interieurontwerp
50+

Steeds meer mensen maken woning leeftijdproof

28.03.2022
door Fokus Online

Mensen houden bij het ontwerp van hun woning steeds meer rekening met het ouder worden en voorzien om die reden belangrijke functies op de begane grond. Wat betreft het interieurontwerp zijn stijl en ontwerp niet leeftijdsgebonden, maar eerder trendgebonden. 

In het voorwoord schrijft modeontwerpster Inge Onsea dat er geen leeftijdsgrens verbonden is aan mode. Dat geldt zeker ook voor interieurontwerp. We merken weinig smaakverschil tussen een jonge en oude generatie. Tegenwoordig zijn natuurlijke kleuren en materialen weer in de mode, er is bijvoorbeeld opnieuw veel vraag naar natuursteen. Ouderen kiezen bij een verbouwing vaak voor moderne vormgeving. 

Terwijl men bij de architectuur rekening houdt met de noden op lange termijn, geldt dat voor het interieurontwerp veel minder. Vroeger koos men voor de aanschaf van een totaalinterieur met meubels die decennia moesten meegaan. Tegenwoordig zit hier veel meer dynamiek in en willen zowel oudere als jongere generaties het interieur vaker veranderen. 

Een groot verschil tussen de generaties is wel dat oudere mensen hun smaak beter kunnen realiseren. Zij hebben over de jaren heen geld gespaard en kunnen daardoor hun volledige goesting doen. Bij jongeren wordt er vaker een compromis gezocht tussen smaak en financiën. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een duurzame vloer die lang meegaat, maar in geval van de keuken en los meubilair voor iets goedkopers wat na enkele jaren vervangen kan worden. 

Een groot verschil tussen de generaties is wel dat oudere mensen hun smaak beter kunnen realiseren.

Ouderen hebben verder een uitgesproken smaak en weten precies wat ze willen, waardoor je gericht kunt ontwerpen. Zij weten hoe ze leven, welke ruimte ze gebruiken en welke materialen ze wel en niet in een interieur willen.

Alhoewel de materiaal- en interieurkeuze niet leeftijdsgebonden zijn, zien we dat onderscheid wel bij de architectuurverzoeken. We merken dat steeds meer klanten bij de aanvraag rekening houden met het ouder worden. Als mensen ervoor kiezen om op latere leeftijd te bouwen, willen ze dat het ontwerp rekening houdt met het feit dat ze minder mobiel worden. 

Je moet dan denken aan het voorzien van extra bergingsruimte op de begane grond, die met relatief simpele ingrepen om te bouwen is tot een bad- of slaapkamer. Door je huis op deze manier leeftijdproof te maken, kun je langer thuis blijven wonen. Dat is gezelliger en comfortabeler, en bovendien neemt de kwaliteit van ouderenopvang af terwijl de prijzen stijgen. 

De reden waarom mensen tussen de 50 en 60 jaar opnieuw bouwen, heeft vaak te maken met het feit dat ze op die leeftijd nog genoeg energie en kwaliteitsvolle levensjaren voor de boeg hebben. We zien om deze reden zelden grondige renovaties of nieuwbouw bij zeventigers.

Vorig artikel
Volgend artikel