In minder dan zeven jaar tijd heeft de CEO van Striktly, dat een geïntegreerd administratief platform voor bedrijfsboekhouding aanbiedt, haar onderneming omgebouwd van een start-up naar een scale-up met meer dan vijftig medewerkers en verschillende kantoren in binnen- en buitenland.
Was u voorbestemd om een softwarebedrijf te managen?
“Helemaal niet, ik ben er toevallig in gerold. Het ondernemen zit me wel in het bloed, maar informatica heb ik me eigen gemaakt. Ik kon al heel vroeg lezen en schrijven waardoor ik me dikwijls verveelde op school. Op mijn tiende schreef ik al businessplannen. Ik heb niet de gemakkelijkste kindertijd gehad en ben op mijn vijftiende zelfstandig gaan wonen en beginnen werken: eerst met een leercontract, dan als commis in een restaurant en vervolgens in de verkoop. Later heb ik samen met een ex-collega een businessplan uitgeschreven voor een beveiligingsfirma en dat is meteen mijn eerste onderneming geworden. Hiervoor hadden we software nodig en zo ben ik bij de voorloper van Striktly beland. In 2017, na de verkoop van mijn eerste onderneming, heb ik me in dit softwarebedrijf ingekocht en een nieuw businessplan uitgewerkt, met succes. Ik kende niets van software of van programmeren, maar ben met ervaren IT-mensen gaan praten en heb een opleiding gevolgd in Silicon Valley omdat ik uiteraard mijn product wilde begrijpen. Zo is die interesse voor software gegroeid en ben ik CEO van Striktly geworden.”
De IT-wereld is nog altijd een mannenwereld.
“Dat is zeker zo. Het is een uitdaging om niet in hetzelfde denkpatroon te vervallen en je vrouwelijkheid vast te houden. In de Angelsaksische wereld en de Scandinavische landen zie je veel meer vrouwelijke CEO’s dan bijvoorbeeld in België of Nederland. Wij hebben nog veel familiebedrijven waar de man aan het hoofd staat en de vrouw een ondergeschikte rol heeft. Dat is iets wat ik niet zo graag zie. De jonge, ondernemende generatie die nu afstudeert, stapt gelukkig steeds meer af van de conservatieve gedachtegang en de traditionele organisatievorm. Ik ben ervan overtuigd dat de jonge ondernemers voor verandering gaan zorgen.”
Er is niks mis mee om als ondernemer op de payroll te staan.
Als jonge vrouw met buitenlandse roots hebt u dus nog altijd te maken met vooroordelen?
“De combinatie van jong en vrouw zijn, is voor velen moeilijk te vatten in de technologische bedrijfswereld. Er bestaat nog veel discriminatie. Vaak word je niet au sérieux genomen en krijg je al eens kleinerende reacties. Maar omdat we uitgegroeid zijn van een start-up naar een scale-up en er recent meer aandacht in de pers was rond Striktly, kennen de mensen mijn verhaal. Ik heb me al kunnen bewijzen en daarom heb ik nu minder last van die clichés.”
U behoort tot de ‘Inspiring Fifty’ van België van 2022.
“Dat is een mooie waardering. Het is fijn om die erkenning te krijgen. Ik weet nog altijd niet wie me voorgedragen heeft. Ik vind het fantastisch dat ik andere mensen kan inspireren. Dat probeer ik ook te doen als voorzitter van Jong Voka Antwerpen Waasland.”
Kunt u enkele tips geven aan jonge starters?
“Volg workshops van start-uporganisaties. Sluit je aan bij netwerkorganisaties om ideeën uit te wisselen met andere ondernemers. Neem alleen adviezen in beschouwing van succesvolle mensen. Jonge mensen moeten ook beseffen dat ze niet noodzakelijk een eigen onderneming moeten opstarten om een succesvolle ondernemer te zijn. Heel veel werkomgevingen bieden de kans om je ondernemerskwaliteiten naar boven te brengen. Als je nog niet zeker weet wat je wilt doen, ga dan eerst naar een bedrijf waar je karakter en je competenties geapprecieerd worden. Er is niks mis mee om als ondernemer op de payroll te staan. Last but not least: je kunt nooit een positief resultaat bekomen met negativiteit, dat is mijn levensmotto. Kijk naar de oplossing en niet naar het probleem. Ik krijg soms wel het verwijt een overdreven optimist te zijn, maar dat heeft me al heel veel geholpen.”

Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Over welke specifieke talenten en kwaliteiten moeten succesvolle ondernemers beschikken?
“Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste kwaliteiten voor jonge ondernemers om iets te realiseren in de techwereld. Dat moet je meekrijgen van thuis uit. Daarom vind ik opvoeding zo belangrijk. Hoe je in het leven staat als volwassene is een gevolg van wat je hebt meegemaakt als kind. Ik geloof ook extreem in zelfcoaching. Onze kennis halen we van binnenuit, alles moet je niet verteld worden van buitenaf. Je moet je ondernemerskompas durven volgen en je niet alleen baseren op adviezen van anderen. Verder moet je als leider stabiliteit uitstralen. Mensen hebben daar nood aan, zeker in hun werkomgeving. Je moet de ‘primus inter pares’ zijn, de leider onder de gelijken. Je moet wel openstaan voor wat mensen in je onderneming denken, maar uiteindelijk moet je altijd zelf de beslissingen nemen en de eindverantwoordelijkheid dragen. En je moet weten waar je naartoe wilt met je bedrijf, een visie hebben en altijd een stapje voor zijn op de rest. Stilstaan is achteruitgaan.”
Ziet u typische trends binnen het ondernemerschap?
“Er zal veel meer samengewerkt worden. Het is een illusie te denken dat je alles alleen aankunt. Het belang van communities en ecosystemen zal blijven groeien. De wereld zal altijd sneller veranderen, alle systemen zullen geïntegreerder en flexibeler moeten zijn.”
fact
Ondernemen is duidelijk een passie. Hebt u daarnaast nog andere passies?
“Ik ben een enorme liefhebber van deephouse en ben ook deejay. Zoals je al kon begrijpen, ben ik een communitybuilder en ben ik graag onder de mensen. Omdat er tijdens de coronapandemie geen feestjes waren, ben ik zelf muziek beginnen spelen voor mijn vrienden. Ik heb daar veel positieve reacties op gekregen. Nu heb ik zowel op kantoor als thuis een mengpaneel staan. In 2021 heb ik drie keer een publiek optreden gedaan als deejay en heb ik zo de vraag gekregen om op Tomorrowland te spelen, maar ik heb absoluut de ambitie niet om daar mijn beroep van te maken. Mijn focus blijft bij Striktly.”