Home Lifestyle 50+ Update je vertrouwde omgeving

Update je vertrouwde omgeving

Eens de kaap van de vijftig gerond, is je woning vermoedelijk afbetaald. Vanaf nu zorgeloos genieten, denk je dan. Ware het niet dat op die leeftijd al eens een kwaaltje de kop opsteekt. Via aanpassingen aan je woning kun je echter langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen.

Je mobiliteit wordt er met de jaren niet beter op, jammer genoeg. Die kleine trapjes in huis worden iets moeilijker om te overwinnen en zelfs de afwas, bijvoorbeeld, wordt een nog vervelendere klus, wanneer je je rug toch iets anders moet leren buigen. En het is niet dat je ouwe getrouwe woonst, met al haar indelingen, scherpe randen en knusse hoekjes, zich aanpast aan de staat van jouw steeds ouder wordende lichaam. Maar wat dan gedaan?

Verkassen naar een meer beschermde omgeving is één oplossing, maar het kan goed zijn dat je nog lang geen zin hebt om je huis te verlaten. Daarvoor hou je immers te veel van je vrijheid en de herinneringen die in ieder spleetje schuilen. Maar misschien wordt het wél tijd om dan een aantal veranderingen aan je woning door te voeren die je comfort en veiligheid op langere termijn verzekeren. Jean-Paul Lefebvre, zaakvoerder van ‘Blijf Actief’, weet dewelke dat zijn. “Wanneer je iets strammer wordt, moet je zuiniger omspringen met je spieren en gewrichten. Het aanbrengen van handgrepen aan het bad of het toilet, of het toilet zelf verhogen bijvoorbeeld, maken dat je veiliger en gemakkelijk rechtkomt zonder al te veel inspanningen. Onnodig bukken en tillen kan eveneens vermeden worden door in de keuken of wasplaats alle toestellen op een praktische en aangename werkhoogte in te bouwen.” Een aangenamere afwas dus? Daar tekent toch iedereen voor, niet?

Wie thuis blijft wonen, behoudt een band met de vertrouwde omgeving. Je blijft langer mentaal fit en alert.
– Jean-Paul Lefebvre, Blijf Actief

Ook trappen kunnen een obstakel worden, en dan kun je een traplift overwegen. Een betere, maar wel iets duurdere oplossing, is het gebruik van een gesloten personenlift. “Die laatste is wel moeilijker achteraf te plaatsen en wordt beter al voorzien bij het initieel ontwerp van de woning”, geeft Lefebvre als vooruitziende tip mee. Dat doe je natuurlijk om valpartijen te voorkomen, die nota bene het vaakst in de badkamer voorkomen. Dikwijls met een bekkenbreuk als gevolg. “Wist je trouwens dat een bekkenbreuk de maatschappij ruim 25.000 euro kost? Voor een fractie van die kost maak je je badkamer een heel pak veiliger. Een antislipmat op de badkamervloer, in de douche, de keuken of de wasplaats maakt reeds een heel verschil.”

Ook buitenshuis vind je heel wat hinder terug richting oudere leeftijd. Drempels en niveauverschillen in de tuin of terras kun je gemakkelijk wegwerken met los te plaatsen hellende vlakken, speciaal voor dit doel ontworpen. “Die bieden het voordeel dat ze later nog meer hun nut bewijzen, mocht je ooit een rolstoel nodig hebben”, gaat Lefebvre verder. Dat is allerminst een prettig vooruitzicht natuurlijk, zeker als je op dit moment nog zeer goed uit de voeten kunt. Maar vooruitdenken is nooit een slecht idee. “In deze context loont het ook de moeite om te kiezen voor schuiframen met profielen die in de vloer verzonken zijn. Ook zoveel mogelijk drempels uitschakelen is één van de oplossingen.”

Niet uitschakelen, maar omschakelen: het meubilair dat je vaak gebruikt. Zo kun je badkamermeubilair voorzien met kastjes zonder onderbouw waar je met de rolstoel onder kunt. En ook een aangepaste hoogte van het kraanwerk en van de badkamerspiegel verhogen je comfort en zelfstandigheid. Gelijkaardige maatregelen kunnen genomen worden in de keuken: aangepaste hoogtes van de werkbladen, bereikbaarheid van de kranen, mengkranen met één knop die zonder inspanning te bedienen zijn, voldoende brede deuren en doorgangen, tot en met automatisch te bedienen schuifdeuren en rolluiken.

Alles bij elkaar klinkt het ongetwijfeld als een heleboel werk en verandering. Maar het belang van zo lang mogelijk thuis te blijven wonen is er niet een om zomaar licht over te gaan, zegt Lefebvre: “Wie thuis blijft wonen, behoudt alvast langer een band met de buren en met de vertrouwde omgeving. Dat zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen ook langer mentaal fit en alert blijft. Het belang van het sociaal weefsel kan niet genoeg onderstreept worden voor het welzijn en het gevoel van eigenwaarde.”

MEER

Ticket naar de zon: Kerst en Nieuwjaar vieren in...

Doet die schijnbaar eindeloze winter je energiemetertje naar de verkeerde kant door-slaan? Dan behoor jij tot de 69 procent van de Vlamingen die de Belgische winter liefst staalhard negeert en inruilt voor een zorgeloze vakantie op een zonovergoten strand. 

Als één plus één drie is

BedrijfsovernameElke ondernemer ziet zijn bedrijf graag groeien, dat is de aard van het beestje. Als dat, om welke reden dan ook, niet met organische groei kan, is er nog altijd de mogelijkheid om concurrenten of sectorgenoten in te lijven. Al is dat meestal geen proces dat op één, twee, drie is afgerond.

Geen succesvol bedrijf zonder barensweeën

Karel Van Eetvelt Hoera, het aantal ondernemers blijft groeien. Steeds meer starters wagen de sprong. Mannen en vrouwen in alle maten en elk met hun eigen dromen en plannen. In diverse sectoren. Dat gaat de goede kant op. Nu nog het ondernemersklimaat.

Afval: Verpakkingen, een pak ellende?

We kopen steeds vaker online en verwachten ook dat onze bestelling gaaf en ongeschonden tot bij ons geraakt. Daar zorgt de verpakking voor. Tegelijk zijn we ons er allemaal van bewust dat verpakkingen de afvalberg alleen maar vergroten. Een heus dilemma.

Jong geleerd is oud gedaan

Tessa BosmansSmaken en voorkeuren worden van jongs af aan gevormd. Breng je kind dus al op vroege leeftijd in contact met verschillende smaken, maar met voldoende aandacht voor de nodige voedingsstoffen.

Je leven lang mooi

Franciska DeviaeneEr goed uitzien is belangrijk, ook als je een jaartje ouder wordt, je huid wat minder stevig wordt en de eerste rimpels verschijnen. Veel vrouwen, en stilaan ook steeds meer mannen, willen dit verouderingsproces maar al te graag een halt toeroepen.