Home Lifestyle 50+ De gezonde ambitie van 50-plussers

De gezonde ambitie van 50-plussers

De kaap van 50 ronden brengt voordelen met zich mee: er zijn minder afbetalingen, anciënniteit op het werk zorgt voor meer bewegingsvrijheid, wie weet komen er kleinkinderen… Maar daartegenover staat dat gezondheid meer en meer iets wordt om in de gaten te houden, aangezien de risico’s groter worden.

Gezondheid is sowieso iets dat je hele leven lang in de gaten wordt gehouden, maar vanaf je vijftigste levensjaar schakel je toch beter een versnelling hoger. “Door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam zien we dat er, zeker vanaf de leeftijd van 50, een toename is van een aantal gezondheidsproblemen”, aldus huisarts Anke Van Den Bergh. “Voornamelijk hart- en vaatziekten, diabetes, artrose, longproblemen, bepaalde vormen van kanker, maar ook depressie en dementie.” Reden genoeg dus om dat goed op te volgen.

Het probleem met cholesterol

Zeker cardiovasculaire problemen kunnen heel ernstig zijn, met cholesterol als grote boosdoener. “Cholesterol is een probleem dat vele 50-plussers treft”, weet Erwin Missiaen, diëtist. “Naast aandacht voor een volwaardige voeding en een gezonde levensstijl, bestaat een goede medische behandeling erin om dagelijks cholesterolverlagende medicatie te nemen. Actueel bekeken is de belangrijkste en goed gedocumenteerde groep cholesterolverlagende medicatie deze van de statines.”

CoQ10

Helaas hebben zelfs de beste geneesmiddelen nevenwerkingen, dus bij statines is dat niet anders. “De belangrijkste nevenwerking van statines laat zich voelen ter hoogte van de spieren”, gaat de diëtist verder. “Krampen, spierpijn, tot zelfs impotentie. Dat komt mogelijks door een verstoring van de lichaamseigen aanmaak van co-enzym Q10, hét sleutelelement in de energieproductie van elke cel en dus ook in elke spiercel.” Gebruikers van die cholesterolverlager stoppen dan ook vaker dan gewenst met hun noodzakelijke medicatie. Diverse publicaties tonen echter aan dat aanvulling met co-enzym Q10 − onder de vorm van goed opneembare en goed gedocumenteerde voedingssupplementen die Q10 bevatten − ervoor zorgen dat er voldoende van deze noodzakelijke voedingstof binnenkomt. “Voldoende CoQ10 kan ervoor zorgen dat de vervelende en soms pijnlijke nevenwerkingen kunnen voorkomen worden. Of in ieder geval drastisch verminderd, zodat de gebruiker zijn medicinale therapie kan verderzetten”, aldus Missiaen.

‘Het onderhouden van sociale contacten, het uitoefenen van hobby’s of de interactie met andere mensen zijn belangrijk. Zo hebben we een uitlaatklep voor onze emoties.’

Huisarts Anke Van Den Bergh

Alle aspecten van het lichaam

Het is geruststellend te weten dat er kwalitatief hoogstaande medicatie voorhanden is om de gezondheid op peil te houden, maar uiteraard blijft voorkomen nog altijd beter dan genezen. Een gezonde levensstijl komt erop neer dat je zorg draagt voor alle aspecten van je lichaam – zowel de lichamelijke als mentale. Zo is gezonde voeding een must: voldoende groenten en fruit, een afwisselende en evenwichtige voeding en het beperken van suikers en vetten zorgen al op directe wijze voor een verlaging van de cholesterol en bloedsuikerspiegels, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en diabetes vermindert. Bovendien beperkt het de kans op overgewicht aanzienlijk. Ook beweging is cruciaal en zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven, dat artrose minder snel zal toenemen en dat het fysiek uithoudingsvermogen intact blijft. Het hart, de longen en de spieren worden bij bewegen immers wat ‘uitgedaagd’, waardoor ze beter in conditie blijven. “Onthoud: het is altijd beter om beperkt te bewegen dan helemaal niet”, aldus Van Den Bergh.

Mentale gezondheid

Maar er is dus ook de mentale gezondheid. “Het onderhouden van sociale contacten, het uitoefenen van hobby’s of de interactie met andere mensen in dagdagelijkse contacten, bijvoorbeeld in de supermarkt, zijn belangrijk. Zo hebben we een uitlaatklep voor onze emoties. Niet voor niets luidt het credo van WHO: there is no health without mental health. “Wie goed in zijn vel zit, bereikt gewoon meer op alle vlakken”, vertelt Van Den Bergh. “Je kunt beter omgaan met stress, jezelf beter ontplooien en je zal beter functioneren. Om dat te bekomen is het nodig om voldoende rust en ontspanning in te bouwen. Ook geheugentraining stip ik nog graag aan: in het kader van het ontstaan of het vorderen van dementie is al meermaals bewezen dat het onderhouden en oefenen van het geheugen een heel belangrijk item is.”

MEER

Bewegen of stilstaan in de stad

Dirk Lauwers Mensen gaan terug in de stad wonen. De stad Gent, steeds op zoek naar een sociaalecologisch en duurzaam profiel, dweept zelfs met de slagzin ‘De stad kan de wereld redden’. Klinkt goed, indien we daar maar veilig, gezond, en snel van A naar B kunnen. 

“Levenslange opleiding aanbieden helpt ons in de war for...

BNP Paribas Fortis Als grootste bank van België erkent BNP Paribas Fortis het belang van levenslang leren. Binnen de bank lopen dan ook heel wat projecten om medewerkers voortdurend bij te scholen. Maar ook buiten de bankwereld heeft duaal leren absoluut zijn plaats, zegt hoofdeconoom Koen De Leus.

‘Hier kom ik opnieuw sterker uit’

rMarieke VervoortEen sterke vrouw die altijd klaar staat om een nieuwe uitdaging aan te gaan, dat is Marieke Vervoort. Anderen zouden haar ook een doorzetter noemen. In 2000 kreeg ze te horen dat ze door het leven moest in een rolstoel, maar dat stopte Marieke niet om haar dromen achter na te gaan.

Goed wonen is slim wonen

smart homes Een vijfde van de Belgische woningen is uitgerust met slimme toestellen. De toekomst is die van slimme huizen of smart homes.

Digitaal vertrouwen en betrouwbare digitale handtekeningen

Digitale tools In een wereld die steeds sneller digitaliseert, staat cyberveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. “Correcte beveiliging en gevalideerde identificatie is daar een belangrijk onderdeel van”, aldus Ronald De Temmerman. Hij is Vice President Strategic Sales bij GlobalSign, dat wereldwijd een breed scala aan geautomatiseerde en geïntegreerde digitale certificaatoplossingen biedt ten behoeve van identiteits- en veiligheidsdiensten.

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen...

energiezuinig bouwenWe moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.