Interview door Tom Cassauwers

Pascale Van Damme: ‘COVID-19 versnelde digitale transformatie, en die versnelling is er om te blijven’

Voor Dell Technologies bleek COVID-19 een boom. Digitale transformatie stond plots bovenaan de prioriteitenlijst van bedrijven, exact de specialiteit van de Amerikaanse multinational. Aan het hoofd van hun EMEA VMware Business staat Pascale Van Damme, die als vrouwelijke manager de mannenclub van IT openbreekt.

Voor Dell Technologies bleek COVID-19 een boom. Digitale transformatie stond plots bovenaan de prioriteitenlijst van bedrijven, exact de specialiteit van de Amerikaanse multinational. Aan het hoofd van hun EMEA VMware Business staat Pascale Van Damme, die als vrouwelijke manager de mannenclub van IT openbreekt.

Een duizendpoot

“Ik ben een duizendpoot”, lacht Van Damme wanneer ze haar engagementen opnoemt. Pascale Van Damme is vicepresident van Dell Technologies in Europa, Afrika en het Midden-Oosten voor VMware Business en bezet daarnaast een waslijst aan functies. Ze vertegenwoordigt bijvoorbeeld de digitale industrie bij Agoria, is Fellow aan de VUB, stampte mee het initiatief Inspiring Fifty uit de grond – dat vrouwelijke leiders in de aandacht zet – en is daarbovenop een fervent sporter. Maar vandaag is het extra druk voor deze duizendpoot. We kennen Dell Technologies natuurlijk van hun computers.

Maar onder de motorkap van het bedrijf gaat er veel meer schuil. Ze helpen klanten vooral met hun digitale transformatie. En dat voorzien ze voor de hele keten van digitalisering, van de software om vanop afstand te werken tot de cloudinfrastructuur waarop alles steunt. Die diensten bleken tijdens de lockdown plots onmisbaar voor Belgische bedrijven.

In het verleden dacht ik dat ik mannen moest kopiëren, dat ik enkel zo een goede manager zou worden. Wat fout was.

Versnelde digitale transformatie

Door COVID-19 maakten we een versnelde digitale transformatie mee. We deden daar onderzoek naar en zagen dat 74 procent van de bedrijven reeds de shift maakte naar remote werken. En 20 procent van de bedrijven investeerde meer in cloud-diensten tijdens de lockdown. Vroeger waren heel wat bedrijven tegen thuiswerken. Nu moeten ze wel, of ze dat willen of niet. En ze beginnen in te zien dat het daadwerkelijk werkt.” legt Van Damme uit.

“Digitaal werd het nieuwe normaal. We weten natuurlijk niet wat de toekomst zal brengen. Maar dankzij COVID-19 zagen we een versnelling van digitaal, en ik denk dat het de norm zal blijven. Dit valt niet weg, we zullen wel normaliseren, maar de versnelling zal blijven.”

Wat zijn goede voorbeelden in België van zo’n transformatie?

“Het traject dat onze universiteiten aflegden was zeker indrukwekkend. Ze leerden op een andere manier samenwerken met hun studenten en ontdekten een nieuwe vorm van lesgeven. Een zeer opmerkelijk voorbeeld van een versnelde digitale transformatie. Want ook mensen die een aversie hadden van digitaal werken aanvaardden het. Dat bracht dus een positieve impact mee.”

Je werkt al sinds 2004 voor Dell, wat zijn de belangrijkste mijlpalen in je carrière hier?

“Er zijn er veel. Het moment dat ik Managing Director werd van België en Luxemburg steekt er natuurlijk bovenuit. Een tweede succes was toen ik verantwoordelijk werd voor onze business met de NAVO. Hen ondersteunden we met hun digitale transformatie. Voor hun hoofdkwartier leverden we infrastructuur en we hielpen ook hun wereldwijde agentschappen.” vertelt Van Damme.

“Begin dit jaar maakte ik de stap naar EMEA (nvdr. Europa, het Midden-Oosten en Afrika), een belangrijke evolutie in mijn persoonlijke ontwikkeling. Hier moet ik nog meer samenwerken met mensen van verschillende culturen en achtergronden. Maar tijdens mijn carrière bij Dell Technologies kwam er ook een persoonlijke mijlpaal: de geboorte van mijn zoon. Toen begon ik mijn manier van werken te herzien. Dat was echt een confrontatie met mezelf.”

Hoe was het om dat als vrouw te doen, in het mannenclubje van IT?

“Toen ik begon bij Dell, zag ik heel weinig vrouwelijke managers rondom me. Dat was natuurlijk moeilijk. We begonnen toen met een vrouwenorganisatie binnen Dell, om een omgeving te creëren waar vrouwen zich goed voelen en om ze een platform te geven. Een van de fouten die ik in het verleden maakte, was dat ik dacht dat ik mannen moest kopiëren. Ik dacht dat ik enkel zo een goede manager zou worden. Wat fout was. We moeten onze identiteit behouden en zo inclusiviteit en diversiteit garanderen in de werksfeer. Studies bewijzen namelijk dat diversiteit voor een veel betere productiviteit en tevredenheid zorgt. Want zo bekijk je problemen altijd vanuit verschillende invalshoeken.”

Basis van Inspiring Fifty

“Vrouwelijke leiders blinken uit in empathisch vermogen, creativiteit en teamwork. Dat is trouwens de basis van een initiatief als Inspiring Fifty: we zetten succesvolle vrouwelijke rolmodellen op een podium om de volgende generatie talent aan te moedigen en te inspireren. Dat gaat trouwens niet enkel over diversiteit op het gebied van gender, maar ook op basis van afkomst, overtuiging en leeftijd.” legt Van Damme uit.

Het is onmogelijk dat je geen jongeren of vrouwen vindt voor een functie. Als de lijst van kandidaten niet divers is, dan gaan we niet verder.

Hoe versterkte je die diversiteit bij Dell Technologies als manager?

“De laatste tien jaar werkten we hard om diversiteit bij Dell Technologies te verankeren via heel wat acties. Zo veranderden we ons aanwervingsbeleid. Het is onmogelijk dat je geen jongeren of vrouwen vindt voor een functie. Als de lijst van kandidaten niet divers is, dan gaan we niet verder. Tegelijk herschreven we onze vacatures. Want sommige woorden stoten bijvoorbeeld vrouwen af.”

“Daarom verwoorden we dat nu anders, zodat we meer diverse kandidaten krijgen. Maar we organiseren evengoed een graduateprogramma, gezien het vaak moeilijk is voor jongeren zonder ervaring om jobs te vinden. Hier geven we afgestudeerden de kans om van verschillende onderdelen van ons bedrijf te proeven. Dit alles steunt op ambitieuze doelen.” gaat Van Damme verder.

Diverse basis

“Voor de man-vrouw-verdeling is ons belangrijkste doel dat in 2030 50 procent van ons wereldwijd werknemersbestand en 40 procent van onze leiders wereldwijd vrouw moet zijn. Tegelijk steunt onze managementstijl nu op een diverse basis. Wanneer vroeger, overwegend mannelijke, managers one-to-one’s deden, dan waren dat goede businessgesprekken, maar wist 80 procent van de managers niet wat hun mensen dreef.”

“Dat is een vaardigheid die meer met vrouwen geassocieerd wordt, maar natuurlijk ook goed ontwikkeld is bij sommige mannen. Daar kun je aan werken, soft skills kun je oefenen. Door hen te verplichten die gesprekken anders te voeren, werden ze betere personen en managers. Je kwetsbaar durven opstellen is erg belangrijk.” legt Van Damme uit.

Waar ben je het meest trots op in je carrière?

“We creëerden een omgeving waarin mensen zich goed voelen. Het is belangrijk een managementstijl, transformatie en cultuur te bouwen waar mensen zich gewaardeerd voelen. Waar ze zichzelf zijn. Tegelijk moet je kunnen leren uit je fouten, en durven falen. Authenticiteit bewaren is dus cruciaal. We motiveren onze mensen ook om een steentje bij te dragen aan onze omgeving.” benadrukt Van Damme.

“We bouwden een systeem waarbij per aantal uren dat ze spenderen aan vrijwilligerswerk, Dell Technologies hen 150 dollar geeft dat ze mogen spenderen aan een goed doel. Ik deed bijvoorbeeld veel vrijwilligerswerk voor Transplantoux, een vzw die werkt met mensen die een transplantatie ondergingen. We zijn bijvoorbeeld meegegaan met hen naar de Mont Ventoux, en eenmaal boven zijn ze zo gelukkig. Dat we aan dat soort zaken bijdragen maakt me enorm trots en een ander persoon.”

Smart
fact

Als je niet in IT was terechtgekomen, wat zou je dan doen?

“Waarschijnlijk iets met reizen en activiteiten met een positieve impact op de samenleving. Elk jaar neem ik een week voor mezelf. Ik ga dan op expeditie met Climbing Managers. Zij organiseren fysieke uitdagingen die me echt buiten mijn comfortzone brengen. Een keer gingen we naar Alaska, waar we met een helikopter gedropt werden. Zes dagen lang moesten we in the middle of nowhere kajakken en stappen. Toen ik ‘s nachts opstond en water haalde, zag ik plots wolven naar me kijken aan de andere kant van de rivier onder een volle maan. Dat was een onvergetelijke ervaring.” lacht Pascale Van Damme.

24.11.2020
door Tom Cassauwers
Vorig artikel
Volgend artikel