zwanger
Gezin

Bol van zelfvertrouwen

21.05.2019
door Elise Coppens

Wie over zwanger zijn praat, denkt doorgaans niet meteen aan ‘genieten’ en ‘aantrekkelijkheid’. Toch kun je jezelf tijdens die periode heel goed in je vel voelen. Want een zwangerschap, dat is meer dan de bijhorende kwaaltjes alleen.

Ah, zwanger zijn: het beste gevoel ter wereld, toch? Niet altijd, en de laatste jaren gaat er dan ook steeds meer aandacht uit naar de minder leuke kanten van een zwangerschap. Die eerlijkheid juichen we toe, maar daarin schuilt ook het gevaar dat de slinger soms iets te hard doorslaat naar de negatieve kant. Het brengt minstens even veel positieve aspecten met zich mee die het verdienen in de spotlight te staan.

Struggles

Dat er zowel positieve als negatieve kanten bij een zwangerschap komen kijken, is iets wat Céline Schraepen, social influencer en eigenaar van Totallytwo, zelf ervoer. “Tijdens de eerste maanden voelde ik mij heel aantrekkelijk, maar de laatste maanden waren vaak een struggle. Alles zwelt op: je gezicht, je vingers, je voeten. Met mijn job was dit vaak frustrerend tijdens shoots. Ook bij mom influencer Lieve Vandenweghe was het zelfvertrouwen soms zoek. “Je komt onvermijdelijk wat kilo’s bij, je hebt uitslag of striemen. Dat maakte het soms een uitdaging om je elke dag opnieuw goed te voelen.”

Positief intens

Beide vrouwen boden op een gezonde manier tegenwerking aan die negatieve kanten, om ondanks alles toch wat te kunnen genieten van hun zwangerschap. “Ik vond mijn zwangerschappen intens, op een positieve manier. Ik voelde mij tegelijkertijd heel kwetsbaar en sterk, aangezien ik op mijn eentje een levend wezentje grootbracht”, verduidelijkt Lieve. “Die lichamelijke veranderingen zie ik als herinneringen aan het feit dat je als vrouw leven schenkt aan iemand die je onvoorwaardelijk graag ziet.”

Eigenlijk is zwanger zijn een soort van vrouwelijke superpower, enkel wij kunnen dit.

Superpower

Jezelf aantrekkelijk voelen tijdens een zwangerschap gaat verder dan de uiterlijke aspecten alleen. “Je kindje voelen bewegen, het is iets wat alleen jij als mama kunt meemaken en wat papa’s nooit op diezelfde manier kunnen voelen. Die band met je kind en het besef hoe uniek dat gevoel is, dat is een van de mooiste onderdelen van zwanger zijn”, vertelt Céline. Dat beaamt ook Lieve. “Ik voelde mij heel aantrekkelijk en vrouwelijk. Die mooie buik en vrouwelijke vormen zijn prachtig, maar dat is niet alles. “Eigenlijk is zwanger zijn een soort van vrouwelijke superpower. Enkel wij kunnen dit. Ons lichaam maakt een prachtige verandering door, alsof we een soort van kameleon zijn. Die baby voelen groeien en evolueren in je buik doet je die bijkomstige ongemakken relativeren.”

Trouw blijven aan jezelf

Hoe goed je jezelf tijdens die 9 maanden in je vel blijft voelen, heb je verder grotendeels zelf in handen. “Omdat je lichaam transformeert, is het soms moeilijk om jezelf te herkennen in de spiegel, wat je zelfvertrouwen beïnvloedt. Daarom bleef ik trouw aan zaken die ik belangrijk vind en waarvan ik weet dat ze mij goed doen voelen”, klinkt het bij Céline. “Ik droeg nog zoveel mogelijk mijn normale kledij en kocht amper zwangerschapskledij, zo behield ik mijn eigen stijl. Ook bleef ik doorgaan met het shooten van outfits tot ik 8 maanden ver was. Verder plande ik regelmatig metime in om wat te relaxen en te focussen op mezelf.”

Lieve bleef als echte sportfanaat sporten om zich goed in haar vel te voelen. “Dat sporten gaf mij zowel voor als tijdens de zwangerschap meer energie en zelfvertrouwen. Daarom vond ik het zo belangrijk om dat te blijven doen. Zelfs op dagen dat ik extreem vermoeid was, sleepte ik mijzelf naar de fitness, omdat ik wist dat ik mij erna beter ging voelen.”

Mindset

De mindset zorgt er dus voor dat je jezelf aantrekkelijk blijft voelen tijdens een zwangerschap. De gedachte dat jouw lichaam in staat is om een klein wezentje op de wereld te zetten, maakt zwanger zijn aantrekkelijk op zich. Verder is het belangrijk om naast die eventuele ongemakken te blijven focussen op de elementen die jouw zelfvertrouwen een boost geven. Of dat nu je eigen kledingstijl behouden, sporten of iets anders is. Op die manier loop je tijdens die 9 maanden niet alleen maar rond met een bolle buik, maar sta je vooral bol van zelfvertrouwen.

Vorig artikel
Volgend artikel