reizen
50+

Op reizen staat geen leeftijd

28.03.2022
door Nieke van der Burgh

Reizen. Het is iets voor alle leeftijden. De manier waarop en of je er nu alleen, met je partner of in groep op uit trekt, is niet van belang zolang je doet wat je graag doet en ziet wat je wil zien. Dat hebben ook de 50-plussers goed geweten. Zij zetten volgens reisorganisaties steeds vaker een stapje in de wereld. 

Een snelle zoektocht op het internet naar 50+-reizen levert al snel veel resultaten op. Dat deze categorie in de reisbranche booming business is, is geen verrassing. Het grootste deel van de Belgische bevolking is namelijk 50 jaar of ouder en actiever dan ooit tevoren.

Dat het belangrijk is dat er aandacht wordt geschonken aan reizen als 50-plusser, beaamt Dick van Voorthuizen, reisfanaat en blogger voor grijsopreis.nl. “Als jonge backpacker zal je eerder zoeken naar goedkope slaapzalen, de beste full moon-party in de buurt en waar je het goedkoopste bier kan kopen. Als 50-plusser daarentegen wil je al wat comfortabeler slapen dan in een simpel hostel, wil je weten hoe veilig de bestemming is en houd je meer rekening met je gezondheid.”

Inge Bracke, managing director bij Alleenreizenden 50 plus, wil via groepsreizen mensen met dezelfde interesses en wensen samenbrengen. Die liggen voor 50-plussers immers anders dan bij 30-jarigen. Zo zullen jongeren eerder kiezen voor een avontuurlijke activiteit in plaats van voor een culturele. Ook maken zij in het aanbod een onderscheid tussen koppels en alleenreizenden. “Deze groep heeft vaak wat meer tijd en geld om op reis te gaan, maar wil zich op reis ook niet het buitenbeentje tussen enkel koppels voelen.”

“Het leuke aan dergelijke vakanties is dat je tijdens je reis contact hebt met gelijkgezinden. De achtergrond van de deelnemers kan een verschil van dag en nacht zijn, maar ze nemen deel met hetzelfde doel voor ogen. Op die manier kunnen vriendschappen ontstaan die zelfs na terugkomst blijven bestaan.”

Je bent nu gezond en in de kracht van je leven, dus trek eropuit.

– Dick van Voorthuizen

De grote aantrekkingskracht van een groepsreis is het feit dat je als reiziger volledig ontzorgd wordt. Van vluchten en accommodatie tot het PLF-formulier (dat nog nodig is als je terugkeert vanuit een land dat buiten de EU of Schengenzone komt, red.). Alles wordt voor je geregeld. De enige keuze die je als reiziger moet maken is of je meedoet met de activiteiten of niet. Hiernaast zijn groepsreizen ook ideaal in landen die op jezelf moeilijk te bezoeken zijn, zegt Van Voorthuizen. Hij haalt het voorbeeld aan van Madagaskar, waar de wegen vaak slecht zijn en het ’s avonds ook onveilig kan zijn. “Het is een eiland met een gigantische biodiversiteit en absoluut de moeite waard. Maar het is bijna niet mogelijk om dit op jezelf te ontdekken. Hiervoor ga je dus best met een groepsreis want zij hebben de connecties.” 

Wanneer je ervoor kiest om zelf je reis te organiseren, zijn er enkele belangrijke punten waar je voor vertrek best rekening mee houdt. Bereid je eerst en vooral goed voor op het land van bestemming. Welke vaccinatie is verplicht? En is dit mogelijk in combinatie met eventuele medicatie? Leer de gebruiken en tradities kennen en ga af op ervaringen van anderen die er al geweest zijn. Dit levert veel voorpret op in aanloop naar de reis zelf, en je weet precies wat wel en niet te doen. Ook maak je best weloverwogen keuzes als het aankomt op vervoer en accommodatie. Het lokale openbare vervoer is een bijzondere ervaring, maar kan ook oncomfortabel worden voor langere reizen. 

Het grootste voordeel aan reizen is niet leeftijdsgebonden. Het leren kennen van nieuwe culturen kan op elke leeftijd en doet enorm veel voor je eigen ontwikkeling. Het prijskaartje dat aan een grote reis hangt, hoeft bovendien geen drempel te zijn, zegt van Voorthuizen. “Als je een reis van langere duur in gedachten hebt, kan je overwegen je huis in die periode te verhuren. Op die manier worden je reiskosten door de huuropbrengsten gefinancierd en blijft je spaarboek voor het grootste deel intact.” 

De belangrijkste tip van Bracke en van Voorthuizen? Twijfel niet. Je bent nu gezond en in de kracht van je leven, dus trek erop uit. Het is een bekend citaat als het om motivatie gaat, maar daarom niet minder toepasselijk: stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen. 

Vorig artikel
Volgend artikel