smart
Bouwen & Wonen

Smart living: Wonen in waarde

23.11.2019
door Fokus Online

We leven in een tijd waarin nieuwe technologieën ons in een sneltreinvaart worden aangeboden. Velen daarvan voegen intrinsiek waarde toe, bijvoorbeeld door comfort te verhogen. Nu 2020 voor de deur staat, speelt smart living een blijvende rol in ons bestaan.

Vastgoed dat klaar is voor de toekomst, hoort er helemaal bij op de woonmarkt. Maar hoe maak je je stek futureproof? “Door je woning van een goede infrastructuur te voorzien”, vat dr. ir. Ad van Berlo aan, manager R&D bij Smart Homes, het kenniscentrum voor Domotica en Slim Wonen. “Wil je bijvoorbeeld een elektronisch slot op de voordeur, dan is het wel handig om over een extra schakelunit te beschikken.” Het op afstand kunnen bedienen van je voordeur, via je smartphone of tablet, is daarbij ondertussen al steeds meer ingeburgerd. “Een ander voorbeeld: in ons model, de Slimste Woning van Nederland in Eindhoven, hebben we bij de bouw een bezorgkast naast de voordeur gezet. Waar dan weer een koelkast met vriezer achter bevestigd was. Bestelde boodschappen kunnen zo eenvoudig in de koelkast gelegd worden als mensen niet thuis zijn. Het is slechts één toepassing, en er is zóveel meer mogelijk.”

Huis vol energie

Te beginnen bij energie: er wordt veel onderzoek gedaan naar de transitie naar warmtenetten, warmtepompen en andere vormen. Waarbij het macro-energetisch nu nog ontbreekt aan een goed rendement. Het streven is om te werken met duurzame energie voor een energieneutrale uitvoering van projecten. “Voor het wereldwijd lokaliseren van aardwarmte zijn de nieuwste technologieën inmiddels ontwikkeld”, zegt ing. Paul van der Giesen, engineer mechanical en building bij Giebros Technics, gespecialiseerd in het engineeren, produceren en assembleren van werktuigbouwkundige installaties.

“De grootste uitdagingen liggen op het vlak van energie, gezondheid en zorg. En daarmee dus ook de kansen.”

Ad van Berlo, Manager R&D Smart Homes

Waardeverhoging anders bekeken

En laat Nederland nu net vooroplopen in de ontwikkelingen rondom slimmere technologieën. “De waarde van vastgoed wordt steeds meer bepaald door de energienota”, gaat van der Giesen verder. “Hoe minder energie een vierkante meter zwembad of datacentrum gebruikt, hoe hoger de waarde is. Waardeverhoging van vastgoed gaat overigens niet altijd over harde euro’s. Denk aan leisure-centra waar dag in, dag uit een dozijn douches lopen. Wanneer je het comfort voor de gasten op peil houdt, qua waterhoeveelheid en temperatuur, terwijl je achter de schermen bespaart, dan verhoog je óók waarde.

Rust in huis

Dat bereik je bijvoorbeeld met zonnecollectoren die thermische energie opslaan en dat pas inzetten wanneer nodig. Bovendien slaat een collector ook energie op als de zon nauwelijks schijnt.” Smart building kent veel toepassingen, maar wat brengt deze manier van omgaan met vastgoed concreet voor de eindgebruiker? “Een smart home brengt rust. Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt en je drukt op een knop ‘sfeer’, dan springen precies die lampen aan die je aan wilt hebben. En wanneer er iemand aan je voordeur belt, dan kijk je op je scherm wie er staat, alvorens open te doen. Ook voor de zorg zijn er waardevolle oplossingen: bijvoorbeeld als iemand even uit bed gaat, dat de lamp automatisch brandt. Of wanneer een persoon uit bed valt ’s nachts en zich bezeert, dat er een alarm gaat en hulp onderweg is”, sluit Van Berlo af.

Vorig artikel
Volgend artikel