4 C
Antwerp
16 november 2018

De start van de start-up student
D
.

Heb je het gevoel dat je met een brein vol ideeën of met een creatief en ondernemend stel genen zit? En wil je daarmee verder gaan dan enkel dagdromen en krabbels in een notitieboekje? Dan kun je het student-ondernemersstatuut overwegen.

Het kan zijn dat je een student bent die zijn vrije tijd graag spendeert aan luieren, sporten, bloemschikken, wandelen met asielhonden of eender welke hobby. En misschien maak je van die hobby graag je beroep. Daar hoef je niet per se eerst je studies voor af te ronden. Want soms moet je een gouden ei nu eenmaal uitbroeden als de tijd rijp is, en dat kan tijdens je studentenjaren.

Het student-ondernemerschap bestaat sinds enkele jaren voor zo goed als iedere onderwijsinstelling. De voorwaarden, waar je moet aan voldoen, zijn voor iedere school anders, maar het kernpunt is altijd hetzelfde: je combineert studeren met het opstarten of verderzetten van je eigen bedrijf. “Student-ondernemerschap is heel hip tegenwoordig”, zegt Simon Lehaen, voorzitter van SINC, Students for Innovation and Cooperation. “Student-ondernemers zijn er altijd geweest, maar dat werd nog nooit zo in de kijker gezet als de laatste jaren.”

SINC organiseert zelf evenementen met als doel – aspirant –  student-ondernemers te activeren, stimuleren en informeren. Lehaen: “We bundelen onze krachten met onder andere Kavka, TAKEOFFANTWERP, VOKA en zowat alle onderwijsinstellingen. Zo wordt ondernemerschap gestimuleerd en krijgen studenten de nodige push.” Klop dus gerust eens aan bij een starterscoach of -adviseur van je desbetreffende school of bestaand initiatief. “Antwerpen is geselecteerd tot dé start-up-community van Europa. Je kunt dus nergens beter starten met een onderneming.” Ideaal voor Antwerpse studenten, maar ga ook zeker in je eigen studentenstad op zoek naar de nodige hulp, want die zal er zeker ook bestaan.

Heb je echter eerst aangeklopt bij ma en pa voor wat ouderlijk advies, en stonden die toch wat twijfelachtig tegenover je ondernemingszin? Logisch, want ondernemen wordt zo goed als altijd in één adem genoemd met ‘risico’s nemen’. “Maar net als je nog student bent, kun je makkelijk ontdekken en experimenteren”, zegt Nathalie De Schepper, startersadviseur bij VOKA, Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. “Als je eerst ervaring wilt opdoen bij een werkgever, dan is de kans groot dat je in een soort van gouden kooi terechtkomt waar je moeilijk uitgeraakt.”

De grootste misser die ik tegenkom, is dat er geen marktonderzoek wordt gedaan. Je moet weten wie je doelgroep is.

— Nathalie De Schepper

“Als student woon je vaak nog thuis, dus je zal niet plots dakloos worden als je onderneming niet van de grond komt. Het is heus niet zo’n ramp dan”, stelt Lehaen verder gerust. Word je er vaak op gewezen nog te jong te zijn om aan zo’n onderneming te beginnen? Ook dat idee veegt Lehaen graag van tafel. “Ondernemen is zoals uit een vliegtuig springen zonder een parachute en die onderweg te leren maken. Je ontdekt zoveel gaandeweg, dus neem het niet zomaar voor waar aan als iemand zegt dat je er nog niet klaar voor bent.”

Let wel, je komt best niet op de proppen met een halfslachtig idee waar je bent opgekomen na een tequila-overgoten avondje. De Schepper: “De grootste misser die ik tegenkom, is dat er geen marktonderzoek wordt gedaan. Je moet weten wie je doelgroep is, anders wordt het moeilijk om meerwaarde te creëren.” Voor je dus effectief een onderneming op poten zet, maak je best gebruik van instellingen als het VOKA of SINC. “Studenten voelen dat ze steeds meer hulp krijgen langs alle kanten. Dat is voor hen een houvast om hun idee uit te werken.”

Maak je je alsnog zorgen of je idee wel haalbaar is, of ben je onzeker over je gebrek aan kennis of de juiste tools? “Toets je idee nu al af en kijk wat mogelijk is. Anders krijg je misschien spijt”, tipt De Schepper nog. En als je denkt dat 24 uren in één dag niet genoeg zullen zijn om de combinatie studerenondernemen mogelijk te maken, dan zegt Lehaen je dit nog: “De combinatie hoeft niet per se onhaalbaar te zijn. Sommige studenten werken, anderen gaan zich op hun eigen manier ontwikkelen tijdens hun studententijd. Het is hoe je zelf je vrije tijd wilt invullen.”

Een ding is zeker: als het kriebelt om te ondernemen, ga ervoor. Je hebt werkelijk niks te verliezen.

Lees meer.

5 redenen om vandaag te investeren in Brussel

Sinds enkele jaren zijn de spaarrentes in vrije val. Experts zijn het er alvast roerend over eens: investeren in vastgoed is op vandaag nog steeds de beste keuze. En waarom niet in Brussel?

Siska Schoeters: Muziek voor goed doel én goed gevoel

Music for life leerde Siska Schoeters dat Kerstmis écht de warmste periode van het jaar is. Dat we in een samenleving leven die wél goed kan zijn voor een ander. “Als je er ‘gewoon’ een plaat voor in ruil krijgt, kan er hemel en aarde worden verzet.”

De Vlaamse landbouw is een sterk merk

Vlaamse land- en tuinbouwers produceren voedsel en sierteelt in een van de meest verstedelijkte gebieden van Europa. Hoewel ze ‘boeren’ op een beperkte ruimte, brengen ze producten van een bijzonder hoge kwaliteit voort, op een steeds duurzamere manier.

Patrick De Grande: Is this the best time for designers and design?

Wat als designers morgen in elke executive board meeting aanwezig zouden zijn, of hoe design de toekomst van de verpakkingsindustrie kan helpen veranderen?

Gezelligheid troef tijdens winterbarbecue

Een stukje wild, spruitjes met spek, boschampignons, een glaasje glühwein en vooral heel veel sfeer. Barbecueën tijdens de winter is ‘hot’. En de populariteit blijft stijgen.

Gert De Mangeleer: ‘We koken op het ritme van de seizoenen’

Een restaurant met een eigen tuin en serres. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze zijn eigenlijk best wel zeldzaam. Driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem is een van die uitzonderingen. “Ik denk dat we zeker 85 à 90 procent zelfbedruipend zijn.”

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”