STEM
Business

Een STEM-opleiding voor iedereen? Ja, graag!

18.11.2020
door Fokus Online

Onze samenleving wordt almaar digitaler en bedrijven schreeuwen om technologisch en wetenschappelijk onderlegd personeel. Maar uit cijfers van de OESO die in 2019 werden vrijgegeven, blijkt dat België het niet schitterend doet als het gaat om het loodsen van tieners en adolescenten naar een STEM-opleiding. 

Maar één op de vijf kiest in het hoger onderwijs voor STEM (Science, Technology, Engineering & Math). Daarmee bengelen we onderaan het peloton van alle OESO-landen. Ook in Brussel onderkent men het probleem. Innoviris, het Brusselse Instituut voor Onderzoek en Innovatie, zet daarom mee de schouders onder verschillende initiatieven. Om zo Brusselse jongens én meisjes warm te maken voor wetenschap, technologie en engineering.

Laagdrempelig kennismaken met technologie

“We zijn al sinds 2015 bezig met projecten om wetenschap en technologie bij jongeren te promoten”, zegt Evy Ceuleers. Zij is verantwoordelijke wetenschapspromotie bij Innoviris. “Zo organiseren we bijvoorbeeld al enkele jaren het I Love Science-festival, dat vorig jaar op de Heizel plaatsvond. Dat is een gratis festival voor jongeren. Zo kunnen ze op een ludieke, heel laagdrempelige en interactieve manier kennismaken met drones, robots, 3D-printen, virtual reality, biotechnologie…

Hier nemen heel wat Brusselse vzw’s die actief zijn binnen wetenschapspromotie aan deel. Ook onderwijsinstellingen zoals de VUB/ULB en Erasmushogeschool. En het wordt gesmaakt: in 2019 hadden we meer dan 15.000 bezoekers. Dit jaar zou het opnieuw in april plaatsvinden, maar door corona werd het uitgesteld.” 

Hoe wetenschap kan ondersteunen

Daarnaast doet Innoviris ook geregeld ‘calls’ of projectoproepen naar bedrijven, onderwijsinstellingen en vzw’s. Om zo projecten voor te stellen die wetenschap en technologie in het zonnetje zetten. “Daar zijn al heel toffe dingen uit gekomen”, zegt Evy. “Vorig jaar hadden we een call, specifiek rond wiskunde. Daar is bijvoorbeeld een ‘wiskundewandeling’ uitgekomen, een stadswandeling doorheen Brussel die laat zien hoe belangrijk wiskunde wel is in ons dagelijks leven. En waarbij leerlingen zelf wiskundige opdrachten moesten uitvoeren.

Aan het Atheneum Charles Janssens hebben ze dan weer een wiskunde-wetenschappelijke escape room gemaakt. Die maakten de STEM-leerlingen helemaal zelf, samen met hun docenten. Een laatste die ik graag aanstip, is Plateforme DD (Développement Durable). Dat is een lessenreeks die men aan de ULB werd ontwikkelde om leerlingen te laten ontdekken hoe wetenschap duurzame ontwikkeling kan helpen ondersteunen.” 

Plateforme DD was trouwens een project dat de initiatiefnemers zelf hadden voorgesteld aan Innoviris. Het viel zo in de smaak dat het financieel ondersteund werd. “Daar staan we zeker voor open”, zegt Evy. “Wanneer de projecten innovatief zijn, genderneutraal en ook aandacht hebben voor kansarme doelgroepen, maken ze zeker kans op financiering.” 

Wanneer de projecten innovatief zijn, genderneutraal en ook aandacht hebben voor kansarme doelgroepen, maken ze zeker kans op financiering.

Er waait een technologische wind

Dat er nog altijd zo’n grote nood is om technologie en wetenschap actief bij jongeren te promoten, heeft een eenvoudige reden. Ook in de hoofdstad zijn er enorm veel vacatures voor technisch geschoold personeel die moeilijk ingevuld raken. “Veel jongeren denken dat ook de kennis die je in een STEM-richting opdoet, enkel in labo’s of computerlokalen van pas komt. Dat is niet zo. Ook door meer traditionele technische beroepen, zelfs echte ambachten, waait er tegenwoordig een soort ‘technologische wind’. Dus ook daar kun je met een STEM-achtergrond zeker aan de slag gaan.”

Technologie is ook voor meisjes

En dan is er ook nog een ander imagoprobleem waar STEM mee worstelt. Het gros van de opleidingen trekt verhoudingsgewijs nog altijd veel meer jongens aan dan meisjes. “En dat is heel jammer”, zegt Evy. “Er wordt vaak gezegd dat meisjes ‘van nature’ minder in technologie geïnteresseerd zouden zijn, maar ik geloof dat eigenlijk niet. Wat ik wel geregeld hoor, is dat meisjes er niet naar uitkijken om in een grotendeels mannelijke omgeving terecht te komen of dat ze te weinig zelfvertrouwen hebben om eraan te beginnen. Een reden te meer om zeker ook bij meisjes wetenschap en technologie actief te promoten.”

Een van de manieren waarop Innoviris dat probeert, is bijvoorbeeld door een award voor “Brusselse Wetenschapsambassadrice” uit te reiken, een prijs voor een dame die wetenschap actief promoot. In 2018 ging die prijs bijvoorbeeld naar Lieve Lambrechts, een fysica-onderzoekster aan de VUB. Haar opvolgster zal worden verkozen op het I Love Science-festival. Afspraak op de volgende editie?

Vorig artikel
Volgend artikel