Interview door Jerom Rozendaal

Kristel Demotte: “IT is een sexy sector”

Tijdens haar studie toegepaste informatica was zij een van de drie vrouwen in een klas van driehonderd studenten. Twintig jaar later staat Kristel Demotte aan het hoofd van de data-divisie van IT-bedrijf Cegeka, werd zij dit voorjaar verkozen tot ICT Woman of The Year en wil zij meer vrouwen tot een IT-job verleiden.

Kunt u wat vertellen over Cegeka en uw rol binnen het bedrijf?

Cegeka is een Europees IT-bedrijf met ruim 5500 medewerkers en verdeeld in drie divisies. Ik werk hier sinds vijf jaar en ben verantwoordelijk voor de divisie Data Solutions. Dat is de recentst opgerichte divisie in het bedrijf met tweehonderd personeelsleden, maar de toekomstverwachtingen zijn enorm groot. Wij hebben alles in ons om tot de grootste afdeling van het bedrijf uit te groeien.” 

Hoe bedoelt u dat?

“Wij geloven sterk in de zogenaamde ‘Trinity of Innovation’. Dat zijn drie technologieën (5G, AI en Cloud), met data centraal, die de samenleving sterk gaan veranderen. We staan aan de vooravond van een digitale revolutie, die hetzelfde zal betekenen als het internet veertig jaar geleden. 5G zal zorgen voor een snelle én betrouwbare mobiele connectiviteit. Hierdoor komen er steeds meer sensoren om ons heen die ‘hightech’ kunnen communiceren. Deze sensoren zijn een soort van superchargers voor artificiële intelligentie (AI), de tweede technologie in onze zogenaamde ‘Trinity of Innovation’. Hoe meer en gevarieerdere informatie je hebt, hoe betere modellen ontwikkeld kunnen worden met AI. De derde technologie is de Cloud. Hier kunnen enorm veel data opgeslagen worden en de Cloud beschikt over enorm veel rekenkracht waarmee AI haarwerk kan doen. Door een combinatie van deze technieken kan er in de nabije toekomst realtime AI toegepast worden en dat zal de wereld pas echt veranderen.” vertelt Kristel Demotte.

Heeft u een voorbeeld van een revolutionaire toepassing? 

“Met realtime AI kan een dokter in de Verenigde Staten een kind in België opereren. Hij voert bijvoorbeeld een soortgelijke operatie uit in Amerika en door de snelheid en betrouwbaarheid van 5G kunnen zijn bewegingen door AI meteen omgezet worden in een programma voor de robot die vervolgens tegelijkertijd de operatie kan uitvoeren in ons land. Een ander voorbeeld dat ik vaak geef, is dat van door AI aangedreven machines in de oncologie. Studies tonen aan dat de precisie van met AI geïnjecteerde scanners kan oplopen tot 97 procent, versus 93 procent bij oncologen. Die studies zijn al ruim een jaar oud, maar ik vind dit een heel sprekende case. Want wat het eigenlijk betekent, is dat oncologen zich volop kunnen focussen op de drie procent waar ook de machine het antwoord schuldig moet blijven. Door die menselijke focus trek je de precisie misschien wel op tot 99,9 procent. En dat is wat AI kan doen: ons ontlasten, zodat we kunnen focussen op datgene waar we het verschil maken. En zo zijn er in alle sectoren voorbeelden te rapen.”

In elke film wordt de IT’er als een stereotiepe nerd weggezet.

U spreekt erg gepassioneerd over IT. Wat betekent het voor u om uitgeroepen te zijn tot ICT Woman of The Year?

“Het is een geweldige eer. De titel wordt nu al zo’n twaalf jaar uitgereikt door de organisatie DataNews en ieder jaar volg ik de uitslag met interesse. De winnaar was steeds een rolmodel voor mij en ik ben er trots op dat ik in hun voetsporen mag treden en op mijn beurt een rolmodel kan zijn.” legt Kristel Demotte uit. 

Een rolmodel voor wie? Wat wilt u bereiken? 

Ik wil een rolmodel zijn voor vrouwen in de IT. Toen ik toegepaste informatica ging studeren, zaten er in de klas van driehonderd studenten drie vrouwen. Inmiddels is dat wel verbeterd, maar in de IT is nog steeds maar 17 procent vrouw. Dat is nog lang geen 50 procent en er moet dus nog veel veranderen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Anderzijds wil ik het algemene imago van IT helpen verbeteren en uitstralen dat het een sexy sector is. We hebben een behoorlijk groot imagoprobleem dat het bemoeilijkt om mensen aan te trekken. Het stereotype dat erg leeft in de maatschappij zie je ook in tv-films terug: IT’ers worden altijd afgebeeld als kleine, blanke mannen met kort haar en een bril op, altijd een nerd. Dit is een overdreven stereotype en geenszins een afspiegeling van de realiteit.”

Kristel Demotte

Wat is dan wel de realiteit? 

“IT is enorm gevarieerd. Er werken talloze profielen aan een project mee en niet alleen de technische programmeur. Denk aan een projectleider, verkoper, designer van de applicatie en nog veel meer. Je hoeft niet eens IT gestudeerd te hebben om in deze sector actief te worden. Mijn rechterhand is nota bene afgestudeerd in de kunstwetenschappen. Communicatie binnen het team en met de klant is voor 90 procent bepalend voor het succes. Ik wil aantonen dat IT een sexy job is en dat communicatie key is. De sociale interactie is enorm belangrijk en dat is vaak ook belangrijk voor vrouwen in een job.” zegt Kristel Demotte.

Hoe en wanneer is uw fascinatie voor IT aan het licht gekomen? 

“Ik heb de IT-microben van mijn vader, die programmeur was, overgekregen. Op mijn achtste bouwde ik samen met hem al computers van nul af op. Ik heb mijn eerste programma’s nog geschreven op een MS-DOS en mijn eerste spelletjes stonden op een floppydisk. Kun je nagaan hoelang geleden dat is. Deze fascinatie voor IT ben ik nooit verloren. IT kan ons leven verbeteren en wij moeten de technologie omarmen. Mens en machine moeten samenwerken, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.”

Waarom is het belangrijk voor u om meer vrouwen in de sector te krijgen?

“Dat duwtje dat mijn vader mij in de rug gaf, zou ik graag aan andere vrouwen willen geven. IT is een sector met zeer veel mogelijkheden. Daarnaast is actieve inzet van vrouwen – net als de inzet van jongeren, ouderen en verschillende etniciteiten – essentieel om goede producten te ontwerpen. Iedereen maakt namelijk van de producten van IT gebruik. Ik ben ervan overtuigd dat als een vrouw een dashboard in een auto ontwikkeld zou hebben, het icoontje van de benzine-indicator anders en groter was geweest. Ik heb er een hekel aan dat deze informatie nauwelijks te zien is en ook niet aangeeft waar het dichtstbijzijnde tankstation is.” vertelt Kristel Demotte.

Smart
fact

Als u geen IT’er was, wat zou u dan willen zijn?

“Ik was als kind erg gefascineerd door snorkelen en onderwaterduiken en wilde eigenlijk maritieme biologie studeren. Het is op advies van mijn vader dat ik voor IT gekozen heb. Achteraf gezien had ik ook op de middelbare school al een passie voor het enige IT-gerelateerde vak. Ik ben mijn vader dus dankbaar dat ik voor IT gekozen heb.”

15.06.2022
door Jerom Rozendaal
Vorig artikel
Volgend artikel