4 C
Antwerp
16 november 2018

Je studentenleven: meer dan alleen pinten geven
J
.

Wie student is geweest, weet dat hij liever niet wordt aanzien als ‘het blokzwijntje’ met de kromgebogen rug van achter de boeken te zitten. De boog kan en mag niet altijd gespannen staan, daarom dat spanning en ontspanning hand in hand moeten gaan.

Als we aan honderd Vlamingen zouden vragen wat de meest voorkomende vorm van ontspanning van studenten is, dan krijgen we met ‘zuipen’ ongetwijfeld een topantwoord. Pinten drinken en de studiedag doorspoelen in een bruine kroeg? In het holst van de nacht op tafels staan dansen in een swingcafé? Met de praesidiumsjaal om de nek ‘ad fundum’ roepen om vervolgens schuimbekkend het gerstenat in de keel te doen verdwijnen? Juist, het hoort er uiteraard allemaal bij, maar wij vroegen ons eerder af hoe de student zijn ontspanning zoekt buiten de studies en het café. 

Jochen Merlier is voormalig coördinator van het DSA (Dienst StudentenActiviteiten in Gent). Het betreft een overkoepelende dienst voor meer dan tachtig officieel erkende studentenverenigingen van de Universiteit Gent. “Ik ben blij dat dit eindelijk eens aan bod komt, want de focus ligt al te vaak op het zuipen, terwijl studenten erg actief zijn op cultureel en sportief vlak”, begint Merlier. Wat het sportieve gedeelte betreft, wijst hij meteen op de faciliteiten die de Gentse Universiteit aanbiedt. Studenten kunnen met de studentenvereniging trainen of individueel aan sport doen. De laatste jaren zitten bepaalde sporten zoals zumba en fitness enorm in de lift: “Fitnesscentra spelen handig in op de hype en geven kortingen aan studenten om hun klantenbestand te vergroten.”

Zelfs studies en topsport kunnen hand in hand gaan. Dat bewijst Siebe Vanhee, die per week zo’n twintig uur aan zijn klimsport besteedt. “Klimmen is mijn absolute passie”, vertelt hij. “Ik ben er zo gepassioneerd mee bezig dat ik over een topsportstatuut beschik. Dat maakt mijn studies makkelijker. Bovendien koos ik bewust om maar 40 studiepunten per jaar te doen.” Siebe Vanhee studeert sociaal werk aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. Een studie die hij later wil combineren met het klimmen. “Ik hou van werken met mensen en om uitdagingen aan te gaan. Later wil ik jongeren of groepen begeleiden tijdens klimtochten om hen het nut van verantwoordelijkheid en teamwork te doen inzien.” Van je hobby je beroep maken, heet dat dan. Bovendien vereist zijn sport een zekere discipline binnen zijn levensstijl. “Niet makkelijk tussen die bierverslindende studenten, maar ik krijg wel respect omdat ik weinig of geen alcohol drink. Ook fastfood is aan mij niet besteed. Ik ben vegetariër en let op mijn voedingspatroon en dat komt zowel mijn studies als mijn klimsport ten goede.”

Erg populair zijn sportmanifestaties als de twaalfurenloop of de zwemmarathon

Jochen Merlier

Maar sporten is niet alleen voor Vanhee een win-win situatie, alle studenten varen er wel bij. Ga maar na: het is gezond, je conditie blijft op peil en vaak is het een sociaal gebeuren waar competitiegeest en teamspirit hoogtij vieren. Jochen Merlier: “Erg populair zijn sportmanifestaties zoals de twaalfurenloop of de zwemmarathon. Het aantal deelnemers voor die evenementen is de laatste jaren als een pijl de lucht in geschoten. Juist omdat het een sociaal gebeuren is en veel medestudenten meedoen.” Ook interfacultaire kampioenschappen vieren hoogtij. “Niets leuker toch dan met de medestudenten een potje te voetballen tegen een andere faculteit?”

Zweetdruppels opwekken in de fitness is één, maar studenten pikken ook graag een film, concert of toneelvoorstelling mee. Cultuur en sport gaan buiten de lesuren hand in hand. Wie de twee harmonieus met elkaar verweeft, is Julie Umbrain. De studente, beeldhouwster en muzikante zit in haar derde jaar Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Van maandag tot donderdag volgt ze ’s avonds nog deeltijds kunstonderwijs en op vrijdagavond geeft ze atletiektraining. “Zo is elke avond gevuld, maar het belangrijkste is dat ik het allemaal met hart en ziel doe”, klinkt het. “Daarnaast speel ik ook nog accordeon en moet er regelmatig gerepeteerd worden.” Tijdens de blok is het wel lastig om alles te combineren, maar opgeven staat niet in haar woordenboek. Binnenkort staat de stage voor de deur en ook dit past perfect in haar ambities. “Mijn stage doe ik in een museum. Meehelpen om tentoonstellingen te organiseren en die in goede banen leiden. Zo kan ik mijn culturele hobby’s verweven met mijn opleiding. Later wil ik gerust in de museumsector aan de slag of misschien ga ik nog voor een andere master. Dat is nog toekomstmuziek.”

De focus ligt al te vaak op dat zuipen, terwijl studenten erg actief zijn op cultureel en sportief vlak

Jochen Merlier

Of er dan nog tijd rest voor een pintje met de vrienden? “Weinig, maar mijn passie voor beeldhouwen en muziek is groter. Na de avondles kan ik nog wel uitgaan, maar uit eten gaan of iets drinken na de lessen aan de VUB zit er niet in.”

Sport en cultuur kosten natuurlijk ook geld, maar de aanbieders focussen ook op de iets minder dikke portefeuille van de student. “Met je studentenkaart kun je al veel bereiken, maar je ziet toch dat zowel sport- als culturele centra in de buurt van een studentenstad die doelgroep graag bespelen met promopakketten”, vertelt Jochen Merlier. Bovendien is er met Tumult een nieuw online cultuurplatform gekomen van radio Urgent en de partners. Het biedt een eigenzinnige kijk op kunst en cultuur en geeft de student een samenvatting van alles. Merlier: “Bovendien worden er vaak kortingen gegeven en worden de beste voorstellingen in kaart gebracht. Ideaal voor de zoekende student en voor ons verbetert het ook de verstandhouding met cultuurhuizen.”

tekst daan vanslembrouck

Lees meer.

Advocaten moeten meer informatiseren en anticiperen

Elke onderneming wordt geconfronteerd met juridische problemen. Maar de drempel om een advocaat in te schakelen, ligt te hoog omdat de erelonen afschrikken. Het kan nochtans anders. “Wat gestandaardiseerd kan worden, moet geautomatiseerd worden. Zo wordt het vanzelf goedkoper.”

Sven Mary: Op weg naar het juridische noorden

Justitie staat onder druk. (Inter)nationale politieke wijzigingen zorgen ervoor dat we ons dringend terug op het juiste pad moeten begeven. Advocaat Sven Mary trekt mee aan de alarmbel.

Groene vrienden onder ons dak

Heb je absoluut een reusachtige buitentuin nodig om van groen te genieten? Nee hoor, ook binnen in huis of op een appartement kun je perfect planten houden. Met water en meststoffen, een streepje licht en veel liefde, kom je al een heel eind.

Hightech is kinderspel geworden

Technologie in kinderspullen is helemaal in zwang. In zowat elk product weten de fabrikanten tegenwoordig wel slimme en futuristische features te stoppen. Maar nergens is de opmars zo duidelijk als in speelgoed en tablets.

3 vragen aan UPTR

“Het tekort aan chauffeurs is de grootste uitdaging voor de komende 15 à 20 jaar. Meer dan 40 procent van de chauffeurs zijn bovendien ouder dan 50 jaar. We trekken te weinig jongeren aan om in de sector een goed evenwicht te kunnen bereiken. Dit terwijl het beroep van transportchauffeur boeiend is, een challenge biedt, en een goed loon opbrengt... Het is echt een exponentieel probleem.”

Crowdfunding: vanuit het standpunt van investeerder én bedrijf

In 2016 werd in België 30 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijven via crowdfunding. Deze formule is dus sterk in opkomst. Expert Ellen Lemaire geeft je de nodige informatie om met deze financieringswijze aan de slag te gaan.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”