5.8 C
Antwerp
10 december 2018

Een stukje paradijs op aarde
E
.

Weinig dingen die zo aangenaam zijn als verpozen in een mooie, perfect onderhouden tuin. Maar wat precies ‘mooi’ is, wil wel eens veranderen. Want net als in kleding, auto’s en schoenen zijn er ook in tuinen trends en modes. Welke planten en stijlen zijn nu in? En vooral: welke zijn out?

In het jachtige leven dat veel mensen tegenwoordig leiden, vormt de tuin steeds vaker een rustpunt. Een plaats waar je zorgeloos kunt genieten en ontspannen. De tuin moet daarom niet eens reuzegroot zijn. Nu we stilaan allemaal kleiner en dichter bij mekaar gaan wonen, ligt de focus steeds meer op stadstuinen. “De reden daarvoor is erg simpel”, zegt de Antwerpse tuinarchitect Bart Haverkamp. “Zelfs op tien vierkante meter kun je heel veel diversiteit in je tuintje steken. Veel mensen willen zo ook de band met de natuur aanhalen: je zet een boompje op je koer, die trekt insecten aan en die insecten trekken weer vogels aan.”

Wie de plaats en het budget heeft, kan in de stad zelfs een daktuin laten aanleggen. Haverkamp verandert roofing in een compleet gazon met heesters en struiken op één week tijd. “We leggen een aantal folies op het dak, een kraan voert speciaal daktuinsubstraat aan en je kunt beginnen planten.” Het enige waar je wel zeker van moet zijn, is dat je dak het gewicht kan dragen: zo’n daktuin weegt al snel 250 kilogram per vierkante meter. “Je kunt natuurlijk ook een eenvoudig vetplantendak installeren”, zegt Haverkamp, “dat weegt maar 100 kilogram per vierkante meter, maar een echte daktuin is natuurlijk veel mooier.”

De dagen van de conifeertjes zijn voorbij, net zoals het overdadig gebruik van buxusbollen

– Eric Sels

Tuinarchitect Eric Sels uit Turnhout houdt zich vooral bezig met grote projecten. Tuinen van zelfs enkele hectaren zijn geen uitzondering. “Zulke projecten zijn voor een tuinarchitect natuurlijk een mooie manier om je te kunnen uitleven”, zegt hij. Maar of Sels nu aan een hele grote tuin bezig is of aan een meer bescheiden hofje, zijn er toch enkele zaken die bij veel klanten terugkeren. “Wat je ontwerpt, moet natuurlijk mooi zijn, maar de overgrote meerderheid van de mensen wil ook een tuin met zo weinig mogelijk onderhoud”, zegt hij. “Ook de dagen van de conifeertjes zijn voorbij, net zoals het overdadig gebruik van buxusbollen. Dat zie je tegenwoordig bijna niet meer.”

Die drang naar weinig onderhoud speelt trouwens zowel bij kleinere tuinen, als bij grote tuinen. Haverkamp: “Voor veel mensen is het een en-en-verhaal. Ze willen én op vakantie én een sauna én een mooie tuin. Dus moet er qua tijdsgebruik gekozen worden.” Dat is trouwens een van de redenen waarom maairobots zo populair zijn tegenwoordig. “Met zo’n apparaat lijkt het alsof je een tuinfreak bent en toch heb je er bijna geen omkijken naar”, zegt Sels. “Ik raad ze altijd aan.”

Dat zorgt ook voor de stijgende populariteit van de zogenaamde natuurlijke tuin. “Al weet ik niet zeker of dat een trend is, want zo werken we eigenlijk al heel lang”, lacht Haverkamp. “De ecletische tuin is wel helemaal terug. Alles volproppen met exoten en bamboe en vijgenplanten, dat is er uit. Daar hebben we trouwens het klimaat niet voor, maar als accent kan dat best.” Een accentplant zoals de Fatsia japonica bijvoorbeeld. Die lijkt zo weggelopen uit de jungle, maar hij kan wel tegen -10 graden Celsius. Hoge grassen en bloemen zijn ook in: die zijn mooi en trekken allerlei beestjes aan. “Mensen willen leven in de tuin”, zegt Haverkamp. “Je ziet bijvoorbeeld ook meer en meer mensen bijenkasten plaatsen. De bijtjes bezig zien, is niet alleen aangenaam, je kan er ook nog eens je eigen honing uit halen.”

Van roofing naar een complete daktuin met heesters en struiken, dat doen we gemakkelijk op één week tijd

– Bart Haverkamp

Wat technieken en technologieën betreft, is vooral (led)verlichting in de tuin een belangrijk aandachtspunt tegenwoordig. Soms zelfs een beetje té, volgens Sels: “Het gebeurt wel eens dat ik na een tijdje terug in een tuin kom die ik ontworpen heb, en dan blijkt dat alles werd volgehangen met blauwe en rode spots. Eén woord: verschrikkelijk (lacht).” Nochtans kan een goed uitgedachte verlichting een grote meerwaarde geven. “Met licht kun je enorm veel sfeer creëren”, aldus Haverkamp. “Zorg wel dat je buitenverlichting feller brandt dan je binnenverlichting. Anders tuur je in de winter op een zwart gat als je naar de tuin kijkt.”

Tekst Frederic Petitjean

Lees meer.

Op naar de vierde industriële revolutie

Een slimme fabriek bouw je niet alleen door te automatiseren en te digitaliseren, maar ook door de mens centraler te zetten. Tot die opvallende conclusie kom je als je een ‘Factory of the Future’ binnenwandelt. “Zelfsturende teams zijn hier vanzelfsprekend.”

48 uren die blijven duren

Hoeveel zou jij nog willen zien van de wereld? Er zijn zoveel landen, steden, dorpen of gehuchten die ieder hun eigenzinnige charme met zich meedragen. Als je wilt, kun je gemakkelijk ieder hoekje op aarde ontdekken, en wel in een verrassende 48 uren.

Jenga op europaletten

Een efficiënte verpakking begint bij de producent, bestrijkt een vlot transport en eindigt op een correcte manier op het schap van een warenhuis. Een totaalproces dat niet snel en ondoordacht mag gebeuren. Efficiënt verpakken kan de totale kostprijs van het product immers gunstig beïnvloeden.

Change management als antwoord op arbeidsinnovatie

Nieuwe technologieën, social media, digitalisering, e-commerce… beïnvloeden de manier waarop bedrijven produceren, communiceren en hun producten en diensten aanbieden. Om succesvol te zijn, moeten bedrijven snel kunnen inspelen op die veranderingen. En dat vraagt om een andere organisatiecultuur en flexibele werknemers.

Een supermarkt aan keuzes

Studeren, dat is keuzes maken. Kiezen voor een kot of pendelen. Kiezen voor een hogeschool of een universiteit. Kiezen voor de boeken of het café. Isabelle Lanszweert is afdelingshoofd studieadvies van de Universiteit Gent en helpt samen met haar adviseurs Griet Vermaerke en Alien Masson om enkele knopen door te hakken.

Gert De Mangeleer: ‘We koken op het ritme van de seizoenen’

Een restaurant met een eigen tuin en serres. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze zijn eigenlijk best wel zeldzaam. Driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem is een van die uitzonderingen. “Ik denk dat we zeker 85 à 90 procent zelfbedruipend zijn.”

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”