Home Lifestyle 50+ Gezondheidstips: Eet jezelf gelukkig

Gezondheidstips: Eet jezelf gelukkig

Als het leven een voetbalwedstrijd zou zijn, is de periode na je vijftigste dan blessuretijd? Helemaal niet! Op tijd aandacht besteden aan je gezondheid maakt dat je wellicht nog een mooie tweede helft van het leven kunt spelen, die misschien nog wel spannender wordt dan de eerste.

Net zoals toen

De babyboomer die zijn pensioenleeftijd nadert, wilt volop genieten van zijn nieuwe, verworven vrije leven. Deze generatie weet dat het leven niet ophoudt bij de gezegende leeftijd van 50. Het is een startpunt om alle gemaakte plannen eindelijk te kunnen uitvoeren. Een goede gezondheid is daarin van essentieel belang. En daar kun je maar beter op tijd mee beginnen.

Onafhankelijk marktonderzoeks- en adviesbureau Motivation deed een online-onderzoek naar wat ouderen bezighoudt, de zogenaamde Mature Market Monitor. En dat shoppen ze niet in de rekken van biologisch, of light, zo blijkt. Een uitgebalanceerd dieet houdt in dat je niet te veel eet, drie maaltijden per dag nuttigt en dat je minder suikerhoudend, vet en zout voedsel eet. Net zoals ze dat gewend waren in hun kindertijd. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Gezond boerenverstand

“Toch wel”, zegt diëtiste Kris Gillis van Dieetcentrum Antwerpen. “Het belang van gezonde voeding neemt toe naarmate je ouder wordt. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en gezond, gevarieerd en puur te eten. Kies daarom voor onbewerkte producten, zorg voor voldoende beweging en slaap. Maar overdrijf niet, en geniet!”

Het nieuwe verworven vrije leven is een startpunt om alle gemaakte plannen eindelijk te kunnen uitvoeren.

Hype of noodzaak?

“We worden vandaag overspoeld door gezondheidshypes. Toch is gezond eten gewoon verstandig eten. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende stoffen binnen. Dit houdt in dat je alle kleuren van de regenboog eet, je bord hoofdzakelijk vol groenten ligt en dat aanvult met een klein stukje vlees of vis en een kwartje koolhydraten. Koolhydraten blijven dus wel degelijk belangrijk als brandstof. Hoe actiever je leeft, hoe meer koolhydraten je nodig hebt. Als je een lange reis met de auto onderneemt, kun je immers ook niet zonder benzine. ”

En die zogenaamde superfoods? Die hebben we niet nodig. Het is wel zo dat voor 50-plussers de aanbevolen hoeveelheid vitamine D, B12 en Calcium hoger ligt dan wat ze meestal via gezonde voeding binnenkrijgen. Deze vind je vooral terug in dierlijke producten zoals vlees, (vette) vis, melkproducten en eieren. Daarnaast is ook zonlicht natuurlijk belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Food for a good mood

Els D’hollander, de vrouw achter ‘Van Binnenuit Gezond’, gaat zelfs nog een stapje verder. Niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid heb je te danken aan je voeding. En wie zich goed in zijn vel voelt, heeft energie om leuke dingen te ondernemen. Els worstelde jarenlang met zichzelf. Tot ze het verband ontdekte tussen de gezondheid van de darmen en de werking van de hersenen. Ziekte en ook depressie kunnen immers ontstaan wanneer er een onevenwicht in de darmflora optreedt.

Voedende voorbeelden

“Al van bij onze geboorte krijgen we bepaalde darmflora mee. Als we die jarenlang slecht behandelen – door fabrieksvoeding, alcohol, stress en medicatie, zoals de pil en antibiotica – heeft dat invloed op hoe we ons voelen. Als ik door de supermarkt loop, verwondert het me niet dat 1 op 5 mensen in België depressief is. We werken zoveel rotzooi naar binnen!” Het teveel aan koolhydraten- en suikerrijke voeding kan immers voor een Lekkende Darm Syndroom zorgen. Hierdoor komen er te veel schadelijke stoffen in ons lichaam terecht. Hoe ouder je wordt, hoe meer last je hiervan kunt ondervinden met eventueel minder levenslust tot gevolg. Je mag dan nog zoveel psychologen bezoeken of antidepressiva nemen, als blijvend resultaat uitblijft, ga dan eerst die darmflora herstellen. Het aanpassen van je voedingspatroon heeft immers een groot genezend effect op je mentale gezondheid. Je kunt toch ook geen bloemen in je tuin planten als je niet eerst het onkruid wiedt en de bodemkwaliteit verbetert? Bij je darmgezondheid werkt het net zo: eerst aan de basis werken via de juiste voeding om je daarna weer lekker in topvorm te voelen.

Goed begonnen…

Wil jij een fit en actief leven, ook na je vijftigste, weet dan wat je iedere dag naar binnen werkt. Naast een goede nachtrust en voldoende beweging, is gevarieerd eten – met als basis fruit en groenten, minder koolhydraten en een constante suikerspiegel gedurende de dag – alvast een goed begin om fris en vol energie die tweede helft van  je leven te spelen.

MEER

3 vragen aan… Philip Hendrickx, mede-oprichter van Oxypoint

flowmeter Een flowmeter dient zuurstof toe wanneer de patiënt inademt. Dat is uniek en vormt een wereldwijde primeur. Oxypoint vertelt meer hierover.

Intelligent recycleren wordt de toekomst

Alles wordt verpakt, maar de wereld moet properder. Veel properder. Maar de hamvraag blijft: hoe verbinden we die twee items met elkaar zodat zowel de industrie, de consument en moeder aarde tevreden zijn? Niet makkelijk, maar met moderne techniek en een gerichte aanpak moeten we op termijn perfecte alternatieven kunnen vinden.

Medewerkers maken (of kraken) employer branding

Het imago van je onderneming bepaalt steeds vaker het succes van een ingevulde vacature. Hr-afdelingen zien in employer branding dan ook een welgekomen reddingsboei als...

Onderzoek, frustraties en successen

Peter CarmelietPeter Carmeliet mag je gerust een van de grootste wetenschappers van ons land noemen. Eind juli kreeg hij zelfs een prestigieuze, tweejaarlijkse Distinguished Career Award op het ISTH-congres. Een enorme bekroning op zijn baanbrekende onderzoekscarrière. Maar hoe gaat het verder?

Cybersecurity: balkanisering of samenwerking?

Eugene KasperskyCybercriminelen die steeds slimmer worden. Een samenleving die digitaliseert. En naties die elkaar minder en minder vertrouwen. We staan op een kruispunt wat cybersecurity betreft, zegt Eugene Kaspersky, hoofd van Kaspersky Lab. Kiezen we de weg van de balkanisering, een natuurlijke reactie op angst en wantrouwen om zoveel mogelijk onze lokale deuren op slot te doen? Of gaan we samenwerken en informatie delen, met alle risico’s van dien? 

Scheiden, recycleren en hergebruiken

RecyclerenDe tijd dat ‘afval’ synoniem was voor ‘storten’ is voorbij. Afvalstromen scheiden en recycleren zijn de ordewoorden van de dag. En al die moeite is nog economisch zinvol ook.