sporten
50+

Sporten boven 50: ‘Kies altijd de weg van geleidelijkheid’

08.10.2022
door Daan Vanslembroeck

Sporten houdt ons fit. Het is een huizenhoog cliché, maar wel eentje waar veel waarheid in schuilt. De universiteit van Saskatoon in Canada concludeerde na onderzoek dat sport de sterkte van je botten verbetert, je benen sterker maakt en je lichaam flexibeler houdt. Als je slim traint, maak je van 50 het nieuwe 30.

In de vakliteratuur zijn sporters in drie categorieën onder te brengen: de groep die nooit gestopt is met trainen, de groep die vroeger wel heeft gesport en ten slotte de groep die nooit sportte. Als je eraan wil (her)beginnen, is het belangrijk dat je goed én eerlijk kunt inschatten tot welke groep je behoort. Zeker als je je zinnen hebt gezet op een extremere sport zoals diepzeeduiken of bergbeklimmen. “Mensen denken vaak dat ons lichaam minder kan na de 50, maar eigenlijk begint het verhaal al veel vroeger”, legt sportarts Jeroen Stappers uit. “Iedereen die rond de 35 is, niet gewend is om te sporten en wil starten met een duurloop of een intensieve sport kan zich best eerst cardiaal laten screenen. Dan ben je altijd zeker. Als je start, kies dan altijd de weg van geleidelijkheid.”

Thomas Jansen, sportbegeleider en personal coach, beaamt: “Wanneer je geen of weinig ervaring hebt met sport, is het niet onmiddellijk aan te raden om iets extreems te gaan doen. De kans op blessures is namelijk veel groter. Begin beter met iets laagdrempelig zoals wandelen, zwemmen, fietsen of fitness met begeleiding. Hou er rekening mee dat je herstel heel belangrijk is. Doe alles stap voor stap, plan voldoende rust en laat je begeleiden door een coach of ervaren sporter.”

Begin gewoon altijd rustig, bouw stapsgewijs op en ken je grenzen.

- Thomas Jansen, sportbegeleider en personal coach

Naast het cardiaal aspect is er met het ouder worden dus een groter risico op blessures. Stappers: “Als je al een bepaalde voorgeschiedenis hebt met blessures, kies dan best geen sport die het gevoelige lichaamsdeel belast. De kans is groot dat je snel moet stoppen omdat er problemen optreden. Laat je begeleiden en besef dat er een verschil zit tussen bepaalde sporten. Wie start met mountainbiken of fietsen zal minder snel problemen kennen dan wie traint voor een marathon, de Mont Ventoux wil op rijden of met alpinisme wil starten. Hier is luisteren naar je lichaam echt belangrijk. Sport is een verhaal van beter voorkomen dan genezen. Het is goed om te sporten wanneer je ouder bent, maar het is belangrijk om erbij stil te staan dat je spieren minder kunnen hebben.

Het is logisch dat je lichaam nu anders reageert dan pakweg 30 jaar geleden. “Dit wil echter niet zeggen dat je niets meer kunt doen”, stelt Jansen. “Je kunt perfect nog werken aan een goede gezondheid om er nog eens 50 jaar bij te doen. Door een gezonde levensstijl verklein je de kans op hart- en vaatziekten, heb je minder last van kwaaltjes en vergroot je je levensverwachting. Begin gewoon altijd rustig, bouw stapsgewijs op en ken je grenzen. En vooral: zoek iets wat je graag doet!” 

Meten is weten. Als je in de herfst van je leven start met sporten is een check-up aangewezen. “Cardio is belangrijk, maar je VO2-max, de opname van zuurstof in je bloed, is ook een belangrijke parameter. Dat daalt namelijk met de leeftijd. Als je voorbij de 35 jaar bent, neemt het gemiddeld af met één punt per jaar. Dat is best wel veel. Dat verbeteren is moeilijk, want het heeft gewoon te maken met het feit dat je lichaam ouder wordt. Spieren kun je altijd trainen, daarop staat geen leeftijd. Als je traint, zul je daarin vooruitgang zien, maar andere parameters tonen wel aan dat het lichaam met de jaren minder inspanningen aankan.

Kijk maar eens naar topvoetballers of wielrenners. Er zijn er nog weinig die boven die leeftijd hoge toppen scheren. Extreme sporten zijn boven de 55 eerder af te raden, tenzij een grondige screening het tegendeel bewijst. Het is wel absoluut essentieel om je lichaam goed te onderhouden. Sport is daarbij echt aangewezen.”

Vorig artikel
Volgend artikel