Home Lifestyle 50+ Op een dag vind je de reis van je leven

Op een dag vind je de reis van je leven

De jaarlijkse vakantie: niet alleen is het telkens (aangenaam) puzzelen om de juiste bestemming te kiezen, maar welke reisformule kies je? Laat je je heerlijk verwennen door een reisorganisatie die alles voor je regelt? Mag het met fysieke inspanningen gepaard gaan? Drie mogelijkheden op een rijtje!

Delphine Vanoverbeke.
Zuiderhuis, FIETSVAKANTIE

Waarom zou je voor deze reisformule kiezen?

“Dankzij een fietsvakantie ontdek je op een heel actieve manier een nieuwe bestemming. Dat is op zich al een ontzettend verrijkende en boeiende ervaring. Bovendien geeft zo’n vakantie net dat extra tikkeltje uitdaging, dat toch wel ontbreekt tijdens een klassieke citytrip of strandvakantie – waar voor alle duidelijkheid niets mis mee is. Je kunt de fiets dan ook beschouwen als een redder in nood, bijvoorbeeld wanneer je enkele minder actieve maanden achter de rug hebt. Bovendien biedt hij heel wat mogelijkheden en – letterlijk – bewegingsvrijheid.”

Hoe bereid je je hier idealiter op voor?

“Het goede nieuws: een fysieke voorbereiding is niet vereist voor recreatieve fietsvakanties. Het aantal kilometers, dat per dag vooropgesteld wordt, kan op een gematigd tempo worden afgelegd. Er is ruim voldoende tijd om te pauzeren, te lunchen, iets te bezoeken… Je kunt bovendien ook een elektrische fiets huren. Maar, je moet wél de nodige aandacht besteden aan het maken van je bagage. Afhankelijk van het seizoen moet je goed voorbereid zijn op de typische weersomstandigheden. Zo is een regenjas voor een plotse regenbui een must, mag zonnebrand niet ontbreken als je ‘s avonds niet als een kreeft wil eindigen, en kunnen een petje en zonnebril voor het nodige comfort zorgen bij felle zon.”

Wat haal je achteraf vooral uit deze reisformule?

“Op een vrij korte tijd kun je een heel groot gebied ontdekken, dat zich tot ver buiten de klassieke verkeerswegen uitstrekt. Te voet krijg je nooit zoveel kilometers op de teller in zo’n korte periode. Met de fiets lukt dat perfect. In de auto rijd je een prachtig uitzicht zo voorbij, nog voor je het goed en wel beseft. Je geniet ook van de nodige flexibiliteit: opteer je voor een fietsvakantie waarbij je van hotel naar hotel fietst? Dan is het bagagevervoer inbegrepen in het totaalpakket. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan is een fietsvakantie met één of twee vaste hotels absoluut een aanrader.”


Peter Merckx.
Lauwers Reizen, CRUISEVAKANTIE

Waarom zou je voor deze reisformule kiezen?

“Heel eenvoudig: gemak, rust, lekker eten, mensen ontmoeten en fantastische excursies. Vanaf het moment dat je je voordeur sluit, wordt er voor jou gezorgd: aan boord word je verwelkomd door een ervaren reisbegeleid(st)er die informeert, assisteert en de vele interessante uitstappen begeleidt. Eenmaal aan boord moeten de koffers maar één keer uitgepakt worden, de rest van de reis vaart het drijvend luxehotel gewoon gemakkelijk mee. Je hebt iedere ochtend een ander uitzicht, gevolgd door een dag vol lekker eten. Er is veel keuze qua restaurants en maaltijden zijn standaard inbegrepen in het cruisetarief. Ook ’s avonds is er geen tijd voor verveling, want er is meer dan genoeg entertainment.”

Hoe bereid je je hier idealiter op voor?

“Op cruise gaan vraagt eigenlijk niet veel voorbereiding. Je moet alleen het schip en de bestemming uitkiezen, en kijken wat er allemaal inbegrepen is in de prijs: verblijf, haventaksen, reisbegeleiding, maaltijden, transfers heen en terug … Verder is de cruise helemaal geregeld en wordt het dus puur genieten. Wil je tijdens de cruise op avontuur, alleen relaxen of op eigen houtje uitstappen maken? Dat kies je allemaal zelf.”

Wat haal je achteraf vooral uit deze reisformule?

“Een cruise is een unieke ervaring en is geschikt voor iedereen. Het kan een oase van rust zijn voor wie de kalmte wil opzoeken, een avontuur voor wie een stukje van de wereld wil zien op korte tijd en een sociale belevenis voor wie graag kennis maakt met medepassagiers van over heel de wereld. Er wordt vaak gezegd dat wie één keer op cruise geweest is niets anders meer wil. Ook wij merken dat veel van onze klanten, die zich alvast één keer hebben gewaagd aan een cruise, nadien vaak minstens één of meerdere cruises per jaar boeken.”


Cindy Battiau.
Govaka & Pasar, KAMPEERVAKANTIE

Waarom zou je voor deze reisformule kiezen?

“Een kampeerreis is altijd een vakantie in de natuur. Of het nu in de bergen, de bossen of aan zee is. Met je eigen camper of caravan op pad gaan geeft je bovendien heel veel vrijheid. Op veel campings heb je geen last van verplichte aankomst- en vertrekdata. Je stippelt je reisroute volledig zelf uit. En kom je onderweg een interessante plek tegen, dan pas je gewoon je reisschema aan. Je kunt ook voor een begeleide kampeerreis gaan. Je reist over de mooiste, vooraf uitgestippelde routes onder begeleiding van een kampeerexpert. Je verblijft op campings die vooraf geselecteerd zijn op hun ligging en kwaliteit en bezoekt de tofste plekken van de omgeving. En je beschikt nog steeds over voldoende vrije momenten.”

Hoe bereid je je hier idealiter op voor?

“Je wagen, caravan of camper moeten natuurlijk tiptop in orde zijn. Je bent er immers voor meerdere dagen of weken mee op pad. Reisorganisaties als de onze doen dat altijd graag voor mensen die op kampeervakantie willen vertrekken, dus daar kun je zeker gebruik van maken. Wat ook mogelijk is, is een begeleide kampeervakantie. Dan moet je alleen nog je koffer pakken en vertrekken. Voor de rest is niets nodig − superhandig. Ga je zelf op pad en heb je je reisbestemming gekozen? Dan vind je op het internet heel veel sites met meer informatie over reisroutes, routeplanners, campinginformatie… En kampeerders uit je omgeving geven uiteraard heel graag hun tips aan je door.”

Wat haal je achteraf vooral uit deze reisformule?

“In de eerste plaats grote voldoening en een tevreden vakantiegevoel. Leven op het ritme van de natuur is sowieso geweldig. Op de begeleide kampeerreizen krijg je er bovendien gratis een hele berg vrienden bij en beleef je vaak supergezellige momenten. Maar wat je er vooral aan overhoudt, is veel zin om snel aan de voorbereiding van de volgende kampeerreis te beginnen en opnieuw naar de natuur te vertrekken.”

MEER

Kindvriendelijk en ecologisch gaan hand in hand

Kindvriendelijke TuinDoor de lange droogte in juni en juli verplaatste de woonkamer zich wekenlang naar de tuin. Ons rest dan ook de vraag of we vanaf september makkelijk de omgekeerde beweging zullen kunnen maken? Terug van buiten naar binnen… Of kunnen we onze zomer toch verlengen en langer van onze tuin genieten? Meer uit je tuin halen, hoe doe je dat? 

Zakenreizen als hefboom voor verdere groei

zakenreizenAls beroepsvereniging behartigt de Belgian Travel Organisation de belangen van de grote reiskantoren in België. Haar leden vertegenwoordigen meer dan de helft van alle vliegtuigreizen die in België geboekt worden.

Toegepaste digitaalkunde voor de toekomst

DigitaalkundeDe digitalisering is niets nieuws. Bedrijven werken al langer aan het inbrengen van technologie in hun visie. Het digitaal verhaal is er dan ook niet een voor het slapengaan, maar wel een opwindend ‘verhaal zonder eind’ om mee op te staan, en om in je toekomstplan te brengen.

Bedrijfsovername: hoe ‘werkt’ het?

BedrijfsovernameEen bedrijf overnemen opent een wereld van (commerciële) mogelijkheden, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wat bijvoorbeeld met de typische bedrijfscultuur van beide partijen? Of hoe aan de vereisten van de overlaters tegemoetkomen?

Je bent jong en je skillt wat

Jongeren Als we jong zijn, zijn we allemaal zoekende. Op zoek naar een doel en natuurlijk ook naar een job. Het betreden van de arbeidsmarkt vergt bepaalde competenties. Maar hoe werk je het best aan je skills?

Gezocht: het perfecte kerstcadeau

Kerstcadeaus Het is terug tijd om de ander te verwennen met cadeaus. Maar maak de beslissing niet te snel, want cadeautjes geven is meer dan de winkels afschuimen naar het duurste of grootste geschenk.“Een cadeau maakt duidelijk wat je van de ander vindt of hoe je zelf wilt overkomen.”