standaardsoftware
Business

Smooth operations: kiezen voor standaardsoftware

21.12.2020
door Hannes Dedeurwaerder

Van kleinste deegwarenfabrikant tot grootste chemiereus: vandaag beschikt élke onderneming over waardevolle data die processen efficiënter kan maken. Mits juist geïnterpreteerd. Die standaardsoftware is bovendien geen specialistenwerk meer, wel integendeel. Zo’n systeem kan snel, eenvoudig en betaalbaar gerealiseerd worden – in kleine stapjes bovendien. Zodat de oplossing groeit met de noden van de gebruiker of productieverantwoordelijke.

“Er zijn vandaag bedrijven die zodanig veel data verzamelen dat ze op een bepaald moment niet meer de naald in de hooiberg zoeken. Maar nog extra hooi op de hoop gooien”, begint Omar Thiam met een boutade. Hij is specialist asset performance management van Wonderware Benelux, dat industriële software levert.

De juiste software voor de datahooiberg

“En dat terwijl die data op zich eigenlijk niet het belangrijkste is, als je je processen wilt optimaliseren en inzichten wilt verwerven. Wat je ermee doet, is cruciaal. En daar heb je vandaag, gezien de vaak gigantische datahoeveelheden, de juiste software voor nodig. Die aan de hand van voorgeconfigureerde regels of AI de data interpreteert en met die inzichten de gebruiker behoedt voor dure downtimes van installaties of zelfs hele fabrieken, die niet zelden impact hebben op mens en milieu. Het wijst op bepaalde afwijkingen die de gebruiker zelf nooit uit die honderden tot zelfs miljoenen informatiepunten had kunnen lezen.”

Heel toegankelijk

Het goede nieuws is dat zo’n systeem vandaag heel toegankelijk is. Waar tot voor kort alleen maar complexe en dure systemen bestonden die door al even dure specialisten geïntegreerd en beheerd moesten worden. Waardoor het overgrote deel van deze projecten faalde.

Een eenvoudige organisatie kan in een halve dag een standaardsysteem operationeel maken. Bovendien kan de complexiteit van het takenpakket probleemloos aan het bedrijf worden aangepast.

Aangepast takenpakket

Omar Thiam: “Een eenvoudige organisatie kan in een halve dag zo’n systeem operationeel maken. Pakweg een zoetwarenfabriekje, maar ook de beheerder van een brugsysteem. Bovendien kan de complexiteit van het takenpakket probleemloos aan het bedrijf worden aangepast. Zo moet de gebruiker bij automated analytics zelf niets doen. Het systeem kijkt naar alle inkomende signalen en laat iets weten wanneer zich afwijkende waarden voordoen. Een stapje verder zijn condition based rules. Daarbij maakt de gebruiker zélf variabelen aan, gebaseerd op de tags van de verschillende assets.”

Advanced analytics

“Bij guided analytics kan de gebruiker normale procespatronen aanduiden, aangeven of aanwijzen en zo de software trainen om abnormale patronen te herkennen. Vooral handig bij kritische assets. Ten slotte zijn er advanced analytics. Daarbij gaat het systeem op basis van artificiële intelligentie echt voorspellen, op basis van historische data uit duizenden assets. Maar dan spreken we al over systemen voor de grote bedrijven en raffinaderijen die non-stop moeten draaien. ‘Normale’ productiebedrijven hebben vaak al genoeg aan een detectiesysteem dat hen op afwijkingen wijst.”

Prescriptive maintenance

“Standaardsoftware kun je eigenlijk vergelijken met het voorschrift dat je van de dokter krijgt. Met instructies die je moet volgen om niet ziek te worden. Als je die volgt, natuurlijk. Zo zal ook de software signaleren en adviseren en niet zelf ingrijpen. Dat is nog altijd de taak van de gebruiker.” Standaardsoftware maakt het mogelijk om af te stappen van reactief onderhoud – repareren wanneer iets kapotgaat – en zelfs preventief onderhoud. Want ook daarin kan het misgaan. Regelmatig smeren van een motor is bijvoorbeeld geen garantie dat deze niet zal falen.

“Bedrijven zullen dankzij standaardsoftware meer kunnen inzetten op condition based. Predictive of zelfs prescriptive maintenance. Dat voorschrijft welke faaloorzaken je als gebruiker van de asset voor kunt blijven”, aldus Omar Thiam. “Je laat dan de machine gewoon draaien en het systeem vertellen wanneer het tijd is om in te grijpen. De voordelen zijn navenant. Niet alleen voorkom je op die manier kostbare downtime, je kunt als organisatie ook je onderhoudsplanning optimaliseren en de levensduur van je assets verlengen.”

Basisgedachte

Dat is de basisgedachte achter standaardsoftware. De connected worker van de organisatie – de CEO, een dataspecialist, een planner, een operator… – krijgt data toegestuurd in de vorm van werkbare, inzichtelijke informatie. Daarmee kan hij beslissingen nemen. Zodat de assets in de bedrijfsomgeving optimaal blijven werken. “En dat ongeacht de grootte van het bedrijf ”, besluit Omar Thiam. “Elke onderneming die data genereert en met machines werkt die niet mogen falen – en dat zijn ze toch allemaal? – kan met standaardsoftware aan de slag.”

Vorig artikel
Volgend artikel