beweging
50+

Appelmans: ‘De kracht van beweging’

22.03.2023
door Fokus Online
beweging

Sabine Appelmans, gezondheidscoach en voormalig toptennisster

Als klein meisje in een nonnenschool keek ik op naar de turnjuf van de school. Tussen de nonnen in hun uniform en met hun strenge gezicht laveerde zij in haar trainingspak, met veel schwung en tomeloze energie. In mijn beperkte wereld van toen was zij mijn held, mijn voorbeeld. ‘Reis rond de wereld’ was mijn favoriete spel in de turnzaal. Maar ik ging toevallig tennissen en die sport zou me écht rond de wereld brengen. 

Als 6-jarige sloeg ik mijn eerste tennisballetjes bij de buren, zij hadden een tennisbaan en de kinderen uit de buurt mochten daar allemaal spelen. Daar ben ik hen eeuwig dankbaar voor. Mijn jaren als tennisster waren intens en mooi, en ik zou het zo opnieuw doen. Ondanks alle moeilijke momenten en het soms eenzame bestaan.

Het zwarte gat heb ik niet gezien: ik werd mama, ging aan de slag bij VRT, gaf commentaar bij tenniswedstrijden en schoolde me bij. Mijn opleiding gezondheidscoach volgde ik omdat ik altijd al bezig was met het lichaam en met zowel fysiek als mentaal het beste uit jezelf halen. En dat wil ik graag blijven doen. Ik wil lang leven, goed leven, beweging en vooral veel beleven! Ik wil avontuurlijke reizen maken, de wereld ontdekken, nieuwe dingen leren en nieuwsgierig blijven. En intussen blijf ik ook achter dat gele balletje aan hollen!

Als topsporter ken ik als geen ander de kracht van mentale sterkte en een positieve mindset.

En wat blijkt? Ik heb een goeie sport uitgekozen om langer te leven. Tennissers zouden 9,7 jaar langer leven dan de gemiddelde mens, heb ik ooit gelezen. Pak mij niet op de correctheid hiervan en op de wetenschappelijke studie en relevantie. Maar ik geloof het graag, en laat dat net een deel van het succes zijn. If you can dream it and believe it you can achieve it is niet voor niets een van de quotes die in de sport graag gebruikt worden. Als topsporter ken ik als geen ander de kracht van mentale sterkte, van een positieve mindset en van de kracht van verbeelding en visualisatie. Geloof me, dat is sterk spul!

Beweging komt altijd naar voren als een van de belangrijkste factoren om gezond oud te worden, en geloof me, dat doe je op een tennisbaan. Meer zelfs, je ontwikkelt kracht, balans, coördinatie en wendbaarheid, je botten worden sterker (of blijven sterk), je traint je hart en je spieren blijven soepel. Het is ook goed voor je hersenen en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Tenzij je wakker ligt van het resultaat na een match natuurlijk! Tennis vermindert ook stress en zorgt voor leuke interactie met vrienden op de baan én ernaast. Al hoef je hier natuurlijk niet voor te tennissen, zoek vooral wat bij jou past. 

Ik combineer beweging met gezonde en gevarieerde voeding, regelmatig een yoga- en meditatiesessie, tijd maken voor vrienden, een wandeling in de natuur, tijd nemen voor mezelf en om te reflecteren, dankbaar te zijn en me geen zorgen te maken over dingen die ik toch niet kan controleren. Zo hoop ik nog lang en gelukkig te leven. En nu nog hopen dat ik een goed lotje getrokken heb!

Vorig artikel
Volgend artikel