12.8 C
Antwerp
13 november 2018

Gezonde voeding gaat de strijd aan met diabetes
G
.

De ziekte diabetes zit in de lift. Meer en meer mensen lijden eraan en dat zal in de toekomst niet zomaar veranderen. Hoe dit komt? Simpel: we eten te veel suikers en vet en dus krijgen we te kampen met overgewicht. Gezond eten is het devies. Maar hoe doen we dat?

Het zijn onthutsende cijfers: tegen 2030 zal één op de tien volwassenen diabetes hebben. Een enorm gezondheidsprobleem, dat deels de mens zijn eigen schuld is. Er zijn namelijk twee types diabetes, type 1 komt voor bij mensen jonger dan veertig jaar en heeft niets met voeding te maken. Maar type 2 treft de overige 90 procent en slaat vooral toe bij mensen boven de veertig met overgewicht. “We zien een stijging in het aantal diabetespatiënten, vooral in de categorie type 2”, zegt Frederik Muylle van de Diabetesliga. “Dit heeft enerzijds te maken met de vergrijzing van de bevolking en anderzijds is het te verklaren door de toename van overgewicht en gebrek aan beweging bij de bevolking.”

Het vervelende is dat ongeveer een derde van de mensen met type 2-diabetes helemaal niet weet dat hij of zij de aandoening heeft en er, naar alle waarschijnlijkheid, dus ook niks aan doet. Daarnaast bevindt naar schatting nog eens 6,5 procent van de volwassen bevolking zich in de ‘grijze zone’. Die mensen lopen een aanzienlijk risico om op relatief korte termijn diabetes te ontwikkelen. Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee, gelukkig is er, hoewel je sommige risicofactoren zoals hogere leeftijd of familiale belasting niet onmiddellijk kan veranderen, iets aan te doen: door een gezonde leefstijl kan je het risico op type 2-diabetes met meer dan de helft verminderen.

Maar hoe ga je best eten als je minder risico wilt lopen op diabetes? “Er zijn geen wonderdiëten, maar een gezonde en evenwichtige voeding kan de kans op diabetes al drastisch beperken”, zegt Frederik Muylle. Bij type 2-diabetes is er namelijk een duidelijk verband met overgewicht onder andere veroorzaakt door overmatig gebruik van suiker die in frisdranken en snoep zit. “Maar niet alleen suiker treft schuld. We eten vaak te vet, scheppen te grote porties op, en drinken te veel alcohol. En ook roken blijft een boosdoener.”

Gezonde, evenwichtige voeding is dus essentieel voor een gezonde levensstijl en heel wat voedingsspecialisten en diëtisten hanteren daarbij het model van de actieve voedingsdriehoek. Volgens diëtiste Iris Vanden Bulcke vormt de actieve voedingsdriehoek al jaren de basis voor diëtisten en gezondheidsmedewerkers en is die gebaseerd op voldoende wetenschappelijk onderzoek. Om de zoveel jaar wordt de driehoek volledig geëvalueerd en herzien. Hij bestaat uit negen onderdelen: lichaamsbeweging, water of vocht, graanproducten en aardappelen, groenten, fruit, melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten, vlees, vis, eieren of vervangproducten, smeer- en bereidingsvet en de restgroep. Vanden Bulcke: “Het is vooral belangrijk om een goede keuze te maken binnen elke groep, een voedingsspecialist kan je hierbij helpen.”

Maar je kunt ook een stapje verder zetten. Kleine verbeteringen in ons voedingspatroon in de strijd tegen obesitas en diabetes kunnen van plantenextracten komen. Denk maar aan poeder van kaneelbast, zaadjes van de fenegriek, poeder van de kurkumawortel en blaadjes van de blauwe bosbes voor het tegengaan van diabetes. “Dit zijn maar enkele van de vele planten die bij diabetes gebruikt worden”, zegt apotheker en klinisch bioloog Jacques Tavernier. “Als je beseft dat 70 à 80 procent van de wereldbevolking geen toegang heeft tot moderne, meestal synthetische, geneesmiddelen en zich vooral behelpt met kruidengeneeskunde dan is het evident dat er heel wat planten werden gebruikt in de loop van de geschiedenis.” Die plantenextracten dienden niet alleen voor smaak in keukenbereidingen, maar zeker ook om de spijsvertering te bevorderen. En dat kan volgens Jacques Tavernier een gezond voedingspatroon alleen maar ten goede komen. En dus de strijd tegen obesitas ook.

Tekst Fleur Bourgeois

Lees meer.

‘Sociaal contact is even belangrijk als eten en drinken’

Eens je de 50 nadert, denk je meer na over ‘later’. Hoe zal het je verder vergaan? Is je pensioensparen van nut geweest? Hoe bereid je je voor op de ‘oude dag’, en kun je de dingen blijven doen die je graag doet?

Patrick Marck: ‘Troeven genoeg om te slagen, maar tijd dringt’

De Belg is een ervaren online shopper, maar kiest vaak voor buitenlandse webshops. Patrick Marck, directeur FeWeb, vindt het hoog tijd dat Belgische ondernemers de digitale revolutie omarmen.

Private banking als therapeutisch vermogensbeheer

Wanneer je aardig wat financieel vermogen hebt verworven, zie je dat liefst in bekwame handen terechtkomen. Zo kun je gewoon bankieren of privaat gaan, wat op zich dan weer een resem opties inhoudt. De keuze is volledig aan jou.

Gericht ingericht.
 Het prototype voor een goed interieur

Interieur-enthousiastelingen hebben ongetwijfeld hun jaarlijkse portie design, gemixt met functionaliteit en innovatie alweer binnen. De Biennale Interieur 2018 toonden van 18 tot 22 oktober het strakste van het strakste, het kleurrijkste van het pallet en een algemene vormgeving om U tegen te zeggen. Een huis vol designstukken is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar laat het je vooral niet tegenhouden om je laten inspireren en zelf met een eigenzinnig interieur aan de slag te gaan.

Buitenaardse ontdekkingen.
 Hoe ver van huis zijn we ermee?

‘The truth is out there’. Behalve dé slagzin in de begingeneriek van de Amerikaanse tv-serie X-Files, is het ook een levensmotto geworden voor velen die geloven in buitenaards leven. Het aantal sceptici dat voor alles een rationele verklaring zoekt, zal tot nog toe groter blijven dan het hoopje ‘believers’. Toch blijft de kans op het bestaan van leven buiten onze aarde een bespreekbaar punt. Ook voor de wetenschap, die niet noodzakelijk alles kan verklaren.

Belgische, groene gastronomie op de wereldkaart

Elke dag voer ik samen met mijn team een gevecht in de keuken, om de gastronomie in België een beetje groener te maken, maar vooral om Belgen bewuster te laten omgaan met voeding en de industrie erachter.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”