Home Lifestyle 50+ Update je vertrouwde omgeving

Update je vertrouwde omgeving

Eens de kaap van de vijftig gerond, is je woning vermoedelijk afbetaald. Vanaf nu zorgeloos genieten, denk je dan. Ware het niet dat op die leeftijd al eens een kwaaltje de kop opsteekt. Via aanpassingen aan je woning kun je echter langer in je vertrouwde omgeving blijven wonen.

Je mobiliteit wordt er met de jaren niet beter op, jammer genoeg. Die kleine trapjes in huis worden iets moeilijker om te overwinnen en zelfs de afwas, bijvoorbeeld, wordt een nog vervelendere klus, wanneer je je rug toch iets anders moet leren buigen. En het is niet dat je ouwe getrouwe woonst, met al haar indelingen, scherpe randen en knusse hoekjes, zich aanpast aan de staat van jouw steeds ouder wordende lichaam. Maar wat dan gedaan?

Verkassen naar een meer beschermde omgeving is één oplossing, maar het kan goed zijn dat je nog lang geen zin hebt om je huis te verlaten. Daarvoor hou je immers te veel van je vrijheid en de herinneringen die in ieder spleetje schuilen. Maar misschien wordt het wél tijd om dan een aantal veranderingen aan je woning door te voeren die je comfort en veiligheid op langere termijn verzekeren. Jean-Paul Lefebvre, zaakvoerder van ‘Blijf Actief’, weet dewelke dat zijn. “Wanneer je iets strammer wordt, moet je zuiniger omspringen met je spieren en gewrichten. Het aanbrengen van handgrepen aan het bad of het toilet, of het toilet zelf verhogen bijvoorbeeld, maken dat je veiliger en gemakkelijk rechtkomt zonder al te veel inspanningen. Onnodig bukken en tillen kan eveneens vermeden worden door in de keuken of wasplaats alle toestellen op een praktische en aangename werkhoogte in te bouwen.” Een aangenamere afwas dus? Daar tekent toch iedereen voor, niet?

Wie thuis blijft wonen, behoudt een band met de vertrouwde omgeving. Je blijft langer mentaal fit en alert.
– Jean-Paul Lefebvre, Blijf Actief

Ook trappen kunnen een obstakel worden, en dan kun je een traplift overwegen. Een betere, maar wel iets duurdere oplossing, is het gebruik van een gesloten personenlift. “Die laatste is wel moeilijker achteraf te plaatsen en wordt beter al voorzien bij het initieel ontwerp van de woning”, geeft Lefebvre als vooruitziende tip mee. Dat doe je natuurlijk om valpartijen te voorkomen, die nota bene het vaakst in de badkamer voorkomen. Dikwijls met een bekkenbreuk als gevolg. “Wist je trouwens dat een bekkenbreuk de maatschappij ruim 25.000 euro kost? Voor een fractie van die kost maak je je badkamer een heel pak veiliger. Een antislipmat op de badkamervloer, in de douche, de keuken of de wasplaats maakt reeds een heel verschil.”

Ook buitenshuis vind je heel wat hinder terug richting oudere leeftijd. Drempels en niveauverschillen in de tuin of terras kun je gemakkelijk wegwerken met los te plaatsen hellende vlakken, speciaal voor dit doel ontworpen. “Die bieden het voordeel dat ze later nog meer hun nut bewijzen, mocht je ooit een rolstoel nodig hebben”, gaat Lefebvre verder. Dat is allerminst een prettig vooruitzicht natuurlijk, zeker als je op dit moment nog zeer goed uit de voeten kunt. Maar vooruitdenken is nooit een slecht idee. “In deze context loont het ook de moeite om te kiezen voor schuiframen met profielen die in de vloer verzonken zijn. Ook zoveel mogelijk drempels uitschakelen is één van de oplossingen.”

Niet uitschakelen, maar omschakelen: het meubilair dat je vaak gebruikt. Zo kun je badkamermeubilair voorzien met kastjes zonder onderbouw waar je met de rolstoel onder kunt. En ook een aangepaste hoogte van het kraanwerk en van de badkamerspiegel verhogen je comfort en zelfstandigheid. Gelijkaardige maatregelen kunnen genomen worden in de keuken: aangepaste hoogtes van de werkbladen, bereikbaarheid van de kranen, mengkranen met één knop die zonder inspanning te bedienen zijn, voldoende brede deuren en doorgangen, tot en met automatisch te bedienen schuifdeuren en rolluiken.

Alles bij elkaar klinkt het ongetwijfeld als een heleboel werk en verandering. Maar het belang van zo lang mogelijk thuis te blijven wonen is er niet een om zomaar licht over te gaan, zegt Lefebvre: “Wie thuis blijft wonen, behoudt alvast langer een band met de buren en met de vertrouwde omgeving. Dat zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen ook langer mentaal fit en alert blijft. Het belang van het sociaal weefsel kan niet genoeg onderstreept worden voor het welzijn en het gevoel van eigenwaarde.”

MEER

Ouders in digitale tijden

digitale opvoeding Ouderschap is iets van alle tijden. Maar tijden veranderen. Zo hadden onze grootmoeders geen blogs vol opvoedingstips en apps om hun kroost te entertainen. Hoe het ouderschap in onze digitale tijden verloopt?

Zeven keer levenslang

Chronische ziektesPlots een diagnose krijgen die je levenslang aan medicatie en een aangepaste levensstijl bindt: leuk is anders. Gelukkig leven we in het jaar 2014 en kunnen we sommige chronische ziektes een halt toe roepen middels een adequate behandeling.

‘De koude is mijn warme vriend’

Wim Hof In mijn laatste studie toonde ik via een hersenscan aan dat je met een sterke focus, controle kan uitoefenen over je lichaam. Er stroomde koud water over mijn lichaam, en mijn huidtemperatuur daalde niet. Dat deed ik, hoe ongelooflijk het ook klinkt, met de kracht van mijn gedachten. 

Een kleine hap uit de wetenschap Drie toonaangevende hedendaagse...

WetenschapAristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden –en vooral de correcte antwoorden vonden.

Digitale transformatie nu écht onderdeel van het bedrijfsproces

Michiel van VlimmerenDat de ontwikkelingen binnen ICT-land razendsnel gaan is inmiddels een behoorlijk open deur. Maar welke uitdagingen zijn er concreet voor bedrijven? En hoe houd je focus in de wervelstorm die de digitale transformatie met zich meebrengt? “Gebruik je bedrijfs-KPI’s als uitgangspunt, houd het beheersbaar én bouw aan een gedegen fundament.” Aan het woord is Michiel van Vlimmeren, managing director in Nederland bij Hewlett Packard Enterprise (HPE), één van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. 

Lang leve het kotleven

kotlevenVrijheid, gelijkheid en broederschap. Niet alleen een leus uit de Franse revolutie, maar zeker ook een die van toepassing zou kunnen zijn op het kotleven, waar je met leeftijdsgenoten in broederschap van je vrijheid geniet. De voordelen, nadelen en wat tips.