Verkopen, verhuren of verbouwen? Vastgoedvragen na je vijftigste
Vijftig is hét moment om te beginnen nadenken over je woontoekomst. Switch je naar iets kleiners? Ga je voor een tweede stek aan zee? Of schenk je best al een deel aan je kinderen? We vroegen het aan notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be en auteur van Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn.
Bezin eer je begint
“Te veel mensen denken nog te weinig na over wat ze op latere leeftijd met hun woning willen doen. Ze stellen de beslissing vaak zo lang uit dat het onmogelijk wordt om hun plannen nog te realiseren of om de gewenste meerwaarde te halen. Hak dus tijdig knopen door: waar zie je jezelf de komende dertig jaar wonen – in de stad of in de natuur? Welke voorzieningen moet die woning-voor-je-oude-dag hebben? Wat met de bereikbaarheid? Hoe groot of – iets waarschijnlijker – hoeveel kleiner wil je gaan wonen? Met het antwoord op die vragen kun je dan stapsgewijs de nodige vastgoedbeslissingen nemen.”
Update je woning
“Wil je graag oud worden in je huidige woning? Pas die dan tijdig aan de noden van morgen aan. Sinds dit jaar geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, met als einddoel een A-label voor elk appartement of huis tegen 2050. Doe dus nu al de nodige energievriendelijke ingrepen, zoals de plaatsing van zonnepanelen, dakisolatie of warmtepompen. Zo kun je die investeringen ook nog terugverdienen. Besteed tijdens de renovatiewerken meteen al aandacht aan de toegankelijkheid van je woning, zodat je er comfortabel kunt blijven wonen ongeacht je leeftijd of eventuele lichamelijke beperkingen.”
Switch van vastgoed
“Past je huidige vastgoed niet bij je toekomstig noden? Dan ga je rond je zestigste best op zoek naar een nieuwe, aangepaste woning. Aangezien de switch nog niet dringend is, kan het aankoop-/verkoopproces rustig en zo rendabel mogelijk verlopen. Let bij de aankoop van je nieuwe woonst op het toekomstbestendige karakter: kies een pand met een A- of B-energielabel, een goede mobiliteitsscore en moderne afwerking. Of koop een kangoeroewoning. Als jonge senior heb je vaak nog ouders met zorgvragen, en later zal jij diegene zijn die bij je kinderen aanklopt. Waarom geen woning kopen die afgestemd is op die evolutie?”
Koop een tweede verblijf
“Rond je pensioenleeftijd krijg je, dankzij je pensioen- of levensverzekering, soms genoeg financiële ruimte om een tweede woning te kopen. Velen kijken dan naar een pand aan zee. Tijdens corona zagen we de vraag, en dus ook de prijs, pieken. Vandaag zijn de prijzen weer stabieler, maar blijft vastgoed aan de kust een geliefde aankoop. Jonge senioren kiezen vaker voor een iets ruimer appartement, waarop ze aftoetsen of ze zich tijdens alle seizoenen thuis voelen aan de kust, om zo misschien wel de definitieve sprong te maken naar ‘oud worden aan zee’.”
Investeer toekomstgericht
“Onder impuls van de lage rente op het spaarboekje keken veel vijftigers uit naar een tweede pand om te verhuren. Vandaag lijken de banken schoorvoetend die rente wat op te trekken, toch kan investeren in vastgoed nog steeds een slimme zet zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een serviceflat. Die kun je eerst verhuren, om er daarna zelf in te trekken. Let wel op het verwachte rendement: op sommige locaties is het aanbod aan serviceflats groter dan de vraag, waardoor de verhuur moeizamer zal lopen. In dat geval levert een aantrekkelijke spaarformule meer op.”
Doe aan successieplanning
“Met het oog op de latere erfbelasting kun je best tijdig aan successieplanning doen. Heb je zowel een eigen woning als een tweede verblijf? Dan zul je bij het overlijden van een van de partners in een hogere taxatieschijf terechtkomen. Door vooraf een schenking te doen kun je dit vermijden. Koop je op latere leeftijd een nieuw of tweede pand? Dan is een gesplitste aankoop slim. Het vruchtgebruik van de woning staat dan op naam van jou en je partner, maar het naakte eigendom op je kind of kinderen. Wie dat correct regelt, zal later op dat deel geen erfbelasting moeten betalen.”