Interview door Evelien Jansen

Het warm nest van An Lemmens

An Lemmens en dieren? Dat is een match made in heaven. Al jaren ijvert de presentatrice voor meer dierenadopties. Niet alleen voor het welzijn van die dieren, maar ook omdat een huisdier bijdraagt aan een warme thuis en een echte meerwaarde vormt in je gezin.

An Lemmens en dieren? Dat is een match made in heaven. Al jaren ijvert de presentatrice voor meer dierenadopties. Niet alleen voor het welzijn van die dieren, maar ook omdat een huisdier bijdraagt aan een warme thuis en een echte meerwaarde vormt in je gezin.

Het is algemeen geweten dat jij huisdieren hebt. Maken ze deel uit van je gezin?

“Oh ja, heel erg! Ik heb al last van een soort legenestsyndroom wanneer ik terugkom van vakantie en mijn dieren zijn nog niet thuis (lacht). Mijn huis voelt niet af dan. Ik heb altijd meerdere dieren tegelijk gehad. Wanneer er dan eentje sterft, voelt mijn huis plots heel leeg. Ook al lopen er dan nog katten en honden rond, er wordt iemand gemist en het nest is niet meer compleet. Ieder beest heeft een eigen persoonlijkheid, bovendien deel je veel warmte en liefde met zo’n dier. Als dat plots niet meer kan, slaat dat een gat en is het nest even wat minder warm.” vertelt An Lemmens.

Pas jij je huis aan je dieren aan?

“Ik ben al redelijk wat verhuisd in mijn leven. Bij de keuze van mijn woning houd ik mijn dieren altijd in het achterhoofd. Dat worden net zo goed bewoners, dus waarom zou ik dat niet doen. Ik liet zelfs ooit een veranda bouwen, speciaal voor de honden (lacht). Vaal denk ik vanuit het standpunt van het dier: wat heeft zo’n beest nodig om gelukkig te zijn? Ik heb op dit moment een heel ondeugend hondje, een echte ontsnappingskoning. Ik heb speciaal mijn tuinomheining moeten laten aanpassen. Maar ach, het is een kwestie van je gezond verstand gebruiken, vind ik.”

“Een grote hond die veel beweging nodig heeft, hoort niet in een klein appartementje. Tenzij je iedere dag tijd hebt voor een lange wandeling. Heb je een konijn dat graag en veel graaft, zorg dan voor een omheining in je tuin die stevig in de grond zit. Ik hoor wel eens verhalen van dieren die in een asiel belanden omdat blijkt dat de huisbaas geen dieren toelaat. Dan heb je daar toch niet over nagedacht?” zegt An Lemmens.

‘Ik heb al last van een soort legenest-syndroom wanneer ik terugkom van vakantie en mijn dieren zijn nog niet thuis.’

Alles hangt dus af van het soort dier en de levensstijl die je hebt?

“Inderdaad. Er wordt al te vaak vanuit het standpunt van de mens gedacht en niet andersom, terwijl dat even belangrijk is. Een voorbeeld hiervan is een kinderboerderij. Dat is misschien wel leuk en aardig voor kinderen, maar voor die beesten is het pure horror. Konijntjes die te pas en te onpas worden opgepakt, geitjes die hun weide met joelende kinderen moeten delen, erg stresserend allemaal. Ik leer mijn dochter nu al dat dat niet oké is en dat we respect voor dieren moeten hebben en niet enkel dingen met hen moeten doen die wij leuk vinden, maar ook moeten kijken naar wat een dier zelf nodig heeft.” legt An Lemmens uit.

Zijn dieren dan wel gemaakt om als huisdier te houden?

“Wel als je er correct mee omgaat en voor een goede mix van liefdevol knuffelen en ruimte voor beweging zorgt. Laat een dier een dier zijn. Een beest vermenselijken, dat is niet gezond. Ik krijg de kriebels van honden in buggy’s. Allemaal goed en wel als dat een oud hondje is en je op die manier moeite doet om hem mee naar buiten te nemen, maar een perfect gezonde chihuahua van twee jaar oud heeft geen enkele reden om daarin te zitten. Een dier moet behandeld worden als levend wezen, maar wel nog altijd als dier en niet als mens. Dat is een groot verschil.” zegt An Lemmens.

Enkele jaren geleden richtte je Pin Up Pup op. In dat project ga je met asieldieren op de foto, in de hoop dat ze zo sneller geadopteerd zouden worden. Hoe staat het daarmee?

“Dat bestaat nog, hoewel ik al een tijdje geen fotoshoots meer gedaan heb. Het project heeft wel voor inspiratie gezorgd bij andere dierenvrienden, want ik zie veel gelijkaardige concepten passeren en dat juich ik alleen maar toe. Waar het kan, trek ik nog altijd ten strijde tegen broodfokkers en op mijn sociale media moedig ik mijn volgers nog steeds aan om dieren te adopteren. Je kunt mensen niet verbieden om een huisdier te houden, maar je kunt ze wel bewuster laten nadenken over waar ze hun hond of kat halen. Onze asielen zitten vol lieve dieren die hunkeren naar een warm nest. Ga daar eens kijken voor een huisdier.”

‘Denken vanuit het standpunt van het dier is even belangrijk als vanuit dat van de mens.’

Slaat die boodschap aan?

“Ik kan ontzettend veel voorbeelden opnoemen van succesvolle adoptieverhalen. Mijn Qmusic-collega Sam De Bruyn adopteerde ooit een hond uit het asiel. In plaats van een pup te kopen, wat initieel het plan was, liet hij zich door mij overtuigen om te adopteren. Shiva zat al jaren in het asiel. Er was niks mis met haar, maar ze blafte en gromde telkens je voorbij haar kooi kwam. Door die opwinding kreeg ze ook wel eens een epilepsie-aanval. Daardoor werd ze nooit uitgekozen, natuurlijk. Gelukkig was er meteen een klik tussen Sam, zijn vriend en haar.” legt An Lemmens uit.

“De drie zijn nu dolgelukkig samen. Het beestje heeft een warme thuis gevonden, is superlief en kerngezond. Haar medicijn was aandacht en liefde, en dat is meestal de remedie. Je moet weten dat een dier in een asiel in een erg stressvolle situatie zit, ze tonen zich daarom niet meteen van hun mooiste kant. Je moet daar door willen zien.”

Meerdere dieren, een kind én een carrière. Hoe combineer je dat allemaal?

“Ik denk dat mijn job het net makkelijker maakt. Iedereen denkt dat ik veel van huis ben, maar ik geloof dat ik meer thuis ben dan iemand met een 9-to-5-job. Ik kan vaak kiezen wanneer ik iets inplan, en die luxe heeft niet iedereen. Daarnaast is het gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. De uren die anderen in hun vrije tijd aan sport of andere hobby’s spenderen, breng ik liever thuis door, met mijn dieren, mijn lief en mijn dochter. Ik ben best een huismus, hoor. Ik vind het fijn om met hen bezig te zijn. Zij zijn mijn hobby.” vertelt An Lemmens.

Nu we toch bezig zijn: katten of honden?

“Of? Ik kies voor én (lacht)! Ik hou van alle dieren, dus kiezen vind ik hartverscheurend.” lacht An Lemmens.


SMART FACT.

Als je geen presentatrice was geworden, dan zagen we je als…?
“Geschiedkundige. Historische inzichten in hoe dingen zijn ontstaan of hoe bepaalde mechanismes in de wereld werken, hebben me altijd al geboeid. Ik ben de studie ooit begonnen, maar ik was niet zo’n ijverige student, jammer genoeg. Of ik deed iets met dieren uiteraard. Van zodra er dieren in het spel zijn, ben ik een gelukkig mens.”

26.02.2020
door Evelien Jansen

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel