bewegen
50+

Een gezonde geest in een bewegend lichaam

25.08.2021
door Hannes Dedeurwaerder

Kanshebber voor woord van het jaar: coronakilo’s. Door het thuiswerken, de vele videocalls en het feit dat alle indoorsportactiviteiten werden geschrapt kregen we er massaal wat kilo’s bij. Bovendien stelden we vast dat dit ook op ons gemoed ging wegen. De link tussen voldoende bewegen en mentale gezondheid was nog nooit zo voelbaar.

Bewegen is belangrijk

Bewegen is hoe dan ook belangrijk. “Door te bewegen verbrand je calorieën en vetten, die zo niet de kans krijgen zich op te stapelen in je lichaam”, valt huisarts Anke Van den Bergh met de deur in huis. “Bewegen zorgt er ook voor dat je aders gestimuleerd worden, wat zwelling van de benen en klonters in de aders voorkomt. Nog meer voordelen? Bewegen houdt je conditie op peil en je hart wordt getriggerd om inspanningen aan te kunnen. Door je bewegingsvolume geleidelijk op te bouwen, kun je je hartfunctie, spierfunctie, uithouding en conditie verbeteren. Ten slotte geeft bewegen mensen vaak een goed gevoel. En wat is er belangrijker dan een gezonde geest in een gezond lichaam?”

Vooral voor mensen die al een dagje ouder worden is het cruciaal om voldoende aandacht voor beweging te hebben. “Aangezien de functie van de aders en het hart achteruitgaat met de leeftijd, is het nuttig om te blijven bewegen”, maakt dr. Van den Bergh duidelijk. “Voldoende beweging zal dit proces van achteruitgang zelfs tegengaan.”

Sporten is geen noodzaak

Maar voor wie nu moedeloos denkt een fitnessabonnement of nieuwe loopschoenen te moeten aanschaffen: niets is minder waar. Voldoende bewegen hoeft namelijk niet per se sporten te zijn. “Meer nog”, nuanceert dr. Van den Bergh, “sporten is zelfs geen noodzaak. Bewegen is dat wél. In beweging zijn en blijven is het belangrijkste, en al zeker bij het ouder worden. Of dat nu al wandelend naar de bakker is, al fietsend naar vrienden of al joggend in een park, die invulling maak je zelf.”

Er zijn nog heel wat andere manieren om aan die dagelijkse bewegingsbehoefte te komen: kleine verplaatsingen zo veel mogelijk te voet of met de fiets doen in plaats van voor alles de wagen te nemen. Niet steeds op zoek gaan naar het parkeerplaatsje dichtst bij de deur, maar van de nood een deugd maken door wat verder te gaan staan – dat zorgt alweer voor wat extra metertjes wandelen. Niet telkens de lift nemen, maar de trap gebruiken. Al wandelend te bellen, in plaats van op de kantoorstoel. Al deze kleine bewegingen opgeteld zullen op het einde van de dag een mooi resultaat opleveren.

Sporten is zelfs geen noodzaak, bewegen is dat wél.

— Anke Van den Bergh, huisarts

Ook Nathalie Didden, communicatieverantwoordelijke bij Wandelsport Vlaanderen vzw, een federatie met ongeveer 325 wandelclubs en 62.000 leden, benadrukt dat sporten op zich geen must is. “Je moet geen 20 kilometer per dag of zelfs per week stappen. Als je drie keer per dag 30 minuten beweegt, zit je al aan het minimum. Maar natuurlijk is 10.000 stappen op een dag nog beter (lacht).”

Wandelen

Wat ook kan, is wat qua beweging zowat de nationale sport werd tijdens corona: wandelen. We ontdekten massaal ons eigen dorp, onze stad en regio. En we beseften hoe aangenaam wandelen was voor lijf, leden en ogen. “Wandelen is enorm geboomd”, aldus Nathalie Didden. “Logisch ook, want het was op een bepaald moment zowat het enige wat we nog mochten doen. Bovendien heb je er niets voor nodig, op misschien een paar goede wandelschoenen na. Jong en oud heeft wandelen ontdekt of zelfs herontdekt.”

Ook het mentale aspect mag hierbij niet verwaarloosd worden. Er kwamen coronakilo’s bij omdat mensen thuismaaltijden bestelden en weinig bewogen. Dat begon letterlijk en figuurlijk zwaar te wegen, zeker omdat je ook als gezin vaak dicht op elkaar leefde. Wandelen was de perfecte uitlaatklep, de perfecte activiteit om het hoofd leeg te maken, nieuwe ideeën op te doen en je beter te voelen.

Endorfine

“Beweging maakt endorfine in het lichaam vrij en stuurt zuurstof naar de bloedvaten”, gaat Nathalie Didden verder. “Daardoor gaan de organen beter functioneren. Je botten worden sterker en je conditie gaat erop vooruit, omdat je hart beter werkt. Zelfs je huid wordt sterker en gladder. Kers op de taart: doordat je ook met vrienden of (klein)kinderen kunt wandelen, heeft het ook sociaal een helend effect. Met dan ook nog eens de natuur als perfect decor. In dat opzicht is corona echt een eyeopener geweest voor mensen om meer aandacht te hebben voor hun fysieke en mentale welzijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel