avontuur
50+

Persoone: ‘Nood aan avontuur? Volg je eigen visie’

22.03.2023
door Fokus Online
avontuur

Dominique Persoone, met The Chocolate Line in Brugge verkozen tot beste chocolatier van Vlaanderen 2023 door Gault & Millau

Toen ik meer dan 30 jaar geleden de keuze maakte om chocolatier te worden, trokken sommigen dat serieus in twijfel: ‘Kies je nu echt voor chocolade? Zo saai, elke dag hetzelfde.’ Intussen heb ik een en al avontuur in mijn job. 

Laatst zat ik in de Boliviaanse Amazone met een groep vrienden, allemaal 50-plussers. Al 18 jaar gaan we samen op expeditie door heel de wereld. Soms komen we zodanig veel ongeluk tegen dat we gewoon de fles tequila opentrekken en de slappe lach krijgen, als kleine kinderen. Ditmaal trokken we drie weken de jungle in, op zoek naar nieuwe soorten cacaobonen en indianenstammen. Een onvergetelijk avontuur! Jezelf wassen in de rivier – oppassen voor piranha’s en kaaimannen –, voeten in de aarde, je behoefte doen achter een palmboom… Het gaf een enorme kick en veel voldoening.

Ik ben altijd al fan geweest van nieuwe uitdagingen en avontuur, of het nu gaat om met de zeilboot de oceaan oversteken of het starten van een sociaal geëngageerde chocoladefabriek in Virunga, een van de gevaarlijkste delen van de wereld. Het avontuur volgen geeft me energie in plaats van dat het me uitput. Moet alles dan zo spectaculair zijn? Nee, zeker niet. Maar ik denk dat er heel veel mensen zijn, niet alleen 50-plussers, die niet durven springen of niet de dingen durven doen waarvan ze al heel lang dromen. En het allermooiste in het leven is toch om een droom te hebben en proberen die te realiseren?

Meestal is je buikgevoel het juiste gevoel. Dus wees niet bang, denk niet te veel aan ‘je reputatie’.

Toegegeven, ik ben iemand die te veel dingen zou durven en doen. Gelukkig is mijn vrouw erg realistisch en samen vinden we mooi evenwicht, ook in ons werk. Vaak neem ik grote beslissingen op basis van mijn buikgevoel, zij vult rationeel aan. Durf en vertrouwen op je instinct, dat is allebei nodig. Meestal is je buikgevoel het juiste gevoel. Dus wees niet bang, denk niet te veel aan ‘je reputatie’. Mijn mama zegt vaak: ‘Wat zullen de mensen denken?’ Maar het kan me echt niet schelen wat anderen denken. Als je zomaar meeloopt, en doet wat er zogezegd van een chocolatier of zakenman verwacht wordt, ben je maar een van de velen en zul je uiteindelijk niet gelukkig worden. Als je daarentegen je eigen ideeën en visie volgt, is dat fantastisch. Ik raad het aan, want ik amuseer me iedere dag rot!

Natuurlijk moet je niet lukraak dingen doen voor het shockeffect, maar mensen met een visie zouden zich nooit moeten aanpassen. Bij ons in de winkel lijkt het soms alsof je in een discotheek bent, er staan vaak klanten te dansen. Velen vinden dat niet passen bij een chocoladewinkel. I don’t care. Dat is nu eenmaal mijn visie van een leuke chocoladewinkel. If you don’t have haters, you won’t have lovers. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar van houdt en er de volle 200 procent voor gaat. Hoe dieper je graaft in het ‘waarom’ van wat je doet, hoe meer je kunt bereiken en ontdekken. 

Blijven dromen is het allerbelangrijkste. Heb je dat niet meer, dan is voor mij de kous af.

Vorig artikel
Volgend artikel