Interview door Baldwin Verhoeven

Béa Vandendael: ‘Snel kunnen beslissen, is heel voornaam’

Béa Vandendael, bekend van Blind Gekocht, matcht mensen met hun ideale droomwoning. Ook daarbuiten helpt ze kopers bij hun zoektocht, want het is niet altijd gemakkelijk om een realistische woning te vinden. Er komt immers heel wat bij kijken...

Het aanbod op de woonmarkt lijkt eindeloos. Dagelijks worden er vele panden te koop gezet en verkocht. Iemand die een woning zoekt, loopt het gevaar al snel in het immodoolhof verloren te lopen. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, en daar kan een expert als Béa Vandendael zeker bij helpen.

Wat houdt jouw beroep net in?

“Ik werk al vijftien jaar in de vastgoedsector voor het ERA-netwerk. Daarnaast adviseer en begeleid ik kopers en verkopers bij hun koop- en verkoopplannen. Ik probeer in te schatten wat er voor mensen belangrijk is, om zo de juiste match te vinden. Wat zijn bijvoorbeeld hun noden of wat is het rennovatiebudget? Dat is ook wat ik doe in Blind Gekocht. Meer dan eens houden kandidaat-kopers tijdens hun zoektocht rekening met minder belangrijke aspecten. Het is aan mij om hen daarop te wijzen en ze te begeleiden.” vertelt Béa Vandendael.

En wat zijn vandaag zoal belangrijke eisen van kopers?

“Internet, magazines en apps als Pinterest helpen mensen vooraf een duidelijk beeld te vormen van hun toekomstige woning. Kandidaat-kopers hebben op die manier een ideaalbeeld van hoe ze willen wonen. Vroeger was dat naar mijn mening minder geprononceerd. Mensen hielden minder rekening met kleine details en een woning moest niet van de eerste keer helemaal in orde zijn. Nu gaan kopers er vaak van uit dat een huis meteen instapklaar is.”

“Als kopers een woning bezoeken die niet meteen aan hun ideaalbeeld voldoet, en ze hebben geen notie van bouwwerken en rennovaties, kunnen ze er niet doorkijken. Dat is een probleem. Een ander probleem zijn de kosten die nodig zijn om de verbouwingen uit te voeren. Daarom hebben ze begeleiding nodig van een expert die voor hen de knopen doorhakt, en dat is wat ik doe. Knopen doorhakken.” legt Béa Vandendael uit.

Om die problemen te omzeilen, begin je best goed voorbereid aan je zoektocht. Waar moet je op letten vooraleer je op zoek gaat naar een nieuwe woning?

“Het is heel belangrijk dat je op voorhand weet waar je wilt wonen en wat je budget is. Met andere woorden: ga altijd eerst naar de bank. Als je je droomwoning vindt, maar je hebt er geen idee van hoeveel je kunt bieden, is het pand allang verkocht vooraleer je je budget met de bank hebt besproken. Dat is erg pijnlijk.”

“Je moet financieel goed voorbereid zijn, want als er meerdere kandidaten zijn voor dezelfde woning, gebeurt het dat je moet overbieden. Je moet weten tot waar je kunt gaan, zodat je snel kunt reageren als het erop aankomt. Dat is nu eenmaal de marktsituatie van vandaag. Snel kunnen beslissen, is heel voornaam. Als je dan opnieuw moet overleggen, ben je te laat.” zegt Béa Vandendael.

Als je zelf weinig weet over technische details, neem dan altijd iemand mee die je kan helpen.

En wat zijn vandaag zoal belangrijke eisen van kopers?

“Internet, magazines en apps als Pinterest helpen mensen vooraf een duidelijk beeld te vormen van hun toekomstige woning. Kandidaat-kopers hebben op die manier een ideaalbeeld van hoe ze willen wonen. Vroeger was dat naar mijn mening minder geprononceerd. Mensen hielden minder rekening met kleine details en een woning moest niet van de eerste keer helemaal in orde zijn. Nu gaan kopers er vaak van uit dat een huis meteen instapklaar is.

Als kopers een woning bezoeken die niet meteen aan hun ideaalbeeld voldoet, en ze hebben geen notie van bouwwerken en rennovaties, kunnen ze er niet doorkijken. Dat is een probleem. Een ander probleem zijn de kosten die nodig zijn om de verbouwingen uit te voeren. Daarom hebben ze begeleiding nodig van een expert die voor hen de knopen doorhakt, en dat is wat ik doe. Knopen doorhakken.”

Om die problemen te omzeilen, begin je best goed voorbereid aan je zoektocht. Waar moet je op letten vooraleer je op zoek gaat naar een nieuwe woning?

“Het is heel belangrijk dat je op voorhand weet waar je wilt wonen en wat je budget is. Met andere woorden: ga altijd eerst naar de bank. Als je je droomwoning vindt, maar je hebt er geen idee van hoeveel je kunt bieden, is het pand allang verkocht vooraleer je je budget met de bank hebt besproken. Dat is erg pijnlijk.

Je moet financieel goed voorbereid zijn, want als er meerdere kandidaten zijn voor dezelfde woning, gebeurt het dat je moet overbieden. Je moet weten tot waar je kunt gaan, zodat je snel kunt reageren als het erop aankomt. Dat is nu eenmaal de marktsituatie van vandaag. Snel kunnen beslissen, is heel voornaam. Als je dan opnieuw moet overleggen, ben je te laat.”

Eens je die voorbereidingen hebt gedaan, waar moet je als koper dan rekening mee houden tijdens je zoektocht?

“Het is heel belangrijk dat je je bij zoveel mogelijk makelaars inschrijft en dat je ze ter plaatse contacteert. Zo leren zij jou ook kennen. Als je duidelijk kunt aangeven wat je zoekt, is de kans groter dat de makelaar aan je denkt wanneer die een pand binnenkrijgt dat beantwoordt aan jouw criteria. Je kunt je ook gewoon inschrijven, maar dan ben je slechts een kandidaat-koper tussen alle anderen en wordt je niet persoonlijk benaderd.” zegt Béa Vandendael.

“Als je zelf weinig weet over technische details, neem dan altijd iemand mee die je kan helpen. Ook dat heeft met snelheid te maken. Als je een huis voor de eerste keer bezoekt, maar je kan er niet doorkijken, moet je een tweede keer terugkomen met een expert. De kans is groot dat het dan al aan iemand anders is verkocht.”

“Durf zeker ook doorvragen aan de makelaar die je het huis laat zien. Is er bijvoorbeeld asbest aanwezig? Als dat het geval is, weet je dat je nog kosten moet maken om je huis asbestvrij te maken. Hetzelfde geldt voor rioleringswerken. Bij huizen die ouder zijn dan vijftig jaar, is de kans op lekken groot, met mogelijke verstoppingen tot gevolg. Om dat alles te vernieuwen, maak je opnieuw grote kosten, want die buizen zitten meestal onder de grond.” vertelt Béa Vandendael.

“Als je een bod doet dat afwijkt van de vraagprijs, moet je dat kunnen toelichten. Lekken, vochtoverlast en asbest leggen gewicht in de schaal waarom jij jouw bod lager opstelt. Er zijn altijd redenen waarom de eigenaar jouw bod weerlegt, maar als het goed met argumenten is onderbouwd, heb je een grotere kans op slagen. Durf dus doorvragen naar details, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.”

Het is heel belangrijk dat je op voorhand weet waar je wil wonen en wat je budget is.

Zijn er geen manieren om je toch nog tegen zo’n verrassingen te beschermen?

“Soms is die informatie er gewoon niet, maar koop je toch de woning. In dat geval hou je zeker rekening met een buffer in je renovatiebudget. Ik zeg altijd tegen mensen die bijvoorbeeld tienduizend euro aan kosten verwachten, dat ze moeten rekenen op 12.000 euro. Je kunt het nooit op voorhand weten, dus je houdt er best altijd rekening mee.”

Zijn er ook omgevingsfactoren waar je op moet letten?

“Als je een huis koopt, moet je er zeker niet bang voor zijn om bij je toekomstige buren aan te bellen. Zo kun je aan mensen uit dezelfde omgeving vragen hoe ze er wonen. Zo is het ook heel belangrijk dat je ervan op de hoogte bent of je huis al dan niet in een overstromingsgevoelig gebied ligt. Dat is zeker na deze zomer heel duidelijk gebleken.
Daarnaast moet je altijd goed de bestemming van het grondgebied nakijken. Het kan heel goed zijn dat je een huis koopt dat uitkijkt op een groot veld. Als er dan een verkaveling is gepland of, erger nog, een appartementsgebouw, heeft dat natuurlijk een heel grote impact op jouw tuin.” legt Béa Vandendael uit.

“Dat is heel jammer als je die woning net voor het uitzicht had gekocht. Kijk dus altijd na of het omliggend gebied een woon-, natuur- of reservegebied voor woonwijken is. Die informatie vind je terug bij de gemeente of het gewest.

Als laatste moet je ook zeker weten dat alles wat op het domein staat, is vergund. Als dat niet het geval is, en je begint aan verbouwingen, kan het voorvallen dat je geen toestemming krijgt van de gemeente. Normaal gezien is die informatie bij een verkoop beschikbaar, maar soms is die er nog niet en dan is het zeker verstandig daar zelf naar te informeren.” vertelt Béa Vandendael.

Smart
fact

Jouw droomhuis

Béa helpt al jarenlang mensen bij het vinden van hun droomhuis, maar hoe ziet haar ideale woning er eigenlijk uit? “Mijn droomhuis is vooral licht en ruim. Het liefst bevindt het zich in een rustige buurt aan de rand van de stad en ligt het aan water, met een vrij zicht. Of een pent­house aan de kust met een groot terras, daar ben ik ook fan van!

27.09.2021
door Baldwin Verhoeven
Vorig artikel
Volgend artikel