Home Lifestyle 50+ 3 vragen aan... Vlaamse Ouderenraad

3 vragen aan… Vlaamse Ouderenraad

Hoe schat jij de woonsituatie van ouderen vandaag in?
“Vandaag voldoet de woonsituatie van veel mensen niet aan wat nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en actief ouder te worden. Nadenken over de eigen woonsituatie wordt steeds belangrijker. De kwaliteit en toegankelijkheid van de woning en de woonomgeving zijn daarbij cruciaal.”

Denken 50-plussers voldoende na over hun latere woonsituatie?
“Nog veel te weinig. Minder dan 1 op 3 mensen onder de 65 geeft de voorkeur aan een woning in een stad of dorpskern. En slechts een vijfde verkiest een compacte woning. Toch benoemen studies over ouder worden dat als succesfactoren voor een goede kwaliteit van leven op latere leeftijd. Het zijn de woningen die nu gebouwd en gerenoveerd worden waar we het in de komende jaren mee moeten doen, en dat in tijden van volle vergrijzing.”

Hoe kan de nieuwe Vlaamse regering hier sterker op inzetten?
“Door stimulansen te geven om daar bij het bouwen en verbouwen van woningen over na te denken, ook op jongere leeftijd. Door betere begeleiding en ondersteuning te bieden aan wie op latere leeftijd aanpassingen wil of moet doen, of uitkijkt naar een nieuwe woonvorm. Tegelijk zijn er oplossingen nodig voor de mensen die in ‘opdrogende wijken’ wonen, waar openbaar vervoer wordt geschrapt, bankkantoren sluiten en buurtwinkels verdwijnen. De Vlaamse regering heeft hiervoor voldoende tools in handen.”

MEER

3 vragen aan… Smartnodes

Edge computing Smartnodes: “Smart lighting betekent op de juiste manier, op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid licht brengen op de openbare weg.

De circulariteit van het chemisch gebeuren

We stoten te veel CO2 uit. Klimaatopwarming lijkt het gebruik van fossiele grondstoffen een halt toe te roepen. De grootschalige en verstrekkende transitie naar een duurzame CO2-neutrale samenleving is vandaag een belangrijke innovatiedrijver in de chemische industrie en het academisch onderzoek.

Business travel plukt de vruchten van de digitalisering

digitaliseringTechnologie is niet meer uit ons leven weg te denken. De digitalisering heeft zich sterk gemanifesteerd in alle aspecten van ons leven, niet in het minst in het zakenreizen.

Broodje gezond van bakker robot

automatisatieEen broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.

Budgetvriendelijk renoveren in de zorg

SOBOVeel geld voor renovatiewerken hebben zorgorganisaties doorgaans niet. Op de kleintjes letten is dus de opdracht. Dat kan bijvoorbeeld door onderhoudsklussen aan een maatwerkbedrijf uit te besteden. Paintfactory en sociaal economie-bedrijf SOBO tonen hoe het werkt.

Nico Reeskens: Duaal leren in het hoger onderwijs? Oneindig...

Adecco Als grote baas van de uitzendgroep Adecco heeft Nico Reeskens een klare kijk op de problemen rond arbeid en opleiding in dit land. Hoe staat hij tegenover duaal leren en levenslang leren en welke uitdagingen moeten nog opgelost worden?