Interview door Rosalie Van Hoof

Het ultieme wintergeluk van Karen Damen

Wie naar de coronacijfers kijkt, voorspelt een donkere winter. Ook Karen Damen zag haar plannen in het water vallen. Al blijft Vlaanderens bekendste spring-in-‘t-veld niet bij de pakken zitten. Dan maar gezellig bubbels drinken met de bubbel.

Wie naar de coronacijfers kijkt, voorspelt een donkere winter. Ook Karen Damen zag haar plannen in het water vallen. Al blijft Vlaanderens bekendste spring-in-‘t-veld niet bij de pakken zitten. Dan maar gezellig bubbels drinken met de bubbel.

Het afgelopen jaar was je niet weg te denken van de Vlaamse televisie. Je speelde mee in #LikeMe, nam deel aan Liefde Voor Muziek, was coach in The Voice Senior en jurylid in The Masked Singer. Hoe heeft het coronavirus 2020 voor jou beïnvloed?

“Mensen veronderstellen dat ik het erg druk heb gehad omdat alle programma’s in dezelfde periode worden uitgezonden. In realiteit werd #LikeMe vorig jaar in oktober opgenomen. Hetzelfde geldt voor Liefde voor Muziek. Toen was er helemaal nog geen sprake van het coronavirus, dus dat kon gewoon doorgaan. De opnames van The Voice Senior en Familie werden wel stilgelegd en pas later opnieuw hervat. Dat was tijdens de eerste lockdown en was toen noodzakelijk.”

Voor jou was de eerste lockdown dan geen streep door de rekening?

“Nee, ik heb genoten van de verplichte platte rust. Dit zeg ik een beetje met een schuldgevoel, want ik ben me ervan bewust dat deze periode voor veel mensen hels was. Ik vind het vervelend, maar voor mij was de lockdown welkom. Eindelijk had ik de tijd om grondig op te ruimen, het huis te reorganiseren, oude spullen naar het containerpark te brengen… Daarnaast heb ik ook gewoon genoten van mijn man, mijn zoon, de hond en het mooie weer. Ik had het gevoel dat ik op vakantie was.”

Heb je je gewaagd aan het bakken van een zuurdesembrood?

“Hoewel ik de eerste weken barstte van de energie, heb ik geen brood gebakken. Die zin om dingen te ondernemen, verminderde na een paar weken ook. Na een tijdje ben je die huishoudelijke taken toch weer beu. Het heeft me ontzettend veel respect voor huismoeders bijgebracht. Dat is een fulltime job, hé. Na een tijd dacht ik: laten we dat volgende week maar doen. Ik heb schaamteloos naar Netflix gekeken en genoten van de me-time.”

“Ik heb schaamteloos naar Netflix gekeken en genoten van de me­-time tijdens de eerste lockdown.”

Viel de preteaching met je zoon Sky mee?

“Dat is een ander verhaal. Dat was moeilijk. Sky heeft nood aan discipline en structuur en die heb ik zelf niet. Op school krijgt hij dat wel. De onlinelessen verliepen goed, maar huiswerk zelf inplannen, dat was rampzalig. We hebben veel moeten inhalen de dag voordat de school weer open ging. Sky is op dat vlak helemaal zoals ik: een uitsteller. Toch hebben we wel echt van elkaar genoten. Toen het gewone leven nadien weer op gang kwam, was het opnieuw aanpassen. Hij vond het dubbel zo erg dat ik weer moest werken.”

Komt er, nu we opnieuw in een lockdown zitten, een vervolg aan de talkshow Karentaine?

“De tent is weg uit mijn tuin, dus dat gaat niet meer. Bovendien is het te koud om buiten te zitten. We zouden binnen moeten opnemen en dan is het niet meer veilig. Spijtig wel, want ik vond dat fantastisch om te doen. Eigenlijk was het geen talkshow; ik nodigde gewoon iemand uit in mijn tuin en wij deden een babbeltje. Die ongedwongen sfeer vond ik leuk. Geen regisseur, geen autocue, geen scenario, niet nadenken… Gewoon doen.”

Ondertussen zijn we alweer overgeschakeld naar het winteruur. Wat is voor jou dat ultieme wintergevoel?

“In de zomer kijk ik altijd tegen de winter aan, maar als het dan zo ver is, denk ik: ‘Eigenlijk is dit best gezellig’. We vergeten dat vaak te snel. Ik vind het ook heerlijk om me voor te bereiden op de seizoenen. Tegen het einde van de zomer ga ik shoppen en koop
ik al herfst- en winterkleding. Dan ben ik er klaar voor en mag het winter worden. Wat ik echt zalig vind, is ’s avonds knus in de zetel zitten met een dekentje, de open haard die aan staat, de hond aan mijn voeten, en dan televisie kijken. Het ultieme wintergeluk.”

Karen Damen

Krijg je door het coachen van al die talenten bij The Voice Senior geen zin om zelf opnieuw achter de microfoon te kruipen?

“Na mijn eerste plaat wou ik even nadenken over wat voor muziek ik precies wil maken. Achttien jaar lang werden nummers voor mij geschreven. Ik moest ze enkel inzingen. Zelf nummers schrijven vind ik heel moeilijk. Wat ik zelf op papier zet, vind ik nooit goed genoeg. Maar ik heb nu veel tijd gehad om na te denken en ik weet exact welke richting ik uit wil gaan met mijn muziek. Ik moet het nog bespreken met de platenfirma. Veel kan ik nog niet verklappen, behalve dat het niet meer uitsluitend in het Nederlands zal zijn.”

Is dat wat er voor jou op de planning staat dit najaar, een album in elkaar boksen?

“Ik kan er geen datum op plakken wanneer er een album klaar zal zijn. Of misschien wil ik wel een EP met vier nummers maken, of om de zoveel tijd een single uitbrengen… Daar ben ik allemaal nog niet mee bezig. Ik ben blij dat ik nu weet wat ik wil, ik kan niet wachten om in de studio te kruipen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat mijn najaar rustig gaat worden. Het programma Cupido Ofzo, dat ik samen met Ruth Beeckmans heb opgenomen, is bijna klaar.”

“Normaal gezien doen wij een groot kerstfeest met de hele familie. Toen mijn moeke stierf, heb ik plechtig beloofd de traditie bij ons thuis verder te zetten.”

Voor de meeste Vlamingen gaan de feestdagen over gezellig samenkomen met de familie. Dit jaar belooft anders te worden. Hoe ga jij vieren?

“Normaal gezien doen wij een groot kerstfeest met de hele familie. Dit was vroeger altijd bij mijn grootouders thuis. Toen mijn moeke stierf, heb ik plechtig beloofd de traditie bij ons thuis verder te zetten. Dit jaar zijn we met 34 mensen, tussen de 5 en 94 jaar. Ieder jaar wordt de groep groter omdat neven en nichten kinderen krijgen, en die kinderen nemen dan op een bepaald moment hun lief mee. Het gaat pijn doen als dat wegvalt, maar dan is het zo. Niets aan te doen.

Het alternatief is gewoon bij ons thuis met het gezin. Misschien met mijn zus en haar kindjes erbij, die zitten in onze bubbel. Voor oudjaar hebben we geen traditie. We vieren elk jaar ergens anders. Dit jaar zouden we met vrienden gaan skiën. Kei plezant. Ik hoop echt dat het door kan gaan. Zo niet, dan weet ik niet meteen wat we gaan doen.”

Is Karen Damen iemand die ruim op tijd begint aan de zoektocht naar het ideale geschenk?

“In de loop van het jaar probeer ik dingen op te vangen. Als mijn zus iets zegt over mooie schoenen, dan koop ik ze alvast of sla ik het op in mijn gsm. Dat klinkt heel georganiseerd, maar 23 december vind je me evengoed in de winkels, hoor.”

19.11.2020
door Rosalie Van Hoof
Vorig artikel
Volgend artikel