Home Lifestyle 50+ 3 vragen aan... Vlaamse Ouderenraad

3 vragen aan… Vlaamse Ouderenraad

Hoe schat jij de woonsituatie van ouderen vandaag in?
“Vandaag voldoet de woonsituatie van veel mensen niet aan wat nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en actief ouder te worden. Nadenken over de eigen woonsituatie wordt steeds belangrijker. De kwaliteit en toegankelijkheid van de woning en de woonomgeving zijn daarbij cruciaal.”

Denken 50-plussers voldoende na over hun latere woonsituatie?
“Nog veel te weinig. Minder dan 1 op 3 mensen onder de 65 geeft de voorkeur aan een woning in een stad of dorpskern. En slechts een vijfde verkiest een compacte woning. Toch benoemen studies over ouder worden dat als succesfactoren voor een goede kwaliteit van leven op latere leeftijd. Het zijn de woningen die nu gebouwd en gerenoveerd worden waar we het in de komende jaren mee moeten doen, en dat in tijden van volle vergrijzing.”

Hoe kan de nieuwe Vlaamse regering hier sterker op inzetten?
“Door stimulansen te geven om daar bij het bouwen en verbouwen van woningen over na te denken, ook op jongere leeftijd. Door betere begeleiding en ondersteuning te bieden aan wie op latere leeftijd aanpassingen wil of moet doen, of uitkijkt naar een nieuwe woonvorm. Tegelijk zijn er oplossingen nodig voor de mensen die in ‘opdrogende wijken’ wonen, waar openbaar vervoer wordt geschrapt, bankkantoren sluiten en buurtwinkels verdwijnen. De Vlaamse regering heeft hiervoor voldoende tools in handen.”

MEER

Vervoerskosten in de snoei

Gezin & MobiliteitOngeveer een achtste van het gezinsbudget gaat op aan vervoer. Vol Planbureau is mobiliteit, naast huisvesting en voeding, een van de belangrijkste kostenposten van de Belg. Wat kun je doen om de rekening naar beneden te krijgen?

Van storten naar recycleren

Johan SneyersNiet enkel de huishoudens recycleren en scheiden afval nu veel meer dan vroeger. Ook de industrie doet haar duit in het zakje. En dat is goed voor het milieu én de kassa.

Meer dan een verpakking

innovatieve verpakkingen Een product in een standaard verpakking die helemaal niets aan de verbeelding overlaat? Liever niet, toch? Deze zes innovatieve verpakkingen verleggen liever wat grenzen en maken de wereld niet enkel een tikkeltje mooier, maar ook veel leuker.   

Marketing van aangepaste waarde

Marketing automation Nog te veel info die we in onze mailbox of via sociale media op ons afgevuurd krijgen, leest als ‘spam’. Niet de tool van marketing automation faalt, wel de manier waarop bedrijven hem gebruiken.

Ondernemen als antwoord op globale uitdagingen

duurzaamheid Het mooie van duurzaamheid is dat het overal kan zijn. In een buurtproject van een lokale vzw, in een transnationaal project van een multinational en alles ertussenin. Nog mooier is dat dit verbonden wordt door een globale strategie, vervat in de 17 Sustainable Development Goals.

Mijn kind, ziek kind

Een kind in goede gezondheid? Als ouder wil je ongetwijfeld niets liever. Vandaar dat bij ongewone signalen ouders wel eens in paniek durven raken.