-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

Eerste hulp bij kerststress
E
.

De winkelstraten zijn overvol, supermarkten weten van gekheid niet meer wat voor aanbiedingen ze moeten presenteren en ondertussen neemt de druk op jou toe om het alle gasten op je kerstfeest naar de zin te maken. De laatste dagen voor kerst kunnen hectisch zijn. Hoe houd je toch het hoofd zo koel dat een witte kerst mogelijk blijft?

Eerste hulp bij kerststress
Natuurlijk kon kerst deze keer best bij jou thuis gevierd worden. Hoe moeilijk kan het nu zijn om je eigen familie en schoonfamilie thuis te ontvangen, hun buikjes te vullen, hun mondhoeken van plezier omhoog te doen krullen en ondertussen zelf ook een topavond te beleven? Maar nu, ruim een week voordat iedereen in zijn allerbeste kerstoutfit van jouw kookkunsten komt genieten, weet je niet meer of je schoonmoeder of -vader nu lactose-intolerant is, waar in godsnaam die kerstversiering ligt die je van je zus gekregen hebt en hoe de nieuwe vriend van je schoonzus ook alweer heet. Geen nood, wij bieden eerste hulp bij kersstress.

Veel tijd en werk
“Planning, planning, planning”, hamert Geraldine Bontemps op de belangrijkste, en misschien ook saaiste tip voor het organiseren van een perfect kerstfeest. Bontemps (what’s in a name) kan het weten, ze is eventplanner bij haar eigen bedrijf Excellence Wedding & Events. “Onderschat niet dat het organiseren van een kerstfeest tijd en veel werk kost.”

Te laat
Goed, dat hebben we dus wel gedaan en nu zijn we ruim een week voor het feest en er staat nog veel te gebeuren. Hoe lossen we dat op? “Ik zou normaal adviseren om zeker een maand op voorhand te beginnen plannen waar en wanneer je je ingrediënten, decoratie en andere benodigdheden het best kan gaan halen. Aangezien dat nu te laat is: begin daar direct mee.”

Overal in de buurt vind je wel verhuurfirma’s en je kunt bijna alles huren Sofie Remmery

Opnieuw, planning
De tweede tip van Bontemps is opnieuw planning. “Maar nu voor de dag zelf en de dag ervoor. Zorg voor zoveel mogelijk gerechten die op voorhand al bereid kunnen worden en op de dag zelf alleen nog maar in de oven moeten bijvoorbeeld. Bij de meeste traditionele kerstgerechten (kalkoen of lamsbout) is dat wel mogelijk. Ook qua decoratie geldt: doe zoveel mogelijk op voorhand, dat laat je op de dag zelf ook toe om meer te genieten.”

Niet te moeilijk maken
Tenslotte geeft Bontemps mee dat je het jezelf ook zeker niet te moeilijk moet maken. “Als je zelf kookt, probeer dan zeker geen nieuwe gerechten die je nog nooit hebt klaargemaakt voor het kerstfeest. Heb je geen zin of tijd om zelf te koken, dan kan een traiteur altijd uitkomst bieden. Dat scheelt vaak ook in het opruimen na afloop. Naast een kok, kun je veel andere materialen huren. Zo heb je toch een groot, uniform servies en de dag nadien komt het verhuurbedrijf dat vaak zelf ophalen. Dat scheelt afwassen.” De uitgespaarde tijd van het afwassen en opruimen kun je dan benutten om de rest van het huis direct onder handen te nemen en goed schoon te maken. Geen beter moment voor de eindejaarsschoonmaak dan direct nadat je de hele familie over de vloer gehad hebt.

Materiaal huren
Bontemps’ collega Sofie Remmery van Sisters at Work is het volledig eens met de tip om zoveel mogelijk materiaal te huren. “Overal in de buurt zijn wel verhuurfirma’s en je kunt bijna alles huren”, zegt ze. “Het is niet de grootste kost en je bent veel meer op je gemak.”

Ecologische impact
Remmery en haar zus focussen bij het plannen van events in het bijzonder op de ecologische impact. Ze adviseren om voor het kerstfeest zoveel mogelijk plastic versieringen, die alleen op die ene dag gebruikt worden, te vermijden. “Gebruik bijvoorbeeld stoffen servetten. Die kun je gewoon wassen en hergebruiken. Bovendien geeft dat wat extra cachet aan de tafel.” Een plastic kerstboom vinden ze not done. “Pak liever een echte die je daarna terug in de tuin kunt planten en het jaar nadien opnieuw als kerstboom kunt gebruiken.”

Geen tomaten gebruiken
Ook qua menu zou Remmery rekening houden met het milieu. “Ga geen tomaten tijdens kerst gebruiken, die moeten sowieso van ver komen. Denk liever aan lokale, winterse ingrediëntenals pompoen, kolen, knolselder. Bij de meeste traditionele kerstgerechten past dat ook wel.” Hetzelfde geldt voor dranken.

Kerststress geluwd
Is de kerststress al wat gaan liggen? Met de tips van Bontemps en Remmery organiseer je niet alleen een vlekkeloos, maar dus ook een ecologisch verantwoord feest. Na afloop gaat de familie vragen of kerst niet ieder jaar bij jou gevierd kan worden. Al is dat misschien niet helemaal wat je wilt.

Lees meer.

Ziggy Marley: ‘Humanity’s summer is now, tijd om te ontwaken’

Ziggy – David Nesta – Marley is meer dan enkel de zoon van… Net als vader Bob heeft hij zich doorheen de jaren steevast ontpopt tot regelrechte reggae royalty. Achtvoudig Grammy-winnaar en vijftigjarig muziekicoon, met een eeuwigdurende liefde voor de mensheid. 

Marieke Vervoort: ‘Hier kom ik opnieuw sterker uit’

Marieke Vervoort. Als we haar met één woord typeren, dan zou dat ‘doorzetter’ zijn. In 2000 kreeg ze te horen dat ze door het leven moest in een rolstoel, zeven jaar later stond ze aan de start van de Iron Man in Hawaï. Nog eens zeven jaar later sloeg het noodlot opnieuw toe.

Innovaties? Eerst even langs het ‘living lab’

Al te vaak werden klanten in het verleden vooral gezien als mensen die producten kopen en minder als mensen die producten gebruiken. Nieuwe producten, bedacht op de tekentafel, waren misschien enorm vernieuwend maar minder gebruiksvriendelijk. Een praktische testfase was, bijvoorbeeld in het geval the Fliz (zoek maar op), niet overbodig geweest. Enter living labs.

IoT maakt diensten van producten

Ook in de industrie is heel wat enthousiasme te bespeuren over de mogelijkheden van het Internet of Things, het zogenaamde Industrial Internet of Things (IIoT). Voor welke concrete veranderingen gaat IIoT zorgen en hoe kunnen bedrijven daarvan profiteren? “Vroeger bouwden we fabrieken, nu helpen we ze uitbaten.”

Tessa Bosmans: Jong geleerd is oud gedaan

Smaken en voorkeuren worden van jongs af aan gevormd. Breng je kind dus al op vroege leeftijd in contact met verschillende smaken, maar met voldoende aandacht voor de nodige voedingsstoffen.

Broodje gezond van bakker robot

Een broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”