leeftijd
50+

Op een dag vind je de job van je leven

28.03.2022
door Jerom Rozendaal

Op oudere leeftijd kiezen voor een carrièreswitch, gedwongen of vrijwillig: het komt steeds vaker voor. Er zijn een aantal gemene delers, maar de pluriformiteit is even groot. Sommigen kiezen voor een stapje terug, anderen steken juist een tandje bij en zoeken (en vinden) de uitdaging van hun leven. 

“Mensen voelen waardering voor hun werk. Iets wat ze lange tijd gemist hebben.” Aan het woord is Lotte Flamée, managing director van Martha, een oppasdienst voor ouders met een drukbezette agenda, zoals dokters, tandartsen en ondernemers. De oppas haalt de kinderen van school, geeft ze te eten en voert eventueel andere, lichte huishoudelijke taken uit, zoals strijken.

Martha is een zusterbedrijf van Nestor, een interimkantoor dat gespecialiseerd is in de tewerkstelling van vijftigplussers. “Vanuit de klanten van Nestor is het verzoek gekomen of we ook niet iets konden opzetten in de persoonlijke sfeer, om te begeleiden bij de opvoeding”, verhaalt Flamée de ontstaansgeschiedenis van de nanny-dienst. 

Het gros van de interimkrachten bestaat uit vrouwen van middelbare leeftijd die 13 uur tot 40 uur per week werken. Alhoewel elke medewerker uniek is, zijn er volgens Flamée een aantal gemene delers. Sommige nanny’s zijn vrouwen die een rigoureuze carrièreswitch hebben gemaakt rond hun vijftigste. “Zij hadden bijvoorbeeld een administratieve job en haalden hier na zoveel jaar geen voldoening meer uit. Op een gegeven moment vraag je je dan af of je zo je laatste arbeidsjaren wil slijten.”

Een andere categorie werknemers zijn vrouwen die het huishouden thuis bestierd hebben, maar in een zwart gat vallen wanneer hun kinderen het huis verlaten. “Zij zoeken dan weer invulling in hun bestaan waardoor ze zich weer gewaardeerd kunnen voelen”, vervolgt de onderneemster.  Dit laatste is volgens haar de overkoepelende drijfveer van vrouwen die op hun vijftigste voor de job van nanny kiezen. “Veel vrouwen ervaren het ook niet als werk”, vervolgt Flamée, die aangeeft dat de positie net zo goed openstaat voor mannen, maar dat er nauwelijks mannelijke aanmeldingen zijn. 

Er zijn mensen die op latere leeftijd de uitdaging van hun leven zoeken.

- Ann Lacres

Dat geldt ook voor de diensten van loopbaancentra waar voornamelijk vrouwen gebruik van maken. “Ik denk dat het iets oer-biologisch is. Vrouwen hebben meer de neiging om over zichzelf te reflecteren, terwijl mannen dat soft vinden”, vertelt Ann Lacres, zaakvoerder van Loopbaancentrum Tweg in Ruiselede. Een team van 15 loopbaancoaches bemiddelt bij zo’n 350 dossiers op jaarbasis. 

Alhoewel het publiek varieert, is een aanzienlijk deel van het cliënteel vrouwen van boven de vijftig. Lacres ziet een maatschappelijke evolutie die ertoe bijdraagt dat vrouwen op latere leeftijd steeds vaker van carrière veranderen. “Mensen moeten langer werken. Vroeger kon men op 60 jaar stoppen, inmiddels is dat 67 jaar. Dat zet mensen toch aan het denken. Kan ik deze baan fysiek en mentaal nog zo lang aan? En wil ik dat?”

Ook de emancipatie speelt een rol. Lacres noemt het voorbeeld van vrouwen die tot latere leeftijd hun leven in functie van het gezin hebben gesteld. “Als de kinderen het huis uit gaan, kunnen ze voor zichzelf kiezen”, vervolgt Lacres, die het voorbeeld noemt van een vrouw die altijd in het onderwijs had gewerkt, maar op haar 54ste besloot het roer om te gooien. “Zij is nu zelfstandig projectleider en begeleidt verschillende projecten.” 

Het is volgens haar ook niet zo dat ouderen die van baan veranderen per definitie een stapje terug zetten. “Je kunt dat niet veralgemenen. Er zijn mensen bij die het rustiger aan willen doen, terwijl anderen juist een tandje willen bijsteken en op zoek gaan naar de uitdaging van hun leven.” 

Ondanks de pluriformiteit in carrièrepad, bestaan er wel een aantal algemene, hardnekkige vooroordelen op de arbeidsmarkt waar vijftigplussers mee in aanraking komen. Ouderen zijn duur, niet flexibel en niet mee met de digitalisering. “Onzin”, reageert Lacres. “Je hebt veertigers die zich als zestigers gedragen en andersom. Uiteraard bestaan er contra’s, maar daar staan veel pro’s tegenover.  Je brengt veel levenswijsheid, maturiteit en ervaring mee. Dat kan voor elk bedrijf een meerwaarde zijn”, besluit zij. 

Vorig artikel
Volgend artikel