ondernemer
50+

Petje af voor de ondernemer

25.08.2021
door Fokus Online

Het voorbije anderhalf jaar hebben we best een pittige periode achter de rug. Ook als 50+-ondernemer. Ondernemen doe ik enorm graag. Het daagt me uit om steeds creatief oplossingen te vinden voor problemen, voortdurend vooruit te kijken, medewerkers te enthousiasmeren en met hen mijn dromen om te zetten in de praktijk.

Impact van het coronavirus

Ik heb een allergie voor saaiheid en kabbelende toestanden. En toen kwam na vijftien jaar ondernemen het coronavirus. Allereerst zagen we de impact ervan op onze eigen organisatie. Al onze trainingen in bedrijven werden afgezegd. De individuele therapieën werden on hold gezet. Er heerste een chaos van jewelste. We hebben met ons driekoppig kernteam enorm snel geswitcht naar een volledig andere werking. Tegelijkertijd was er ook de uitdaging om al onze medewerkers te informeren. Rekening te houden met hun gezinstoestand en hen te blijven betrekken door een vaste wekelijkse teamvergadering online. We moesten continu een evenwicht zoeken tussen online thuiswerken en elkaar voldoende ondersteunen.

Aandachtspunten

Deze aandachtspunten hebben we ook ervaren in andere organisaties. We werden overstelpt met vragen vanuit diverse kanten. De zorgsector om hen te steunen zodat ze het konden blijven volhouden, andere organisaties die merkten dat mensen enorm moe werden van alleen thuis te werken en onze steun vroegen om aandacht te geven aan zelfzorg en teamzorg bij telewerken. Vooral het gebrek aan sociaal contact brak bij velen zuur op en veroorzaakte meer piekeren slaapproblemen. Opvallend was het belang om dit te normaliseren en om zeer concrete handvatten te geven zodat mensen er zelf mee aan de slag konden. Zoals het coronavirus ons attent maakt op het belang van de gezondheidszorg, heeft de impact van de crisis ons attent gemaakt op het feit dat aandacht besteden aan mentaal welzijn een belangrijke pijler is om als organisatie te overleven.

Ondernemers zijn ook geen supermensen, en aandacht voor psychisch welzijn kent geen hiërarchie.

Stressklachten en slaapproblemen

Dit brengt me naadloos bij de aandacht die ondernemers die door deze storm zijn gegaan verdienen. Uit onderzoek van UNIZO blijkt dat zelfstandige ondernemers beduidend meer stressklachten (80 procent) en slaapproblemen (50 procent) ondervinden tijdens corona dan ervoor. Zelfstandigen liggen vooral wakker van financiële problemen, de onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Maar ook over hun eigen gezondheid.

We moeten niet onderschatten wat ondernemers hebben meegemaakt, welke energie het gevraagd heeft om hun onderneming te blijven dragen in constant veranderende omstandigheden. En diegenen die verplicht hun onderneming of winkel moesten sluiten, gaan gebukt onder de zwaarste lasten, dus daar doe ik mijn petje voor af. Ondernemers zijn ook geen supermensen, en aandacht voor psychisch welzijn kent geen hiërarchie.

Betere work-lifebalans

De uitdaging bestaat er misschien uit dat een ondernemer zich afvraagt wat we kunnen meenemen uit de coronacrisis. Een betere work-lifebalans opbouwen door meer thuiswerk en afwisseling tussen online en face-to-face, het vertrouwen opbouwen in medewerkers door controle los te laten, en het belang om structureel aandacht te besteden aan het mentaal welzijn van mensen. Het leven van een ondernemer is immers nooit saai.

Vorig artikel
Volgend artikel