Interview door Ellen Van Hoegaerden

Joffrey Anane: “Mijn perfecte zomerdag? Zon, goeie vibes en de juiste mensen op de juiste plek.”

Joffrey Anane is danser, choreograaf, acteur, rapper, hij tekent en schrijft poëzie. Kortom: een creatief ondernemer. Wij vroegen ons alvast af waar hij die onuitputtelijke bron van creativiteit heeft gevonden.

Wel?

“Ik haal mijn creativiteit van overal, het is escapisme in verschillende vormen. Dans is therapie, dan stap ik even uit de realiteit. Het filtert zowel de goede als de slechte dingen. Hetzelfde geldt voor mijn muziek of poëzie. En als ik acteer, kan ik weer veel persoonlijke ervaringen gebruiken voor de rollen die ik speel.” 

Kunst maken is heel persoonlijk, maar je inspireert er ook anderen mee. Zie jij zelf de meerwaarde van jouw rol als artiest in de maatschappij? 

“Ja, dat is ook een grote drijfveer. Veel politici beweren dat kunst en cultuur overbodig zijn, maar dan zou de wereld maar heel ‘grijs’ zijn. Ik merk wel dat er verandering komt in wat als kunst wordt beschouwd en wat niet. Voor mij zorgde Afro Belg (sketchshow) voor een grote shift. Het format was relatief nieuw en het werd groter dan ik dacht, mede dankzij de aandacht die er toen ging naar Black Lives Matter en mentaal welzijn in het algemeen. Ook sociale media spelen een grote rol: mensen zorgen nu voor hun eigen representatie, ze zijn niet langer afhankelijk van de grote mediakanalen om hen een stem te geven. Niet dat die slecht zijn, want ik heb veel te danken aan De Slimste Mens (als deelnemer) en Dancing With The Stars (als jurylid), waardoor ik bekender werd bij het grote publiek.” 

Doe je dan alles tegelijk, of eerder periodiek?   

“Nu richt ik me vooral op acteren en dansopdrachten, die gaan van workshops tot choreografieën voor theater, danskampen en véél dance battles. De zomer is echt een festivalseizoen, een mix van de dans- en muziekscene die samenkomen.”

Artiest zijn is héél leuk, maar het mag af en toe eens ‘uit’ staan. Daar probeer ik nu balans in te vinden.

Is dat dan werk of vakantie?

“Beide. Ga ik naar het buitenland om bijvoorbeeld een show te doen, dan koppel ik daar een paar dagen vakantie aan. Dat is genieten, want ik reis heel graag. De laatste jaren deed ik dat te weinig, omdat ik veel kansen kreeg en daar graag voor wilde gaan. Maar ik heb zeker nog reisplannen. Ik heb nu mijn zinnen gezet op Afrika, Ghana vooral, omdat ik daarvan afkomstig ben. En ik zou ook graag naar Peru gaan, de jungle in trekken. Reizen om mezelf te ontdekken, zoiets (lacht). Kijk, artiest zijn is héél leuk, maar het mag af en toe eens ‘uit’ staan. Daar probeer ik nu balans in te vinden.”  

Wat geeft jou rust of inspiratie?

“Ieder moment geeft me wel een zekere vorm van inspiratie. Voor mijn muziekteksten haal ik veel uit mijn verleden, vriendenkring, maatschappij… Met dans was dat vroeger anime, martial arts, alles wat een beetje ‘rare bewegingen’ had. Ik laat mezelf graag meeslepen, om dan te zien waar ik nog aan kan sleutelen. Die ‘impulsiviteit’ typeert mijn leven wel.”

Inspireren zwoele zomerdagen jou ook?

“Ik kan dan gerust wat buiten hangen of gaan dansen, maar de zomer geeft me vooral zin om op reis te gaan en te genieten. Slecht weer zal eerder voor inspiratie zorgen. Als ik echt gelukkig ben, laat me dan maar gewoon ‘zijn’ (lacht). Goed weer zorgt wel voor aangename prikkels, iedereen is vriendelijker, je bent meer aanwezig. Het is een goede serotonineboost.” 

Wat zijn je beste zomerherinneringen als kind? 

“Buiten spelen zonder zorgen, in de zandbak of tuin, kei-onschuldig, vol fantasie… Als volwassene doe je dat in zekere zin ook, je gaat naar festivals of doet terrasjes met vrienden. Maar dat kindse mis ik wel. Al komt dat soms terug in mijn dans, wat bevrijdend kan zijn. Dat heb ik ook met mode. Ik draag graag tweedehandskledij, want dan vind je soms zotte stuks. Zalig. Niet iedereen kan zich uitdrukken via bijvoorbeeld dans, maar dan weer wel via kledij.”

inspiratie

Hoe zou je ideale zomer er nu uitzien? 

“In een ideale wereld zou ik cryptomiljonair zijn (lacht). Niet voor het geld, maar voor de vrijheid die erbij komt. Zodat ik nooit meer geld of subsidies moet vragen en kan investeren in anderen. Voor de perfecte zomerdag heb ik alleen zon, goeie vibes en de juiste mensen op de juiste plek nodig. Een gevoel van rust, dat zoek ik vooral.”  

Welke dansstijl schreeuwt zomer voor jou?

“House. Als ik op een zonnige dag goede deephousemuziek hoor, dan kan ik mij echt in een andere dimensie bevinden, waar ik ook ben.” 

Heb je ook een guilty pleasure?

“Martini Bellini! Niet dat ik alcohol wil promoten (lacht), maar wat een perfect zomerdrankje. En een frisse Libanese coleslaw, daar geniet ik ook van.” 

Nog een laatste boodschap?

“Zorg dat je altijd inspiratie krijgt en geïnspireerd wordt.” 

02.06.2023
door Ellen Van Hoegaerden
Vorig artikel
Volgend artikel