domotica
Bouwen & Wonen

Alles slim en intelligent

06.01.2016
door Karen Schabregs

Een slimme telefoon, een slim horloge, een slimme auto… Alles is slim tegenwoordig. En je woning? Wees daar ook maar zeker van. De kans is namelijk groot dat je over vijf jaar ook in een slim huis woont dankzij verregaande domotica. Domo-wat?

Dat alles tegenwoordig elektronisch met elkaar is verbonden, is oud nieuws. Slimme spullen vind je overal. Je woning kan een stukje intelligenter worden dankzij domotica, een geïntegreerd systeem dat aangesloten elektrische toestellen en apparatuur beheert. Het automatiseert je huishouden als het ware.

Hoewel domotica an sich niet bijster nieuw is, denken heel wat mensen nog steeds aan futuristische, volledig computergestuurde woningen vol ingewikkelde technische snufjes… met bijpassend prijskaartje. Maar in tegenstelling tot wat zij denken, wordt domotica net gebruiksvriendelijker, functioneler en toegankelijker. Het huis van de toekomst maakt jou het leven niet alleen gemakkelijk, maar wordt zelf alsmaar intelligenter, veiliger en energiebewuster.

In wezen is een standaard domotica installatie er om je comfort te verhogen. Met één druk op de knop schakel je in één keer alle verlichting én de verwarming uit wanneer je gaat slapen. Of je activeert de beveiligingscamera’s en sluit de rolluiken met één schakelaar wanneer je uit huis gaat. Maar domotica eindigt niet bij het draadloos openen van je garagepoort of aansturen van de verlichting. “De toepassingen en vooral de mogelijkheden blijven uitbreiden, vooral dankzij de opkomst van het mobiele internet”, zegt Bert De Haes, CEO van One Smart Control. “Tegenwoordig kun je je bad al laten vollopen terwijl je onderweg bent van een voetbaltraining. De verwarming wat hoger zetten met je iPhone? Geen probleem. En je hoeft niet meer last minute naar de avondwinkel te hollen omdat je zonder bakboter zit. Je slimme koelkast laat je op tijd weten dat de boter bijna op is.”

Dankzij zorgdomotica kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen

– Joachim De Vos

Domotica verandert onze manier van leven en wonen op drie vlakken. De Haes: “Het verhoogt je comfort, verbetert de veiligheid en zorgt ervoor dat we minder energie verbruiken. Dat zijn belangrijke drijfveren voor innovaties op het vlak van domotica.” En dat zijn eveneens belangrijke drijfveren om een domoticasysteem aan te schaffen. Mensen beseffen dat ze met een besturingssysteem voor de verwarming flink wat kunnen besparen. Het stelt je namelijk in staat om je energieverbruik op de voet te volgen en om in te grijpen wanneer je wilt. Je gebruikt energie wanneer die goedkoper is of je gebruikt geen energie wanneer je afwezig bent. Bovendien is domotica veiliger. Je kunt onder andere je aanwezigheid simuleren om ongewenste bezoekers af te leiden. De verlichting gaat bijvoorbeeld op gepaste tijdstippen aan en uit terwijl je met vakantie bent. En via bewegingssensoren kun je zelfs gealarmeerd worden wanneer er een ongewenste gast in huis zou komen.

Domotica is tegenwoordig ook niet meer voor de nerds die weten hoe zo’n systeem werkt. Domotica is ook een grote meerwaarde voor ouderen en hulpbehoevenden. “Dankzij zorgdomotica kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen”, legt Joachim De Vos van Living Tomorrow uit. Dat is de organisatie die ideeën voor de toekomst ontwikkelt en het project Zorgwoning van de Toekomst draagt. “Denk bijvoorbeeld aan een camera die kan detecteren of je bent gevallen of een slim horloge dat de alarmcentrale verwittigt als je je niet goed voelt. En voor ouderen moet het systeem zeer gebruiksvriendelijk zijn, zelfs in die mate dat ze het niet eens opmerken.”

Domotica is dus verre van complex. “Domotica werd net ontwikkeld om het leven comfortabeler en eenvoudiger te maken”, aldus Bert De Haes. “Mensen hoeven er zeker niet bang voor te zijn. Wat wegvalt zijn de repetitieve handelingen die je dagelijks uitvoert. Het geeft je meer vrijheid.” Dankzij smartphones en tablets met gebruiksvriendelijke software wordt het bedienen van een domoticasysteem steeds eenvoudiger. “En niet onbelangrijk: er komt bij de installatie zelfs geen breek- of kapwerk meer aan te pas. Daardoor is domotica toepasbaar in elk huis, of dat nu een nieuwbouw, gerenoveerde of bestaande woning is.

Vorig artikel
Volgend artikel