Interview door Daan Vanslembroeck

Thuiskomen bij Sieg De Doncker: ‘Buiten is altijd beter dan binnen’

Sieg De Doncker heeft het allemaal. Denken we. De looks, charisma en twee handige handen die constant in de weer zijn.

Sieg De Doncker heeft het allemaal. Denken we. De looks, charisma en twee handige handen die constant in de weer zijn. 

De televisiecarrière van Sieg – voluit Siegfried – nam door ‘Helden’ op Ketnet een vliegende start. Hij bouwde, verbouwde en sjorde zich samen met de andere helden de harten in van de Ketnetters. Sinds 2017 is hij ook te zien in ‘Een Frisse Start met vtwonen’ op Vitaya. Daarin gaat hij (jonge) koppels helpen met de opstart van hun woning. Daar waar Superman de S op de buik heeft, mag Sieg gerust de V krijgen. De V van Verhuisheld, want zo kennen we hem ondertussen in Vlaanderen.

Heb je echt affiniteit met huizen en wonen, zoals we op televisie te zien krijgen? 

“Absoluut. Ik moet wel zeggen dat ik er door mijn televisiewerk een beetje ben ingerold, maar ik ben altijd al graag met mijn handen bezig geweest. Als ik iets zie wat ik mooi vind, ga ik vaak op YouTube kijken hoe ze dat maken, welke materialen ze gebruiken en dan probeer ik dat zo goed mogelijk na te bootsen. Dingen maken of repareren heeft altijd al in mijn bloed gezeten.” zegt Sieg De Doncker.

En daar heeft ‘Helden’ ongetwijfeld een positieve rol in gespeeld?

“‘Helden’ heeft mij een enorme boost gegeven in handigheid. Ik ben echt duizend keer handiger geworden. Goed, ik zat ook bij de scouts en daar leer je ook sjorren, bouwen en tenten maken. Het is een prima basis, maar dankzij Helden heb ik snel dingen geleerd. Het mooie is dat we ook van elkaar leren. Je ziet iets, je neemt het over en je kunt het later opnieuw gebruiken voor iets anders. In het begin vraag je je soms nog af hoe je daaraan moet beginnen, maar eens je start, dan gaat het plots vanzelf.”

Je moet dus minder snel een stielman vragen?

“Klopt. Het was Roger, de klusgoeroe van Dobbit TV, die zei: ‘Wat je zelf doet, doe je meestal beter.’ Ik kan me daarin vinden. Ik leer graag bij, en zeker als het iets met de handen betreft.” lacht Sieg De Doncker.

Hoe ziet jouw ideale woning er dan uit?

“In mijn ideale woning moet er heel veel licht zijn. Dat vind ik echt belangrijk. Daarnaast moet ik ook wel bepaalde dingen naar mijn hand kunnen zetten. Ik kan uiteraard niet alles, maar een valse muur zetten of isolatie steken, wil ik graag zelf doen. Wit en strak is ook helemaal mijn ding. Zeker als het gecombineerd kan worden met hout. Ik hou echt van hout. Het geeft een warm gevoel en ik werk er ook graag mee. Mijn ideale woning heeft uiteraard ook een tuin. Ik ben heel graag buiten. Let op, de tuin hoeft ook niet te groot te zijn, dat vraagt te veel onderhoud, maar een gezellige tuin met sfeerlampen om in de zomer lang buiten te zitten met een paar vrienden… Daar teken ik direct voor.” legt Sieg De Doncker uit.

Hoe ziet je (ver)huisparcours eruit? Ben je honkvast of een vlinder? 

“Eerder honkvast. Je hebt mensen die in hun leven een keer of tien verhuizen, maar dat is echt veel te veel. Toen ik thuis bij mijn ouders vertrok, ging ik in een appartement wonen en keerde daarna terug naar het ouderlijke huis, dat toen vrijkwam. Daar woonde ik samen met vrienden. Nu zit ik even tussen huizen in omdat ik kijk om ergens te bouwen. De tijd is rijp om te gaan voor een eigen huis dat volledig mijn ding is. Juiste ligging, juiste inrichting en juiste verhouding binnen- en buitenruimte.”

Wat weegt dan meer door, het huis of de tuin?

“Ik hoop dat de tuin een verlengstuk is van het huis, maar in België is binnen toch belangrijker dan buiten. Ik ben wel een buitenmens, dus ik ga in een huis echt voor een gezond evenwicht tussen binnen en buiten.”

Dingen maken of repareren heeft altijd al in mijn bloed gezeten.

Ben je ook bezig met een zeker ecologisch aspect van je toekomstige woning? 

“Uiteraard willen we dat de EPC-waarde zo laag mogelijk ligt, maar we zullen toch eerder kiezen voor een traditionele bouw met aandacht voor duurzaamheid en energie. Het hoort er momenteel ook echt bij, dus dan moet je dat ook meenemen in het totale verhaal.” vertelt Sieg De Doncker.

Dan volgt je verhuis. Op televisie lijkt verhuizen echt de max te zijn, maar…

“Inderdaad. Verhuizen is niet het fijnste. Op televisie maak ik andere mensen gelukkig, en anderen gelukkig maken is veel beter dan jezelf gelukkig maken. Maar tijdens je eigen verhuis kom je altijd meer spullen tegen dan je initieel had verwacht. Een goede voorbereiding is dus essentieel.”

Hoe organiseer je die goeie voorbereiding?

“Daar is toch een onbeschreven draaiboek voor. Weet goed wat je hebt, schrijf op de verhuisdozen wat erin zit en gooi vooral op voorhand veel weg. Alles wat je de laatste jaren niet gebruikt hebt, heb je misschien ook wel niet nodig? Waarom dan die rommel mee verhuizen? Mensen die verhuisd zijn, laten ook vaak de dingen in dozen staan, en dan hebben ze plots iets nodig. Zo begint de ellende. Een groot voordeel is ook het hebben van goede vrienden. Ik heb al vaak helpen verhuizen. Met tien man ben je op een paar uur klaar en kun je snel in de nieuwe tuin een pint drinken. Dat is ideaal.” lacht Sieg De Doncker.

Was je huis een goeie habitat tijdens de lockdown? 

“Ik had wat geluk in die periode. Gezien ik tussen twee huizen in zit, woonde ik even op een boerderij en daar is altijd wel wat te doen. Bovendien kun je altijd buiten en is er ruimte zat. Dat was een ongelofelijke meevaller. Als ik dan vrienden hoor die een klein terrasje hadden, dacht ik steeds: ‘Daar zou ik echt zot worden’. Zeker omdat qua werk voor televisie zo goed als alles werd afgelast, kon ik me hier echt uitleven.”

Wat brengt de toekomst nu op tv? 

“We zijn bezig met een nieuw seizoen van ‘Helden’, ‘Helden Toeren’, waarin we kinderen een nieuwe bestemming geven omdat ze zo lang moesten binnen zitten. We willen kinderen absoluut weer naar buiten krijgen. Buiten is altijd beter dan binnen.” legt Sieg De Doncker uit.

SMART FACT.

Wat als je geen tv-presentator was geworden?

“Als ik mijn hart zou volgen, dan was ik brandweerman geworden. Of toch zeker iets waar ik me kon uitleven met mijn handen. Aan een bureau zitten en staren naar Excelsheets, dat zou nooit iets voor mij zijn.”

23.09.2020
door Daan Vanslembroeck
Vorig artikel
Volgend artikel