daten
50+

Daten na je 50, hoe begin je daar aan?

28.03.2022
door Jerom Rozendaal

De markt van single vijftigplussers is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. De klassieke levenspatronen zijn doorbroken, de welvaart is toegenomen en de stijgende levensverwachting houdt mensen langer aan het daten. Bovendien is koudwatervrees niet nodig, want zogezegde barrières blijken alleen in het hoofd te bestaan.

Vijftig jaar geleden volgde nagenoeg iedere Vlaming hetzelfde leefpatroon. Men huwde vroeg in de twintig en kreeg korte tijd later kinderen. De vrouw nam vervolgens de zorg van de kinderen en het huishouden voor haar rekening en relaties hielden – vaak tegen wil en dank – stand tot de dood aantrad. 

Al voor de eeuwwisseling kwam er een kentering in deze klassieke levensloop, die eeuwenlang dominant was. “Huidige zestigers zijn de eerste generatie die op grote schaal gingen scheiden zo’n twintig jaar geleden”, vertelt seksuologe en relatie-expert Rika Ponnet, die al meer dan 25 jaar het relatiebemiddelingskantoor Duet bestiert. 

Volgens haar is de scheidslijn van 50+ inmiddels achterhaald. “Het leven is sterk veranderd door de groeiende welvaart en mogelijkheden van vrijetijdsbesteding. Ook de levensverwachting is enorm toegenomen. Dat heeft tot gevolg dat mensen op latere leeftijd nog investeren in de toekomst. De zestiger van nu is de veertiger van vroeger. Als je nu zestig bent, heb je nog twintig tot dertig kwalitatieve jaren voor de boeg.” 

John Meuffels, oprichter en zaakvoerder van de online datingsite 50PlusMatch, voegt hier de belangrijke rol van emancipatie aan toe. “Als je vroeger op je 64ste weduwnaar werd, verwachtte je omgeving dat je dat voor de rest van je leven zou blijven. Tegenwoordig zie je echter steeds meer mensen die voor zichzelf kiezen en nog op zoek gaan naar een duurzame relatie.” Deze emancipatie vertaalt zich volgens hem ook door naar echtscheidingen op latere leeftijd. 

Volgens Ponnet zijn het vaak vrouwen die initiator zijn van een echtscheiding op latere leeftijd, iets wat door verschillende elementen getriggerd kan worden. “De overgang maakt veel los in het lichaam. Of de kinderen zijn het huis uit en vrouwen besluiten vervolgens voor zichzelf te kiezen als ze niet meer gelukkig zijn in het huwelijk.” 

De kwaliteit van seksualiteit kan op oudere leeftijd beter zijn.

— Rika Ponnet, seksuologe en relatie-expert

Door de emancipatiegolf is de markt van vrijgezelle vijftigplussers flink gestegen. Dat merkt ook 50PlusMatch, dat sinds 2008 actief is op de Belgische markt en in de loop der jaren het aantal inschrijvingen flink zag stijgen. Het online daten had aanvankelijk een slecht imago. “Maar dit is de afgelopen jaren sterk veranderd, onder andere door de opkomst van de smartphone”, vertelt Meuffels. 

Online datingapps worden steeds vaker gebruikt door ouderen, omdat ze vaak de enige manier vormen om gelijkgestemden tegen te komen. “Jongeren hebben vaak een actief sociaal leven. Zij gaan uit met leeftijdsgenoten of gaan naar sportscholen. Ouderen hebben dat minder en komen hierdoor ook minder met andere mensen in contact”, vervolgt hij.  

Op de app kunnen vrijgezellen ook aanvinken of zij inwonende kinderen hebben en of ze dit een bezwaar vinden bij het daten.  Alhoewel het hebben van kinderen soms als een obstakel gezien wordt voor daten op latere leeftijd, hoeft dat volgens Ponnet zeker niet het geval te zijn. “Er zijn oneindig veel datingvormen.” 

Volgens Ponnet bestaan deze en ook andere barrières alleen in het hoofd. Zo hebben ouderen bijvoorbeeld ook onzekerheden over hun uiterlijk. “Natuurlijk zit alles niet even strak meer als vroeger, maar dat geldt ook voor de andere. Bovendien zijn vaak andere factoren belangrijker als het gaat om aantrekkingskracht”, zegt Ponnet hierover.

Ook onder de lakens zijn er volgens haar geen barrières, integendeel. “Op jonge leeftijd spelen de hormonen veel sterker een rol, terwijl op latere leeftijd juist meer intimiteit aan de orde is. Mensen zijn zelfbewuster en kunnen beter sturen op hun eigen voorkeuren, zonder dat ze per se alleen willen behagen. Hierdoor kan de kwaliteit van de seksualiteit juist beter zijn”, besluit Ponnet.

Vorig artikel
Volgend artikel