – relatief goedkoop. Diegene die de wispelturigheid van de beurs wil vermijden, investeert daarom steeds vaker in een vorm van vastgoed. Het biedt immers een vaste opbrengst, vangt de inflatie op en levert mogelijk een mooie meerwaarde op.

Zorgeloos vastgoed

Toch is ook vastgoed niet zorgenvrij. Je investering in bijvoorbeeld een appartementje is dan wel tastbaar en helemaal van jou, maar wat met het onderhoud en/of wanbetalers? Wil je zorgeloos beleggen in vastgoed, dan kies je dus het beste voor een formule die je huurrendement en tijdinvestering optimaliseert. Een van die formules is de verhuur van businessflats.

businessflats
Grote Markt, Brussel © Baïdy Ly

Door de internationalisering van de arbeidsmarkt is de vraag naar businessflats groot, vooral in steden als Brussel.

… met een lage instapdrempel

Wanneer je investeert in een businessflat, koop je een appartement en verhuur je het via een gespecialiseerde makelaar aan expats. Het gaat om een vrij toegankelijke investering dankzij de kleine eenheden en de bouw in grotere complexen. Zo heb je al een studio voor 155.000 euro. Je verwerft die studio of appartement in volle eigendom, waardoor je ze ook makkelijk weer kan verkopen.

… in een groeiende markt

En hoe vind je de juiste huurders? Door de internationalisering van de arbeidsmarkt is de vraag naar dergelijke flats eigenlijk groot, vooral in de grootsteden. Steeds meer multinationals en internationale organisaties zoeken een voordelige en comfortabele verblijfplaats voor hun buitenlandse werknemers in België. Ze werken daarbij vaak samen met gespecialiseerde vastgoedfirma’s die alle flats voor hun expats beheren. Zo’n vastgoedfirma is een goede partner voor de verhuur van je businessflat.

Brussel
© Baïdy Ly

Gespecialiseerde makelaars bieden je gemoedsrust en een hogere huurprijs.

De juiste tussenpersoon voor veeleisende huurders

De vastgoedmakelaar is het vaste aanspreekpunt voor meerdere bedrijven in de regio. Hij zorgt er dus voor dat je flat continu wordt verhuurd, zonder dat je zelf huurders moet zoeken. Hij regelt ook het onderhoud van de flats en kan door de omvang van zijn portefeuille een betere service bekomen bij installateurs of klusjesdiensten. Op die manier beantwoordt je flat te allen tijde aan de verwachtingen van het veeleisende publiek en verliest je investering geen waarde.

Hogere huurprijzen dankzij extra service

Uiteraard is de dienstverlening van de makelaar niet gratis, maar zijn vergoeding win je terug in gemoedsrust en hogere huurprijzen. De huurcontracten voor dit type vastgoed lopen doorgaans maar 1, 2 tot 3 jaar. Daardoor kan je een hogere prijs vragen, terwijl de bedrijven in kwestie graag meer betalen voor de extra service van het vastgoedbedrijf.

Brussels, the place to be

Nog een tip: optimaliseer je huurrendement en kies voor een flat in Brussel. Het is de hub voor expats door de vele hoofdkantoren, de Europese instellingen en de NAVO. In vergelijking met andere Europese hoofdsteden is Brussel trouwens goedkoop. Een appartement in Amsterdam kost twee keer zoveel, terwijl je in Parijs het drievoud betaalt. Brussel zal de Europese prijzen ongetwijfeld volgen, waardoor je op hogere huur- en verkoopprijzen mag rekenen. Maar ook binnen België scoort Brussel goed: geen enkele andere centrumstad biedt dezelfde hoge huurinkomsten.

Kies voor kapitaalkrachtige huurders

Een investering in vastgoed is dus een goed alternatief voor je spaarboekje of de beurs, op voorwaarde dat je de kopzorgen beperkt. Ga op zoek naar de rendabele niches in de vastgoedmarkt. Businessflats zijn op dat vlak veelbelovend: deze markt van kapitaalkrachtige huurders zal de komende jaren zeker groeien, terwijl vastgoedfirma’s het beheer voor jou vergemakkelijken.

02.11.2017
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel