vijftigplussers
50+

Inge Onsea: “Modebewustzijn kent geen leeftijdsgrenzen meer”

28.03.2022
door Fokus Online

Een groeiende levensverwachting, welvaart en emancipatie hebben leeftijdsgebonden vooroordelen en regels doen afbrokkelen. Dat geldt ook voor de modewereld. Vijftigplussers kleden zich vrijer en extraverter. 

Deze winter werd ik genoemd in een artikel in The Times als een van de twintig best geklede vijftigplussers. Op dezelfde lijst pronken ook Michelle Obama en Cate Blanchett, vrouwen die dragen waar ze zin in hebben en aantonen dat er geen leeftijdsgrenzen zijn in modebewustzijn. 

Het is een groot compliment als je door deze gezaghebbende krant naar voren wordt geschoven, maar anderzijds heb ik er ook dubbele gevoelens bij. Voor mij is deze ‘levensmijlpaal’ artificieel en gedateerd. In het klassieke levenspatroon dat mensen eeuwenlang volgden, was vijftig inderdaad een breekpunt. Vrouwen knipten hun haar korter en een extraverte kledingstijl was voorbehouden aan jongeren. De laatste decennia is het leven sterk geëvolueerd en zijn de traditionele patronen weggevallen. 

De vijftigplussers van nu zijn al lang niet meer de vijftigers van vroeger. In mijn jeugd waren vijftigerplussers voor mij oude taarten, boven de zeventig waren mensen hoogbejaard. Zij kleedden zich er ook naar. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Mijn eigen moeder is 77 jaar, maar ziet er nog altijd prachtig uit. Iemand van vijftig is jong. 

Een van de voordelen van ouder worden is dat je steeds meer lak hebt aan de rest van de wereld.

Sociale media hebben een belangrijke rol gespeeld bij het wegvallen van leeftijdsgebonden vooroordelen bij vijftigplussers op het gebied van kleding. Op de socials komt een breed palet aan stijlen, kleuren en smaken voorbij dat mensen doet inzien dat het anders kan.

Modeontwerpers willen niet enkel jonge, slanke vrouwen op het podium, maar gaan op zoek naar variatie. Bij de laatste haute-coutureshow van Valentino keerden topmodellen uit de jaren negentig terug. De modewereld is een afspiegeling van de maatschappij, waar emancipatie en inclusiviteit belangrijke thema’s zijn. 

Ook in mijn werk speelt leeftijd geen rol. Ik maak de kleding die ik zelf leuk vind om te dragen. Laatst droeg ik een extravagante blazer en vroeg mijn zoon of het niet wat ingetogener mocht omdat alle mensen keken. Zelf heb ik daar maling aan. Een van de voordelen van ouder worden is dat je steeds meer lak hebt aan de rest van de wereld. Ik heb ook nooit problemen gehad met het ouder worden. Sterker nog, als iemand vraagt hoe oud ik ben, tel ik er alvast een jaartje bij zodat ik al aan het idee kan wennen. 

Ook in mijn werk heb ik meer rust gevonden. De passie is hetzelfde en ik heb nog nooit zo hard gewerkt, maar ik ben steeds tevredener met wat ik heb. De beklemmende dogma’s die aan het ouder worden verbonden zijn, verdwijnen. De voordelen blijven. 

Vorig artikel
Volgend artikel