energiezuinig
50+

Energiezuinig huis

26.09.2018
door Fokus Online

Je huis energiezuinig maken, is altijd een prima idee. Dat is immers niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het houdt bovendien de warmte een stuk langer in huis, wat je woonst lekker gezellig maakt. Al zijn er nog manieren om wat gezelligheid voor elkaar te krijgen.

Tijd voor een opknapbeurt

De kinderen zijn het huis uit, de hypotheek is afbetaald… Heel wat vijftigplussers hebben wel wat fondsen beschikbaar om hun huis een opknapbeurt te geven. Duurzaamheid en gezelligheid kunnen daarbij prima hand in hand gaan.

“Woningen van meer dan 30 jaar oud dateren van voor de isolatiewetgeving”, zegt Geert Flipts van Vlaams Energieagentschap. “De snelste quick-win is dan ook de na-isolatie van de spouwmuur. Dit is een goedkope investering die toch een mooie winst oplevert en vooral zorgt voor beter wooncomfort. Ook het opnieuw isoleren of bij-isoleren van het dak valt zeker te overwegen. Vroeger was 6 centimeter een gangbare isolatiedikte, nu is dat al zeker 18 centimeter.”

Nog een ingreep die de energierekening fiks inperkt, is het vervangen van de oude stookketel door een condenserende cv-ketel of warmtepomp. “Als er dan nog budget is, kun je overwegen om zonnepanelen te leggen”, zegt Flipts. “Het is interessant om een PV-installatie te zetten op het pas geïsoleerde dak die ongeveer 3.500 kWh per jaar elektriciteit oplevert. Ook het vervangen van oude dubbele beglazing door hoogrendementsglas (U-waarde van 1,0) blijft aantrekkelijk.”

De kosten

Al die zaken kosten wel geld, maar op termijn betalen ze zichzelf terug en bovendien helpt de overheid door premies te voorzien. “Spouwmuurisolatie kost ongeveer 20 euro per vierkante meter”, rekent Flipts voor. “Reken voor dakisolatie op 28 euro per vierkante meter als je het door een aannemer laat uitvoeren. Voor beide ingrepen bestaan er premies van de overheid. Een condenserende cv-ketel neemt ongeveer 5.000 euro van je budget, een warmtepomp tussen 7.000 tot 20.000 euro. Zonnepanelen kosten ongeveer 5 à 6.000 euro voor een installatie van 4 kWp.” Gelukkig brengt dit ook iets op: bij dakisolatie bijvoorbeeld mag je rekenen op een extra besparing van 250 euro per jaar. Met zonnepanelen temper je je elektriciteitsfactuur met ongeveer 800 euro per jaar.

De gezelligheid

Heb je je woning up-to-date gemaakt qua energieverbruik, dan is het tijd om de gezelligheid in huis op te krikken. Veel eigenaars doen dat bijvoorbeeld door een veranda te plaatsen. Vergeet daarbij de ‘serres’ van 30 jaar geleden. “Een moderne veranda lijkt in niks meer op de glazen bakken van vroeger”, zegt Gert Van Eetvelt van Veranda’s Van Den Bergh uit Essen. “In de winter waren die ijskoud en in de zomer bloedheet. Nu is een veranda een volwaardige uitbreiding van de woning met exact hetzelfde comfort. Zie het als een extra living of, dat kan ook, als een extra keuken.”

Met een veranda heb je het gevoel buiten te zitten en kun je genieten van licht en lucht, zonder dat je er kou voor moet lijden. “De meeste veranda’s zetten we tegenwoordig met een plat dak en een lichtstraat”, zegt Van Eetvelt. “Aluminium is veruit het meest gebruikte materiaal, ten koste van hout. Het is onderhoudsvriendelijk, recycleerbaar en kan in heel diverse looks komen, modern en klassiek. Je kunt er bijvoorbeeld perfect het uitzicht van stalen profielen mee imiteren. Zet dat in het zwart en je hebt net die prachtige orangerie van vroeger.”

Ook niet onbelangrijk

Ook hier niet onbelangrijk: op wat voor budget moet je rekenen als je zo’n kunststukje aan je huis wilt toevoegen? Van Eetvelt: “Alles is maatwerk en het hangt natuurlijk af van wat je wilt. Maar er komt meestal meer bij kijken dan mensen denken. Vroeger werden veranda’s vaak op een bestaand terras gezet. Nu voorzien we een deugdelijke fundering en vloerisolatie. Vaak moet er ook een deel van de achtergevel uitgebroken worden. Denk ook aan chape, vloer, het bezetten van muren, spots inbouwen, verwarming en zonwering… Ook belangrijk: de afmeting en vorm van je veranda. Recht op recht is goedkoper dan uitsprongen. Concreet: reken voor een simpele veranda, zonder funderingswerken, op zo’n 10.000 euro. Maar ik heb er ook al gezet die negen keer zoveel kosten.” Gelukkig is er geen direct verband tussen prijs en gezelligheid.

Vorig artikel
Volgend artikel