hoorapparaten
50+

“Hoorapparaten zorgen voor een beter leven”

28.03.2022
door Fokus Online

Hoorapparaten zijn cruciaal voor het welzijn van slechthorenden en zagen de voorbije decennia constante innovatie. Hoorapparaten worden zo kleiner, digitaler en zijn helemaal mee met de 21ste eeuw. Hoe werken hoorapparaten, en wat zijn de trends voor de toekomst?

“Een hoorapparaat bestaat simpel gezegd uit drie elementen”, begint Michael Cock, algemeen directeur van Phonak Belgium, een fabrikant van hoorapparaten.”Er is een microfoon, een versterkingssysteem en een luidspreker. De microfoon neemt het geluid op, de versterker verwerkt volledig digitaal het signaal en de luidspreker speelt het geluid af in de gehoorgang.”

Dit zijn niet meer de grote, analoge hoortoestellen van vroeger. “De laatste decennia is er veel vooruitgang geweest”, stelt Cock. “Meer en meer toestellen zijn oplaadbaar geworden, met lithium-ion technologie. De verwerking van de signalen is veel beter, vroeger ging dat analoog, maar nu is dat digitaal. Hoorapparaten hebben ook functies waarbij ze bijvoorbeeld wind of achtergrondgeluid wegfilteren, of zich zelfs automatisch focussen op wie er praat. Digitalisering maakte het apparaat ook veel kleiner, wat het makkelijker draagbaar maakt voor gebruikers. Ten slotte zijn hoorapparaten connecteerbaar, bijvoorbeeld via bluetooth®. Je kan zo je hoorapparaat verbinden met je smartphone, om bijvoorbeeld te telefoneren of naar muziek te luisteren.” 

Digitalisering maakte hoorapparaten veel kleiner, wat het makkelijker draagbaar maakt voor gebruikers.

Welzijn

De doelgroep van hoorapparaten is eveneens niet zo stereotiep als je vaak zou denken. “De technologie dient voor alle leeftijden”, stelt Cock. “Het gaat van baby’s, kinderen tot senioren. Er bestaan erg kleine toestellen die heel discreet zijn voor licht tot matig gehoorverlies, maar ook de klassieke achter-het-oor toestellen die meer versterking aanbieden.”

Volgens Cock is zo’n apparaat alvast een belangrijke voorwaarde voor het welzijn van personen met gehoorverlies. “Mensen die beter horen, hebben een beter leven”, stelt hij. “Als je niet goed hoort dan wordt sociaal contact bijvoorbeeld veel moeilijker, en is het makkelijker om in de isolatie te raken. Dat heeft negatieve psychische en sociaal-emotionele gevolgen. Als je beter hoort, kan je bijvoorbeeld een concertavond bijwonen of naar een lezing gaan. Je bent minder afgeschermd van de wereld.”

De technologie achter hoorapparaten staat ondertussen alles behalve stil. “Oplaadbare toestellen evolueren verder”, stelt Cock. “Dat opent nieuwe mogelijkheden. Onze laatste generatie toestellen integreren bijvoorbeeld een motion sensor. Daarmee kan je bijvoorbeeld je telefoon opnemen door gewoon twee keer op je oorschelp te tikken. De connectie van de smartphone wordt ook belangrijker. Dankzij een speciaal ontwikkelde app heeft de gebruiker zelf meer controle over het hoortoestel.”

Vorig artikel
Volgend artikel