Het routeboek naar je eerste oldtimer
Cruisen in je eigen oldtimer. Het is zowel een kinderdroom, een bijzonder fijne hobby als misschien zelfs een interessante investering voor de toekomst. Maar waar begint de zoektocht naar je eerste oldtimer, en hoe vermijd je alle valkuilen?
Een stijlvolle Alfa Romeo Giulia, een koddig deux-chevauxtje van Citroën of een sportieve Triumph Spitfire. Het zijn auto’s die zowel vroeger als nu tot de verbeelding spreken. Zo’n statige oldtimer is het onderwerp van tal van jongens- en meisjesdromen. Gelukkig hoeft het niet bij een fantasie te blijven. Vanaf een bepaalde levensfase fungeer je toch als je eigen Droomfabriek? Mits wat vrije tijd en budget begin je gewoon aan de zoektocht. Maar dat is er eentje met veel valkuilen, analoog aan het Belgische wegennet. Hoe ontwijk je die putten, kuilen en hindernissen? Wat is een goede aankoop?
Emotionele verbondenheid
Dat begint allemaal bij je verwachtingen. Zoek je een oldtimer om zelf mee rond te rijden, of eerder een investering voor de toekomst? “Slechts een kleine minderheid koopt een oldtimer als belegging. Dan kom je uit bij de heel exclusieve wagens: al wat een Italiaanse sportwagen is, zoals Ferrari en Lamborghini. Ook de meeste modellen van Porsche zijn intussen een zekerheid. Die stijgen alleen maar in waarde”, zegt Manu Barbé, een autofanaat die onder de vlag Oldtimer Expertise klassieke wagens taxeert. “Persoonlijk vind ik het geen goed idee om zuiver als belegging te kopen. De emotionele verbondenheid met een oldtimer is veel mooier.”
De belegger weet wat hij moet doen: diep in de geldbuidel tasten. Voor alle anderen komt nu een andere vraag bovendrijven. “Wat verwacht je van die oldtimer? Voor mij is dat een mix van kunst, techniek, design, passie, emotie en nostalgie. Welke elementen spreken je aan in zo’n oldtimer? Herinner je je een auto waardoor je als kind gefascineerd was, die je in een film zag, of waar je grootvader mee reed? Dat zet je al goed op weg”, zegt Barbé. “Daarnaast kijk je natuurlijk ook naar je beschikbare budget en hoe handig je zelf bent. Heb je zin en de kennis om er zelf aan te sleutelen? Dan hoeft die wagen niet in topconditie te zijn.”
Een oldtimer als belegging, daarvoor kom je uit bij de heel exclusieve wagens: Lamborghini, Ferrari, Porsche…
Studieronde
Zo wordt die zoektocht al meteen een stuk leuker. “Begin met snuisteren op tweedehandssites of op professionele kanalen zoals Autoscout. Check wat je mooi vindt, daar begint het mee”, tipt Nicolas Geerts. Onder de noemer The Grand Touring Company is hij een zelfverklaarde leverancier van rijplezier. Met Classic Car Stories zit hij ook in de aan- en verkoop. “Daarna begin je de modellen te vergelijken. Daarvoor bestaan handige hulpmiddelen zoals het magazine Onschatbare Klassiekers, een jaarboek dat alle denkbare auto’s taxeert op basis van type, model, bouwjaar en huidige staat. De Duitse website Classic Analytics doet iets gelijkaardigs. Zo leer je de werkelijke waarde van een auto kennen. Die ligt meestal wat lager dan de vraagprijs.”
Na een lijvige studieronde heb je al wat zicht op het speelveld, alleen is er dan nog het technische luik. Hoe zie je of je potentiële aankoop in goede staat is? Roestvlekken of zichtbaar oplapwerk aan de carrosserie? Een sputterende motor die een hels lawaai maakt? Dikke, donkere rookpluimen? Dat behoeft geen expert. Andere mogelijke valkuilen vergen dan wel weer een kennersoog. Worden de remblokken niet te snel heet? Zijn de benzineleidingen intact? Zit er niet te veel speling op de stuurinrichting? Hoe zit het met de elektrische bekabeling?
Hoor je het stilaan donderen in Keulen? Dan nog een laatste belangrijke tip. “Als je zelf niet genoeg kennis hebt, haal die dan bij anderen. Je vindt die kennis bij een gespecialiseerd bedrijf als het onze, maar ook op een van de vele oldtimerevents in ons land”, zegt Nicolas Geerts. “Je vindt er gepassioneerde mensen met kennis van zaken, mensen die de merkwaardigheden van specifieke modellen erg goed kennen. Spreek hen aan, ze delen hun kennis met plezier.”
Download hier gratis het e-book ‘Alles wat je moet weten over oldtimertaxatie’ van Manu Barbé.