Interview door Frederic Petitjean

Siham Rahmuni: “Diversiteit is een sleutel tot succes”

Ze staat aan het hoofd van de Antwerpse vastgoedspeler Quares, waar ze zich in minder dan tien jaar tijd opwerkte tot CEO. Siham Rahmuni weet dus wat het is om carrière te maken, maar tegelijkertijd blijft ze daar nuchter en bescheiden over. “Een bedrijf is nooit gebouwd op één persoon.”

Hoe zag uw carrière eruit voor u bij Quares aan de slag ging? 

“Na mijn hogere studies Accountancy-Fiscaliteit heb ik enkele jobs in financiën gehad. De eerste was bij een Antwerps bedrijf waar ik de kans kreeg om door te groeien van financieel assistent naar wereldwijd financieel verantwoordelijke. Na een tussenstop in Frankrijk als interim CFO, startte ik bij Quares als Finance Manager. Quares heeft mij veel kansen gegeven, ik kon doorgroeien naar Finance- en HR-directeur en tenslotte naar CEO. In die periode heb ik mijn masterdiploma Rechten behaald aan de VUB, wat voor mij altijd een droom was.”

Een blitzcarrière, als het ware. 

“Ja, maar er zat ook wel een rode draad in al mijn promoties. Telkens vroeg ik aan mijn toenmalige leidinggevende: maar denk jij nu echt dat ik dat ga kunnen?” lacht Siham Rahmuni.

Het imposter-syndroom?

“Een beetje wel. Maar ik vind dat niet zo slecht: dat houdt je met je beide voeten op de grond.”

 Wilde u absoluut in de vastgoedsector terechtkomen? Of was dat eerder toeval?

“Het was niet mijn absolute droom waar alles voor moest wijken, maar het heeft me wel altijd geboeid. Mijn eerste huis kocht ik al toen ik twintig was. Ik herinner me ook nog dat ik toen ik hier kwam solliciteren dacht: ‘oh, dat kan ik misschien nog combineren met makelaardij’. Maar het is dus een ander pad geworden.” 

Ik ben heel mensgericht: ik werk graag met mensen en ik overtuig ze ook graag.

Waarom is vastgoed boeiend? 

“Omdat je er in je leven sowieso mee in aanraking komt. Wonen is een basisbehoefte. Bij vastgoed komen er ook heel wat verschillende aspecten aan bod: juridisch, financieel, economisch, maatschappelijk… Wat dat betreft kan ik hier echt m’n ei kwijt. Als CFO zat ik ook in de Raad van Bestuur en werkte ik mee aan strategie en beleidsbeslissingen. Het was dus meer dan enkel cijfers en dat gaf voldoening, omdat ik geen puur uitvoerende persoon ben. Ik ga zelf graag mee op zoek naar efficiëntie en ben heel mensgericht: ik werk graag met mensen en ik overtuig ze ook graag.” lacht Siham Rahmuni. 

Als vrouw aan de top van de immowereld blijft u ook wel een beetje een uitzondering.

“De mannen zijn nog in de meerderheid, dat is waar, maar ik zie toch steeds meer vrouwen, ook op C-level. Die zijn daar geraakt vanwege hun competenties, wat voor mij nog altijd dé basisvereiste is om op een bepaalde plek te zitten. We zijn dus zeker aan een inhaalbeweging bezig, al vind ik niet dat we dat moeten forceren. Quota en zo… ik begrijp perfect waar ze vandaan komen, maar ze mogen niet de belangrijkste reden zijn om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen. Ik wil geselecteerd worden omdat ik iets kan, niet omdat ik een vrouw ben.”  

Hoe zou u uw eigen managementstijl omschrijven? 

“Een combinatie van prestatiegericht en mensgericht. Je moet in een bedrijf groei realiseren, maar het mag niet ten koste van mensen gaan. Het mooie is wanneer je die vooruitgang samen met je team kunt realiseren. Een bedrijf is nooit gebouwd op één persoon, zelfs niet als je de beste CEO ter wereld in huis hebt. Ik beschouw onze mensen trouwens ook als ons voornaamste ‘product’, als ik het zo mag zeggen. Meer nog zelfs dan gebouwen of vastgoed, want in onze kern zijn wij eigenlijk een dienstverlenend bedrijf.” legt Siham Rahmuni uit. 

Is diversiteit iets wat u bezighoudt? 

“Jazeker. Diversiteit is een sleutel tot succes. Ik ben er vast van overtuigd dat je in je team een combinatie moet hebben van mensen van verschillende leeftijden, mannen, vrouwen, mensen mét en zonder ervaring, verschillende nationaliteiten en achtergronden… Zij vormen immers een afspiegeling van de maatschappij én van je klanten. Alleen zo houd je voeling met de markt, blijf je niet vastzitten in dezelfde denkpatronen, creëer je nieuwe inzichten en denk je vooruit.” 

Siham Rahmuni

Er woedt een stevige war for talent op de arbeidsmarkt. Voelen jullie die ook? 

“We voelen die, maar we slagen er voorlopig nog vrij goed in om de juiste mensen te vinden. Tegelijkertijd moet ik toegeven dat het aanwervingsproces nu heel anders loopt dan tien jaar geleden. Het is vandaag bijna een omgekeerde wereld. Soms vragen sollicitanten me rechtuit: waarom zou ik voor jullie moeten komen werken?”

Goede vraag: waarom? 

“We zijn een atypisch vastgoedbedrijf, waar innovatie en duurzaamheid  al meer dan tien jaar hoog op de agenda staan. Sollicitanten en werknemers hechten daar nu een veel groter belang aan dan vroeger, en terecht. Onze Profploeg bijvoorbeeld, een project in opdracht van  VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, helpt steden en gemeenten om bestaande leegstand en andere uitdagingen aan te pakken en zo een nieuwe dynamiek te brengen in hun stadskernen. Samen met experts in citymarketing, mobiliteit, ruimtelijke planning, e-commerce, sociale media en stedelijke logistiek willen we hen helpen duurzame transformaties door te maken. Daarnaast ontwikkelen we ook vastgoedvennootschappen die een antwoord bieden op de specifieke woonnood in sommige steden. Vooral bij jonge mensen en starters, die het steeds moeilijker hebben. We houden daarbij rekening met het stijgend aantal alleenstaanden en de verdere gezinsverdunning. Die twee factoren leiden tot een grotere nood aan wooneenheden, bij voorkeur met openbaar vervoer, winkels en diensten dichtbij.

Er zit dus zeker ook een maatschappelijke drijfveer achter onze projecten, en we zoeken daarom actief de samenwerking op met gelijkgestemden om ze te verwezenlijken. Vastgoed gaat verder dan alleen de bakstenen.” vertelt Siham Rahmuni.

Waar moet Quares over tien jaar staan? 

“We streven ernaar om dan nog altijd een referentie in vastgoed te zijn, waar duurzaamheid en innovatie de drijfveer zijn. We staan immers voor enorme uitdagingen in België: de bevolkingstoename, zeker in de steden, en een patrimonium dat sterk verouderd is. Als we iedereen kwalitatief en duurzaam willen laten wonen in ons land, gaan we de handen nog stevig uit de mouwen mogen steken.”

Smart
fact

Wat was u geworden als u nu geen CEO was van Quares? Had u een droomjob als kind of tiener? 

Advocaat, maar achteraf gezien ben ik wel blij dat ik dat niet geworden ben. Ik denk niet dat het mij gelukkig gemaakt zou hebben. Voor assisen pleiten bijvoorbeeld zou bij mij sporen nalaten. Blij dat ik hier zit, dus (lacht).

13.04.2022
door Frederic Petitjean
Vorig artikel
Volgend artikel