5.8 C
Antwerp
10 december 2018

‘Genoeg blijven bewegen is de boodschap’
.

Velen zouden zich liever even ingraven, of een winterslaapje doen van oktober tot april, maar we moeten er toch weer door. Die dekselse winter met wind, regen, sneeuw en koude. Steek alvast het haardvuur aan, neem een fleece en wentel je in gezelligheid. Wij polsten alvast even bij enkele bekende Vlamingen hoe ze de wintermaanden overleven.

Saartje van den Driessche, Presentatrice

Hoe verzorg je jezelf fysiek en mentaal het beste tijdens de winter?
“Tijdens de wintermaanden wil ik fysiek vooral opbouwen. Dat betekent uiteraard blijven sporten, maar je vindt me dan iets vaker in de fitness. De winter noodzaakt ons om meer binnen dan buiten te sporten, maar ik wil in ieder geval niet stilvallen. Het zou zonde zijn om in enkele maanden je conditie te grabbel te gooien. Mentaal ben ik best graag wat op mezelf in de winter. Dan blijf ik wat meer thuis. Ik profiteer ervan om mijn geest wat te voeden met goede boeken en comedy. Toch blijf ik ook de natuur opzoeken omdat ik uit ervaring weet dat het voor mij helend werkt. En als het echt koud is, zoek ik de warmte op in de sauna of maak ik een gezond stoofpotje tjokvol groenten en peulvruchten.”

Hoe creëer je gezelligheid?
“Ik ben helemaal gek op mijn open haard. Helaas komt er binnen de maatschappij wel kritiek over het fijnstof en dat begrijp ik wel, maar het neemt niet weg dat ik er graag voor zit. Het straalt niet alleen warmte, maar ook gezelligheid uit. Het knetterende vuur in combinatie met een glaasje wijn en lekkere hapjes. Gezelligheid komt tijdens de wintermaanden toch vooral van de mensen rond mij. Een tafel vol met leuke vrienden en gelijkgestemden, een goede fles wijn, boeiende gesprekken en vooral veel humor. Dat is voor mij pure gezelligheid. De kerstperiode heeft altijd nog iets extra, vooral de geur dan. Een naaldboom doet je huis ruiken naar gezelligheid.”

Hoe ziet een perfecte winterdag eruit?
“Het begint voor mij met een stevige wandeling in de natuur met mijn hond. Of een looptraining als het weer het een beetje toelaat. Het is heerlijk om in de winter verse zuurstof binnen te halen. Het mag dan wel koud zijn, een open hemel met stralende zon is fantastisch. Bovendien kun je je makkelijk warm aankleden, dus eigenlijk is er geen excuus om binnen te blijven. Even genieten van de rust en de stilte van de natuur, en dan opwarmen aan de open haard van het boshuisje met een heerlijke kom erwtensoep. De winter heeft voor mij absoluut mooie momenten waar ik naar kan uitkijken.”

Erika Van Tielen, Actrice

Hoe verzorg je jezelf fysiek en mentaal het beste tijdens de winter?
“De winterperiode is voor mij geen excuus om minder te bewegen. Genoeg blijven bewegen is de boodschap. Dat het vroeger donker is en later licht, maakt voor mij niet veel uit. Iedere dag probeer ik vijftien minuten aan yoga te doen. Dat brengt fysieke en mentale rust. Drie keer per week ga ik nog joggen. De lucht in de winter is een stuk beter om buiten te sporten. Je voelt de zuurstof je lijf binnendringen. Tijdens de maanden december en januari zorg ik dat ik dagelijks voldoende daglicht kan zien en voelen. Daar ben ik heel gevoelig aan. Mij mag je in de wintermaanden absoluut niet opsluiten. Het is niet omdat het koud en regenachtig is, dat ik in een hoekje zal kruipen tot het lente is.”

Hoe creëer je gezelligheid?
“Tijdens de wintermaanden probeer ik toch zoveel mogelijk te genieten van het cocoonen. Als je eerst wat gesport hebt, dan een goeie douche en ’s avonds de theelichtjes aan, onder een dekentje voor televisie met een warm kopje thee. Het klinkt helemaal volgens het clichébeeld van de winterse gezelligheid, maar het doet gewoon deugd om op zo’n manier te ontspannen. Ook van de binnenactiviteiten met de kindjes kan ik volop genieten. Spelletjes spelen of samen wat televisiekijken of een boekje lezen, het hoort er allemaal bij. En voor je het weet is de lente daar weer.”

Hoe ziet een perfecte winterdag eruit?
“Het klinkt wellicht erg ironisch, maar ik hou van zonnige, koude winterdagen. Ironisch omdat ik een megakoukleum ben. Wat er ook gebeurt, er zijn dagen waarop ik het echt niet warm krijg. Maar die heldere, gezonde lucht, daar kom ik met plezier voor buiten. Het liefst voor een wandeling, loopje in het bos of op het strand, en daarna een hete douche, of een warm bad of jacuzzi. De avond sluit ik dan liefst af met een warm drankje in een gezellig cafeetje. De wintermaanden zie ik absoluut niet als iets wat ik snel wil doorspoelen. De zomer heeft misschien meer te bieden, maar ik kan eigenlijk genieten van elk seizoen.”

Dominique Persoone, Chocolatier / tv-chef

Hoe verzorg je jezelf fysiek en mentaal het beste tijdens de winter?
“In mijn business van de chocolade is het in de winterperiode natuurlijk ontzettend druk. Geregeld werk ik dan ook zeven dagen op zeven. Maar om die drukke werkdagen af te wisselen, heb ik ook mijn ontspanning nodig. Ik probeer ook zo uitgerust mogelijk aan die winterperiode te beginnen. Daarvoor zijn mijn honden ideaal. Die verplichten we om toch buiten te komen en ik geniet dan ook van een grote wandeling. Ideaal om mijn hoofd leeg te maken en de batterijen op te laden om er de volgende dag weer vol tegenaan te gaan.”

Hoe creëer je gezelligheid?
“Wij hebben van onze grote stal een loungy aperitiefruimte gemaakt met gezellige zeteltjes en schapenvelletjes. Als het echt koud begint te worden, steken we de vuurkorf aan en ontstressen we met een glaasje wijn terwijl we naar het knetterend vuur kijken. Dan babbelen we een beetje over de voorbije gebeurtenissen van de dag. En de honden naast ons die liggen te snurken. Heerlijk. Ik kan daar evengoed van genieten als van een mooie zomerdag. Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. In de winter zoek je de gezelligheid en het comfort gewoon binnen.”

Hoe ziet een perfecte winterdag eruit?
“Voor mij mag het gerust ijskoud zijn, dan doe je gewoon een extra pull aan, muts en handschoenen, zolang het maar droog is. En natuurlijk doet een echte winterzon op je gezicht wonderen. Om mijn hoofd leeg te maken, doe ik graag klusjes in de tuin. Koken is natuurlijk ook mijn ding. Ik ben gek op stoofgerechtjes, die makkelijk in één pot klaar te maken zijn, daar heb je weinig afwas van. Ik ben een superfan van hutsepot, zurkelaardappelen of gelijk welke andere stoemp. Als het echt koud wordt, steken we soms eens de Leuvense stoof aan die bij ons in de keuken staat, een erfenis van mijn grootmoeder. Bij écht koud weer is het in vijf minuten snikheet. En dan is er ook Netflix natuurlijk. Daar het tijdens de winter vroeg donker is, durf ik weleens met het gezin een filmpje of een serie bekijken.”

Lees meer.

3 soorten van brouwerijbezoek voor de bierliefhebber

De Belgische biercultuur boomt: in eigen land en wereldwijd. Eind november 2016 erkende Unesco de Belgische biercultuur als immaterieel erfgoed. En grote en kleine brouwerijen zetten hun deuren open. Tijd voor een ontdekkingstocht.

Werner De Dobbeleer: De weg naar nul verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen werd in tien jaar tijd nagenoeg gehalveerd. De doelstellingen voor de komende jaren zijn nog ambitieuzer: maximum 200 doden in 2020, nul doden tegen 2050. Om dat te realiseren is een slimme mix van maatregelen nodig.

3 vragen aan: Thomas Vanderlinden

De verkoop van een familiaal bedrijf is heel vaak de belangrijkste trigger om naar een vermogensbeheerder te stappen. Soms gaat het ook om topmensen die bij een multinational carrière hebben gemaakt en een mooi bedrag uitgekeerd hebben gekregen bij hun pensionering. En soms komen er ook gewoon cliënten die niet tevreden waren over hun bestaande vermogensbeheerder. Zo simpel kan het soms zijn

De grenze(n)loze ondernemer

De stap naar het buitenland is voor veel ondernemers aanlokkelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Wat met de risico’s, administratieve rompslomp, lokale arbeidscontracten en financiering? Is zo’n buitenlands avontuur dus eigenlijk wel de moeite waard, en waarom dan (niet)?

Het succesverhaal van de moestuin

De week van eigen kweek maakt zo stilaan plaats voor het jaar van eigen kweek. Elke vierkante meter grond achter ons huis wordt steeds vaker optimaal benut. De moestuin biedt vaak de oplossing. Ontspannend én lekker.

Schone lucht gewenst

Hoewel de burger bezorgd is over de luchtvervuiling, blijft de auto volgens een studie van FOD Mobiliteit met 65,5 procent zijn favoriet voor de woon-werkverplaatsingen. Dit terwijl slechts 17,7 procent het openbaar vervoer gebruikt. Maar er is een (r)evolutie in opkomst.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”