-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

Het droogtedebat: desastreus of dik oké?
H
.

De zomer van 2018: het heeft wat met ons gedaan. De aanhoudende warmte zorgde bij veel mensen voor een al even aanhoudend gezucht en gepuf, waarbij iedereen zichzelf op iedere mogelijke manier continu trachtte te bedruipen, als een kalkoen op Thanksgiving. Zwembaden zaten nokvol, verboden plassen en meren – die niet volledig droog stonden – waren niet langer off limitsen ook binnensmonds spoelde water en allerlei andere dranken de droogte weg.

Het was een stevige zomer. Naar verluidt zelfs de warmste ooit waargenomen in België sinds 1833. Misschien kon jij persoonlijk wel floreren in deze hitte, maar voor je omgeving hadden de tientallen achtereenvolgende zomerdagen wel degelijk serieuze gevolgen:

Bos- en heidebranden
Je kunt je de beelden van de bosbranden in Californië nog voor de geest halen? Metershoge schroeiende vlammen die je vanop de snelweg kon zien en dieren die hun habitat moesten achterlaten om te overleven. Het was een waar Bambi-scenario. In België zagen we vergelijkbare taferelen, hetzij net iets minder XL. Enkele stukken bos en heide kwamen hier en daar spontaan tot zelfontbranding door de hitte, waardoor mensen extra voorzichtig moesten zijn met sigarettenpeuken of zelfs stukjes glas en weides er nu vooral dor en redelijk vergeeld bijliggen.

Oogsten en weides
Dat wil zeggen dat de droogte ook voor de landbouwgronden gevolgen had. Boeren moesten extra besproeien als poging om hun oogsten te redden, waardoor de kosten natuurlijk al snel opliepen. Als het al de moeite was om te besproeien: door de aanhoudende droge wind verdampte het water vrijwel meteen. Hectares grond voorzien van water kost niet enkel veel tijd en moeite, bovendien vielen sommige gewassen zelfs niet meer te redden. Vooral voorjaarsspinazie, erwten en aardappelen lijken de dupe van de droogte te zijn, al is het nog te vroeg om een definitieve berekening te maken.

Dieren
Voor je huisdier zal je meer dan eens een extra bakje water hebben klaargezet, maar niet alle dieren konden deze zomer genieten van de koelte van het huis. Bosbeesten ondervonden veel moeite om water en voedsel te vinden. De enkele vennen die er te vinden waren, werden vrijwel meteen opgeslorpt door de dorstige bosgrond. Bovendien zijn er veel bosbessenplanten niet tot bloei gekomen en zelfs volledig verdord. Als er al vruchten of noten te vinden waren in een bosrijk gebied, waren die vaak te verdroogd om ervan te kunnen smullen. Daardoor hebben bomen ondertussen al heel wat van hun bladeren laten vallen, waardoor de meeste niet in hun meest gewoonlijke pracht en praal terug te vinden zijn. Dat doen bomen en struiken vooral om af te koelen, maar ook om zaadjes te sparen en te planten voor een volgende periode, zodat er uiteindelijk geen permanente schade van de droogte te vinden valt.

Gaan we nu eindelijk toch allemaal water meer appreciëren doorheen het jaar en er duurzamer mee omgaan?

En als viseigenaar heb je het waarschijnlijk ook ondervonden: de vijver had meer dan eens een extra emmer nodig om de vissen zwemmende te houden. Het waterpeil daalde eens zo snel door de hitte, waardoor er hier en daar toch enkele vijvers met vissen zaten die… wel ja, geen vin meer verroerden.

Bier
Ook niet onbelangrijk: bier. Liefhebbers van het gerstenat mogen zich schrap zetten voor de stijgende bierprijzen. De extreme droogte had namelijk impact op de graanoogst, waardoor mout –een belangrijke grondstof voor bier –waarschijnlijk een stuk duurder wordt. Er wordt niet verwacht dat alle bierbrouwers hun prijzen gaan optrekken, maar voor sommigen zal het een noodzaak zijn als ze hun rendement niet willen zien slinken. (Een positievere noot: de hitte en het bijkomende mooie weer hebben er wel voor gezorgd dat er méér pintjes werden gedronken, met een speciale dank en shout out naar het spannende WK, natuurlijk.)

De vraag is of we volgende zomer met dezelfde natuurissues te kampen krijgen of niet. Hoe gaat ons land daar preventief op inspelen? Gaan de gevolgen steeds extremer worden? En gaan we nu eindelijk toch allemaal water meer appreciëren doorheen het jaar en er duurzamer mee omgaan? Over het belang van water kun je in ieder geval een pak meer leren op 3 oktober, in de bijlage Fokus Water, bij De Standaard.

Lees meer.

Meer dan een verpakking

Een product in een standaard verpakking die helemaal niets aan de verbeelding overlaat? Liever niet, toch? Deze zes innovatieve verpakkingen verleggen liever wat grenzen en maken de wereld niet enkel een tikkeltje mooier, maar ook veel leuker.   

Een jong duifke als kerstgerecht

Het is al advent. Tijd om plannen te maken voor het kerstmenu. Chef Geert Van Hecke van het driesterrenrestaurant De Karmeliet geeft enkele tips voor een origineel, maar simpel menu. “De gezelligheid primeert.”

Lichaamsgericht luisteren

Als jij iemand bent die voortdurend de afweging maakt tussen genieten van het leven en toch gezond willen zijn, dan eerst en vooral dit: hoezo zou genieten per definitie in tegenspraak zijn met gezond of bewust leven? Lichaamsgericht luisteren is de boodschap.

Dirk Inzé: “Ik voorspel een revolutie in de landbouw”

Een wetenschapper die de wereld heeft veranderd. Dat is het verhaal van Dirk Inzé. Mee dankzij zijn onderzoek naar de groei van planten, halen boeren vandaag meer opbrengst uit hun gewassen dan ooit tevoren. Wat mogen we nog meer verwachten van de biotechnologie?

Lieven Annemans: ‘Optimale zorg voor iedereen: een utopie?’

De zorgsector is een vat vol tegenstellingen. Aan de oppervlakte ervan zien we de meest beloftevolle innovaties verschijnen. Maar dieper in dat vat zien we echter een nood aan kwaliteitsvolle zorg.

Gun je lichaam tijd om een doel te bereiken

De voorbije jaren zijn we met zijn allen weer meer gaan bewegen. Toch geldt ook hier de gouden regel ‘bezint eer ge begint’. Sporten is goed voor het lichaam, maar roekeloos het lichaam tot uitersten drijven, kan zich ook snel wreken.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”