-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

Joris Relaes: ‘Een duurzame toekomst voor de landbouw’
J
.

Hoe voeden we de wereld zonder daarbij de draagkracht van onze aarde te overschrijden en het klimaat verder op te warmen? Hoe geven we ruimte aan voedselproductie en bouwen we klimaatrobuuste landschappen, die tegelijk ook ademruimte geven aan de groeiende steden?

Dat zijn de uitdagingen waar de maatschappij en de landbouwsector vandaag tegenaan kijken. De transitie naar een veerkrachtig en duurzaam voedingssysteem met een breed maatschappelijk draagvlak is ingezet. We zien daarbij een evolutie naar twee bedrijfsprofielen, die naast elkaar hun rol zullen vervullen.

Lokaal + slim 
Enerzijds groeit er een model naar meer lokale landbouw. Mensen willen een persoonlijkere band met hun voedsel(producent). Korte keten, zelfpluk, groentepakketten van bij de lokale boer. Anderzijds is er de evolutie naar smart farming. Meer en kwalitatievere productie per vierkante meter, in een strakker gecontroleerd proces, met minder schadelijke in- en outputs. Dat is, dankzij de hulp van nieuwe technologieën zoals drones of artificiële intelligentie, geen science fiction meer. Het gebeurt nú. Het buikgevoel en de traditionele stielkennis van de landbouw-ondernemer worden aangevuld met krachtige waarschuwingen en adviezen uit big data. De landbouwers treffen snellere, duurzamere beslissingen en behalen betere resultaten.

Precisie en verduurzaming 
ILVO gelooft in beide toekomstscenario’s. We investeren in zowel een living lab precisielandbouw als een living lab agro-ecologie en biolandbouw. We onderzoeken hoe drones kunnen helpen om preciezer te bemesten en te spuiten, hoe restwarmte in serres hergebruikt kan worden en hoe de methaanuitstoot van runderen verminderd kan worden. Maar ook wat de succesfactoren zijn van stadslandbouw en wat nieuwe concepten zoals stedelijke landbouwparken voor Vlaanderen kunnen betekenen. Verder kijken we welke alternatieve eiwitbronnen ons voedingspatroon kunnen verduurzamen en welke hernieuwbare grondstoffen, naast voeding, de landbouw zou kunnen produceren voor de circulaire bio-economie.

We zetten nu alles op alles om een duurzamer voedselsysteem tot stand te brengen.

Maatschappelijke missie 
Wij doen aan missiegericht onderzoek. En die missie is: op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel produceren voor de 10 miljard monden die we in 2050 moeten voeden. Daarbij hebben we oog voor de weerbaarheid en veerkracht van de landbouwers die dat voedsel moeten produceren en van de gronden waarop het geteeld wordt. Onze rijke, vruchtbare en biodiverse bodems zijn een troef. Die moeten we op een kwalitatieve manier bewaren voor de volgende generaties. In de toekomst zullen we geen volledige velden meer bemesten, maar met precisietechnieken elke individuele plant op een individuele wijze van de nodige hoeveelheid water en nutriënten voorzien. De duurzaamheidswinst zal hier aanzienlijk zijn.

Alles op alles
Ik ben hoopvol. Ik geloof in een duurzame toekomst voor de landbouw, ook in Vlaanderen. Maar zoals in de jaren 60 alles op alles werd gezet om met z’n allen een man op de maan te krijgen, moeten we nu alles op alles zetten om een duurzamer voedselsysteem tot stand te brengen.

Lees meer.

Doe je eigen ding zoals Ingrid & Renaat en kies voor nieuwbouw

Ingrid en Renaat Leysen zochten een woning in de regio van Mol. Maar na twee jaar zoeken, kwamen ze van een kale reis terug. De twee vijftigers zochten uiteindelijk hun heil in nieuwbouw. En die keuze hebben ze zich nog niet beklaagd.

Jenga op europaletten

Een efficiënte verpakking begint bij de producent, bestrijkt een vlot transport en eindigt op een correcte manier op het schap van een warenhuis. Een totaalproces dat niet snel en ondoordacht mag gebeuren. Efficiënt verpakken kan de totale kostprijs van het product immers gunstig beïnvloeden.

Patrick De Grande: Is this the best time for designers and design?

Wat als designers morgen in elke executive board meeting aanwezig zouden zijn, of hoe design de toekomst van de verpakkingsindustrie kan helpen veranderen?

Een huis vol verhalen

Hygge. Het woord is ons nieuw, maar het gevoel zelf – een gezellige geborgenheid – is iets wat we allang kennen en waar we allemaal wel naar verlangen. Zeker in eigen huis, waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen, zoeken we dat gevoel op. Interieur is dus hot tegenwoordig, en we liken met z’n allen prikbordjes vol inspiratie op Instagram en Pinterest. Maar wat maakt een huis precies tot een thuis?

Business travel plukt de vruchten van de digitalisering

Technologie is niet meer uit ons leven weg te denken. De digitalisering heeft zich sterk gemanifesteerd in alle aspecten van ons leven, niet in het minst in het zakenreizen.

Rinse Tamsma: ‘Industrie 4.0, niets om bang voor te zijn’

De technologische ontwikkelingen gingen nog nooit zo snel. We spreken zelfs over een ‘vierde industriële revolutie’. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen profiteert van de technologische vooruitgang?

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”