-2.7 C
Antwerp
20 januari 2019

De strafste Belgen van 2018 (deel 1).
Sterkste films
D
.

Het jaar komt stilaan op z’n einde, we doen de laatste inkopen voor de eindeloze resem diners, hollen nog om enkele kerstcadeaus en strijken voor de verandering onze outfit eens! Klaar om het jaar in schoonheid te eindigen. 2018 was een straf jaar, ook voor onze creatieve Belgen.

Maar wat sprong er dit jaar uit op het vlak van Belgische film, muziek, gebeurtenissen…? We zetten het schoonste en strafste op een rij. Te beginnen met 3 sterke films van Vlaamse regisseurs die dit jaar het filmlandschap veranderden.

  1. Girl

Dit jaar kwam ‘Girl’ uit, de eerste langspeler van regisseur Lukas Dhont. De film vertelt het verhaal van 15-jarige Lara (Victor Polster), die het wil maken als balletdanseres. Ze trotseert de harde balletwereld, en tegelijk haar eigen lichaam dat door transitie gaat. De film kreeg internationaal lovende reacties, en viel al in de prijzen op Cannes. Ook een nominatie voor de Golden Globe voor Best Foreign Language Film kon eraf en Netflix toonde interesse om de film te verspreiden, mits de nodige censuur. De fim creëerde dus zeker de nodige buzz voor de regisseur en zijn verhaal.

Ondanks de lovende commentaren, kwam er echter ook kritiek van de Amerikaanse transgendergemeenschap die de film een ‘gevaar voor de gemeenschap’ noemt. Zo claimt het Amerikaanse holebimagazine Out bijvoorbeeld dat ‘Girl’ teveel de negatieve kanten van de transitie benadrukt. Nora Monsecour, de balletdanseres waarop de film gebaseerd is, stond de regisseur nochtans bij bij de opnames en looft het oog voor detail van Dhont.

Laatste update: Helaas ligt de droom om die felbegeerde Oscar binnen te halen lichtjes aan diggelen. ‘Girl’ staat niet langer op de shortlist van de 9 films die kans maken om de beste buitenlandse prent te winnen tijdens de Oscars.

Ongeacht de goede – slechte – kritieken en het niet behalen van die shortlist, is de film nog steeds de moeite waard om te bekijken na een drukke middag ‘kersten’.

  1. Patser

Adil El Arbi en Bilall Fallah beten in januari de spits af met hun derde feature film, ‘Patser’. De film kreeg hopen bezoekers vanaf dag 1, en trok ook veel bezoekers in Nederland, want ook daar worden de regisseurs steeds populairder. Het duo haalde alles uit de kast met deze blitse productie. Zo tonen ze 4 Marokkaans-Antwerpse drarries (waaronder Matteo Simoni) die echte ‘patsers’ willen worden, en in de cokescene terechtkomen.

Met Antwerpen als decor, dé cokehoofdstad van Europa, was de scene dus snel gezet. De film dealde (ha!) over de drugsoorlog in Antwerpen, en toonde een andere, blitse kant van het regisseursduo. Volgens El Arbi en Fallah moest het de Vlaamse film worden met ‘het meeste aantal fucks’ ooit, en dat is productiegewijs gelukt. Geruchten luiden dat er een opvolger komt, maar dat zal nog even op zich laten wachten.

Wat het duo verder nog van plan is? Naast de werkzaamheden voor hun castingbureau Hakuna Academy werken ze volgens Cinevox aan 2 nieuwe, Belgische projecten – Chicago en Calypso – én aan de Hollywoodfilms Bad Boys for Life en Beverly Hills Cop. Antwaarpe goes international dus!

3. ‘Beautiful Boy’

Op de Hollywood Film Awards won Felix van Groeningen afgelopen maand de prijs voor beste doorbrekende regisseur. De Gentse regisseur klimt steeds hoger na The Broken Circle Breakdown, en vertelt nu met Beautiful Boy het waargebeurde verhaal van een drugsverslaafde zoon (golden boy Timothée Chalamet) en zijn vader (Steve Carell).

Van Groeningen kon voor de film dus rekenen op straf acteertalent, maar nam ook zijn vaste crew mee voor zijn eerste Hollywoodfilm. Cameraman Ruben Impens en monteur Nico Leunen hielpen bij het maken van de film. Felix wilde het driemanschap expliciet in de verf zetten.

Qua onderwerp ligt de film in lijn met de andere films van Van Groeningen – zoals The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid Der Dingen, Steve + Sky… “In al mijn films onderzoek ik eigenlijk hetzelfde: hoe families werken, en hoe mensen zich verliezen in drank en drugs”, aldus Van Groeningen. Of dit de internationale doorbraak betekent van de regisseur zal in 2019 duidelijk worden…

 

 

 

 

 

Lees meer.

Lichaamsgericht luisteren

Als jij iemand bent die voortdurend de afweging maakt tussen genieten van het leven en toch gezond willen zijn, dan eerst en vooral dit: hoezo zou genieten per definitie in tegenspraak zijn met gezond of bewust leven? Lichaamsgericht luisteren is de boodschap.

Alternatieve city tours

De herfst overbruggen: we doen het allemaal anders. Sommige mensen kruipen wat dichter bij elkaar, bedelven zich onder een hoopje dekens en kijken uit naar de aankomende feestdagen. Daar kun je volledig in opgaan, of je kunt ervoor kiezen de koude gezelligheid elders te zoeken. Citytrippen binnen Europa is de perfecte manier om jezelf te verrijken zonder het fijne van de herfst en de beginnende winter links te laten liggen. En dat kun je evenzeer op een originele manier invullen.

Bucketlist voor een warme winter

De temperaturen naderen het vriespunt, de nacht duurt langer dan de dag en iedereen begint koortsachtig voorraden kroketten en ovenhapjes in te slaan: het jaar loopt ten einde. En ik trek naar buiten, want zelfs in de winter valt daar zoveel te beleven.

Nobel(g)prijswinnaars

Beeldjesseizoen voor wetenschappers en algeheel uitzonderlijke figuren met een hart voor de mensheid in al haar facetten: sinds gisteren zijn alle Nobelprijzen van het jaar 2018 uitgereikt. Alweer een bende knappe knoppen die een prestigieuze onderscheiding –en een hele smak geld –van het Zweedse Stockholm of Deense Oslo mee naar huis mogen nemen. Dit jaar echter geen Belg op de lijst van Nobelprijswinnaars.

3 vragen aan: Thomas Vanderlinden

De verkoop van een familiaal bedrijf is heel vaak de belangrijkste trigger om naar een vermogensbeheerder te stappen. Soms gaat het ook om topmensen die bij een multinational carrière hebben gemaakt en een mooi bedrag uitgekeerd hebben gekregen bij hun pensionering. En soms komen er ook gewoon cliënten die niet tevreden waren over hun bestaande vermogensbeheerder. Zo simpel kan het soms zijn

Ondernemen in het buitenland: fiscale en juridische aandachtspunten

Bij internationaal ondernemen komt heel wat kijken, op heel wat vlakken. Vooral fiscaal en juridisch gezien zitten er verschillende (complexe) addertjes onder het gras. Een goede voorbereiding, accurate opvolging en deskundige (lokale) begeleiding zijn geen overbodige luxe.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”