13.4 C
Antwerp
21 oktober 2018

Een kleine hap uit de wetenschap
Drie toonaangevende hedendaagse wetenschappers
E
.

Aristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden – en vooral de correcte antwoorden vonden.

Maar wat ze gemeen hebben: ze lopen jammer genoeg niet meer in ons midden. Maar hun baanbrekende ideeën zullen voor altijd voortleven, al is het maar in de nieuwste onderzoeken die worden uitgevoerd, gebaseerd op die originele eerste inzichten.

Wij keken naar drie van de strafste onderzoekers en wetenschappers die wel nog dezelfde lucht inademen en naar dezelfde maan kijken. Al zal er hier en daar wel eentje tussen zitten die net een kosmosje verder kijkt:

1. Edward Witten, wiskundig natuurkundige
Beginnen doen we met de benjamin van de bende: Witten is een Amerikaans professor met 67 jaren op zijn teller, wat wil zeggen dat hij gerust nog enkele carrières te gaan heeft. Al is hij tot hiertoe al redelijk straf bezig. Hij wordt de grootste levende theoretische fysicus genoemd. Dit werd ondertussen reeds bewezen doordat hij in 1990 de Fieldsmedaille won, zowat de Nobelprijs voor de wiskunde. Ook andere prijzen zoals de Lorentzmedaille, de Frederic Esser Nemmersprijs en de Doorbraak in Fundamentele Fysica kwamen bij hem terecht in 2012.

Maar wat doet hij precies? Witten werkt voornamelijk aan de M-theorie (zie uitleg hieronder!), en tracht een soort van overkoepelende omschrijving – unificatie – te vinden voor de verschillende bestaande snaartheorieën. Hoogst ingewikkelde materie dus, dat ons petje en zelfs vele van zijn wetenschapscollega’s danig te boven gaat. Het laat hem evenwel toe in tal van andere wetenschappelijke gebieden te werken, waaronder zwaartekracht, kosmologie, geometrie, algemene relativiteitstheorie…

2. Jane Goodall, antropologe en biologe
Met Jane Goodall, 84 jaar, zouden we vrienden kunnen zijn. Niet enkel omdat je je werkelijk met niemand anders samen een theetje ziet drinken terwijl je de hand van een of andere chimpansee liefdevol vasthoudt, maar ook omdat ze werkelijk een briljante vrouw is met een goed hart. Haar bekendste werk is de wel liefst 40-jarige studie die ze uitvoerde naar het sociale leven van de chimpansee, waarbij de belangrijkste ontdekking was dat chimpansees zelf werktuigen maken en gebruiken. Iets dat enkel nog maar aan mensen was toegekend.

Sindsdien zet Goodall zich in voor het behoud van mensapen allerhande en geeft ze veel publieke lezingen, op bijvoorbeeld TED-bijeenkomsten of in haar eigen opgerichte Jane Goodall Institute. National Geographic maakte ook een film over haar leven en studie – ‘Jane The Movie’ – en er is zelfs een orchidee naar haar genoemd: de dendrobium goodallanium. Daarvoor doe je het toch?

3. James Watson, moleculair bioloog
De oudste wetenschapstelg sluit deze voorlopige top drie. James Watson, 90 jaar, is de man die tot hiertoe het dichtst bij de essentie van ons eigen, individuele bestaan is gekropen. Dat deed hij samen met Francis Crick, Rosalind Franklin en Maurice Wilkins, toen hij in 1953 de ontdekking deed van wat de structuur van DNA is.

De lijst van onderscheidingen voor zijn werk is eindeloos, maar de Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde staat er zeker tussen. Die medaille verkocht hij echter een aantal jaar later, nadat hij racistische opmerkingen had gemaakt in The Sunday Times, en zich daarvoor wilde verontschuldigen. Weinig mensen die met Watson een theetje willen drinken dus, maar desalniettemin heeft hij voor een gigantische doorbraak gezorgd in de wetenschap.

Geniale lijst
De lijst van geniale, baanbrekende, levensveranderende, en helaas hier en daar onaangename wetenschappers, is natuurlijk nog veel langer dan dit. De wereld en alles daarbuiten is helemaal nog niet aan zijn wetenschappelijk einde toegekomen. Er zijn nog miljoenen vragen te beantwoorden en nog veel gebieden die steunen op de reeds bestaande wetenschappelijke inzichten.

Maar de leukste vraag blijft: met wie zou jij wel eens willen dineren, dead or alive?
Wij gaan voor de interactie met Einstein en een van Goodalls chimpansees.

 

Lees meer.

Filip Peeters: ‘Er is maar een ding dat telt en dat is content’

Dat de Belgische film boomt, is algemeen geweten en daar mogen we zeker fier op zijn. Volgens Filip Peeters zijn het de tax shelter en de professionalisering van de sector die de Belgische film populair maakten. Zo wil hij ook zichzelf nu opnieuw uitvinden.

Als één plus één drie is

Elke ondernemer ziet zijn bedrijf graag groeien, dat is de aard van het beestje. Als dat, om welke reden dan ook, niet met organische groei kan, is er nog altijd de mogelijkheid om concurrenten of sectorgenoten in te lijven. Al is dat meestal geen proces dat op één, twee, drie is afgerond.

Mijn stad, schone stad

Het hoeft niet altijd Milaan, Parijs of New York te zijn. België heeft tal van mooie steden waar heel wat te beleven valt. Drie locals verklappen een geheim plekje dat het bezoeken waard is en vertellen waarom zij fier zijn op hun stad.

Michel Vermaerke: Appeltje voor de dorst?

In deze tijden van historisch lage rentevoeten blijft het spaargedrag van de Belg schommelen rond het gemiddelde van de Eurozone. Belgen blijven vrij goede spaarders, al wordt de rente op spaarboekjes zwaar op de proef gesteld.

Wat als de energiemarkt eindelijk om jou draaide?

Hoe vaak heb jij de prijzen van energieleveranciers al vergeleken? Of kijk je op tegen de administratie die de overstap naar een andere leverancier meebrengt? Dat is te begrijpen. Maar het kan anders. Binnenkort zorgen nieuwe technologieën ervoor dat je automatisch over de beste prijs beschikt.

Jongetjes en meisjes: twee aparte werelden?

Kinderen hebben een ongezouten mening over het andere geslacht. Niet zo vreemd, want genderclichés ontstaan al heel vroeg, weet Veerle Draulans.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”